Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne vernemaska er ulovlig

2000 norske sandblåsere har i årevis hatt for dårlig verneutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Sandblåsemaska Viking Safe-Blast mangler lovpålagt CE-merking. Fagforeningen SAFE, som organiserer norske oljearbeidere, mener denne masketypen kan gi både støy- og giftskader og krever umiddelbar stans i all bruk.

Invalidiserende støyskader

- Målinger har påvist at det kan bli støy på langt over 100 desibel inne i maska. Over tid kan dette gi arbeidere som bruker utstyret invalidiserende støyskader. Maska er heller ikke egnet som åndedrettsvern. Den slipper gjennom finstøv som blant annet kan være blyholdig, påpeker yrkeshygieniker Halvor Erikstein.

Nå krever SAFE «øyeblikkelig stans i bruk av ulovlig og farlig verneutstyr av type Viking sandblåsemasker».

Fagforeningen har i brevs form bedt Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet om å ta affære. Viking Safe-Blast sandblåsemaske mangler CE-merking, slik arbeidsmiljøloven krever.

Mangeårig problem

Sandblåsing er viktig vedlikeholdsarbeid offshore. Rust og gammel maling må blåses av tusenvis av kvadratmeter malingsbelagt stål.

- Den norske oljeproduksjonen er helt avhengig av at det blir utført overflatevedlikehold, ellers ville plattformene ruste vekk under beina på folk, sier yrkeshygieniker i SAFE, Halvor Erikstein.

Sandblåsemasker er også i utstrakt bruk innen verftsindiustri og annen tungindustri.

Allerede i 1997 avdekket støymålinger at enkelte vernemasker rett og slett er egnet til å skade personene de er laget for å beskytte. Likevel blir maskene fortsatt benyttet. Et prosjekt for utvikling av nytt verneutstyr har slitt med lite ressurser og dårlig økonomi.

«Det er et nedslående faktum, at selv oljeselskaper som selv er helt avhengig av at det utføres overflatevedlikehold, har avslått og gi støtte til utviklingen av nytt verneutstyr. Nytt verneutstyr er enda ikke satt i produksjon.» Dette skrev fagforeningen OFS, nå SAFE, på på sin hjemmeside allerede 16. juli 2002.

- Salget er stanset

Clemco Norge AS produserer sandblåsemaska som mangler CE-merking.

- Salget av vernemaska er stanset inntil CE-merkingen er på plass. Dette har vi også informert Arbeidstilsynet om, sier daglig leder Kai Grønseth.

Han opplyser at Viking sandblåsemaske er solgt i over 40 år, men selvfølgelig modifisert og forbedret underveis. Grønseth hevder støyproblemet ikke lenger gjør seg gjeldende, og avviser blankt at maska ikke holder mål som åndedrettsvern.

- Maska var CE-merket i tidligere versjon. Den er selvfølgelig godt egnet som åndedrettsvern og vi har nå tatt tak i støyproblemet som gjorde seg gjeldende i eldre masker. Nå er det også mulig å ha på øreklokker inni vernemaska, påpeker Grønseth.

Yrkeshygieniker Halvor Erikstein er ikke kjent med i hvilken grad modifisert utgave av Viking sandblåsemaske tilfredsstiller dagens krav, men påpeker at det i stor utstrekning fremdeles brukes eldre og farlige sandblåsemasker offshore.

Clemco lar det være myndighetenes bord om det blir beordret stans i bruk av Viking sandblåsemasker.

Pariakaste

Yrkeshygieniker Erikstein mener sandblåsere og annet vedlikeholspersonell offshore nærmest blir behandlet som en pariakaste.

- Dessverre behandles vedlikeholdsarbeiderne etter bruk og kast-mentaliteten. De utsettes for ekstremt helsefarlige kjemikalier og ekstreme støynivå. Det er etter hvert lagt fram svært mye dokumentasjon på at overflatebehandling er et svært helsefarlig yrke, uten at særlig forbedringer har funnet sted, påpeker Erikstein.

<B>ULOVLIG:</B> Viking Safe-Blast sandblåsemaske mengler nødvendig CE-merking. Fagforeningen SAFE mener denne maska kan skade brukerne.
<B>SLÅR ALARM:</B> Yrkeshygieniker Halvor Erikstein i fagforeningen SAFE har i årevis kjempet for at sandblåsere offshore skal få bedre verneutstyr.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling