Krabbefiskere dør og blir skadet for livet:

- Denne videoen er skammelig og rystende!

Fagforenings-topp raser mot behandlingen av Aleksander, som fikk revet av hånden sin.

ULYKKESBÅTEN: Alexander overtok jobben etter sjømannen som ble funnet i en trål i Smutthullet, men var nære på ved å lide samme skjebne. Video: Øistein Norum Monsen. Vis mer

KUCHURAN (Dagbladet): - Historiene om Aleksander og Dimitrij viser en kynisk utnyttelse av sjøfolk, som på grunn av situasjonen i hjemlandet er villig til å akseptere en hvilken som helst arbeidsbetingelse, sier fagforeningtopp Angelica Gjestrum.

Angelica Gjestrum er ITF-koordinator i Norge. ITF Norge er en del av den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF), der Norsk Sjømannsforbund er ett av mange norske medlemsforbund.

DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Etterarbeide: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om Dimitri Kravtsjenko fra Ukraina, som var mannskap på de to fartøyene «Valka» og «Kalmar». Båtene drev fangst etter snøkrabbe i Smutthullet i Barentshavet. Han forsvant sporløst på havet 4. september i år.

Tilbake i Odessa sitter Irina og sønnen Timofei i et økonomisk uføre, uten å få noe svar eller erstatning fra rederiet.

Mistet hånda

Søndag fortalte Dagbladet historien om Aleksander, som jobbet for samme rederi som Dimitrij. Han fikk en hånd revet av mens de fisket etter krabber. Heller ikke han har fått noen svar eller erstatning. For de begge gjelder at arbeidskontrakten deres er outsourchet fra det latviske rederiet til et selskap på Seychellene, som det ikke er mulig å få kontakt med.

OPPRØRT. ITF-inspektør Angelica Gjestrum mener Latvia må stilles til ansvar som flaggstat for skipet. Foto: Hans Arn e Vedlog / Dagbladet
OPPRØRT. ITF-inspektør Angelica Gjestrum mener Latvia må stilles til ansvar som flaggstat for skipet. Foto: Hans Arn e Vedlog / Dagbladet Vis mer

Også Kirill Fillippov, som ble funnet død i Smutthullet, jobbet for det samme rederiet; latviske «Baltjura-Serviss» da han forsvant i havet.

Talspersonen for selskapet, Didzis Šmits, er nå aktuell som Latvias nye president. Rederiet og Šmits har nektet å svare på Dagbladets spørsmål.

- Rystende

Gjestrum har selv vært i kontakt med både enka etter Dimitrij, Irina Kravtsjenko og Aleksander. Hun kjenner godt til de store problemene sjøfolk sliter med på en del av snøkrabbebåtene. Hun rister på hodet når hun ser klipp fra videoen som sjøfolkene har filmet selv.

Gjestrum mener nå Latvia må ta større ansvar.

- Jeg mener den latviske flaggadministrasjonen burde ta på seg ansvar og kreve obligatorisk forsikring for mannskapet. For tiden er forsikringsordning obligatorisk kun for selve skipet. Dette er rystende i mine øyne, sier Gjestrum til Dagbladet, som mener flaggstaten ikke må «gjemme seg for sosial ansvar».

- At enka til Dimitrij og hans barn er etterlatt uten noen pensjon eller erstatning for tap av forsørger og at Aleksander mistet mulighet å jobbe i sitt yrke og får ikke penger til å kjøpe seg en protese en gang, er helt skammelig!

IKKE NOE SVAR: Aleksander har gjentatte ganger kontaktet rederiet for å få hjelp til å kjøpe seg en protese - uten å få noe svar. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
IKKE NOE SVAR: Aleksander har gjentatte ganger kontaktet rederiet for å få hjelp til å kjøpe seg en protese - uten å få noe svar. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Bør nekte useriøse aktører

Gjestrum mener at også Norge burde kreve mer.

- Jeg mener Norge bør kreve sosiale minimumsstandarder for de sjøfolkene som jobber i Norge. De flaggene som ikke oppfyller miste standard, burde holdes unna Norge og ikke ha adgang til kvoter eller mulighet for å fiske her, sier Gjestrum.

- Hvis ikke Norge krever sosial minimumsstandard for sjøfolk som jobber her, så tillater vi sosial dumping og utnyttelse, sier hun.

JOBBET I NORGE: Her er et bilde fra da Aleksander (sittende i midten) kom til Båtsfjord i Norge for å jobbe som snøkrabbefisker. Foto: Privat.
JOBBET I NORGE: Her er et bilde fra da Aleksander (sittende i midten) kom til Båtsfjord i Norge for å jobbe som snøkrabbefisker. Foto: Privat. Vis mer