ÅPNES: Soldater fra IDF klargjør Route 443 foran dagens åpning. Veien har vært stengt for palestinere siden 2002. Foto: Reuters
ÅPNES: Soldater fra IDF klargjør Route 443 foran dagens åpning. Veien har vært stengt for palestinere siden 2002. Foto: ReutersVis mer

Denne veien har vært stengt for palestinere i åtte år

Ble åpnet i dag, men verken israelere eller palestinere er fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Route 443 går rett nord for hovedveien mellom Tel Aviv og Jerusalem og knytter flere landsbyer på Vestbredden til Ramallah. Veien ble stengt for palestinere i 2002 etter flere skyteangrep på israelske kjøretøy.

De siste åtte årene har palestinere i området måtte bruke mindre sideveier for å reise mellom landsbyene på Vestbredden eller for å komme inn til Ramallah.

Selv om nå veien åpnes, må palestinere fortsatt bruke mindre sideveier for å komme inn til Ramallah, som er det økonomiske og kulturelle sentrum på Vestbredden.

Høyesterettsdom
Ifølge militære kilder Haaretz har snakket med nektes palestinere å reise inn til Ramallah på grunn av potensielle sikkerhetsproblemer for jødiske bosetninger i Jerusalem.

Bakgrunnen for dagens åpning er en dom i israelsk høyesterett fra i fjor. Der fastlås det at det er ulovlig å nekte palestinere adgang til veien, siden den ble bygget på konfiskert palestinsk land med den begrunnelse at den ville gagne palestinerne i området.

The Association of Civil Rights, en gruppe som jobber for å promotere menneskerettigheter i Israel, har ført saken for det israelske rettssystemet, og vant fram i desember i fjor etter to års kamp.

Det israelske forsvaret (IDF) fikk fem måneder av domstolen til å forberede åpningen og i dag gikk fristen ut. IDF har satt opp to sikkerhetsposter for palestinskregistrerte biler på vei inn på veien og fire poster for biler på vei ut, flere palestinere mener at dette gjør veien ubrukelig for dem.

Frykter ny terror
Israelere er heller ikke fornøyd med den nye ordningen. Bilistene frykter trafikkorker og ulykker, samt steinkasting og kasting av Molotov-cocktailer, ifølge Jerusalem Post.

Mest frykter israelerne at terrorangrepene som førte til at veien ble stengt for palestinerne skal blusse opp. Episoden som førte til stengningen av veien i 2002 var et angrep som drepte seks israelske bilister.