Denne videoen er tatt bare 10 kilometer over månens overflate

Tre dager før romsonden krasjet i månen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. desember lyktes NASA-oppdraget Gravity Recovery And Interior Laboratorys (GRAIL) MoonKAM (Moon Knowledge Acquired by Middle School Students) å ta en video av månen.

Kameraene var om bord i romsonden Ebb, og opptakene er gjort bare ti kilometer over månens nordlige hemisfære.

Bildene ble tatt bare tre dager før NASA bevisst krasjet romsondene Ebb og Flow i et fjell like ved månens nordpol. Sondenes endelige hvilested på månen er oppkalt etter den første amerikanske kvinnen i verdensrommet, Sally Ride.

Del av et undervisningsprosjekt De to romsondene, som ble sendt opp i rommet den 10. september 2011 og var på plass i bane rundt månen rundt nyttår for ett år siden, har kretset i bane rundt månen for å hjelpe forskerne til å lage et detaljert kart av tyngdekraften.

Romfartøyene gjennomførte to suksessfulle oppdrag om å kartlegge månens gravitasjon.

14. desember ble kameraene om bord i Ebb aktivert for å ta noen avskjedsbilder av månens overflate fra en høyde på rundt ti kilometer. Denne nye videoen dokumenterer en av GRAILs siste turer rundt månen.

GRAILs MoonKam er et undervisningsprosjekt, som lar studenter velge målene for kameraene som var montert på Ebb og Flow.

- Små, kornete bilder NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) samlet inn nesten 2500 av disse bildene i videoen, som ble publisert tidligere denne uken. Videoen viser en strekning av den nordlige halvkulen på måneden, i nærheten av Jackson Crater.

Den første delen av klippet består av 931 bilder og viser terrenget slik det ble sett av Ebbs forovervendte kamera, mens 1498 bilder på slutten viser utsikten fra det bakovervendte kameraet.

Videoen går seks ganger raskere enn det reisen tok i sanntid.

Doug Ellison, en av visualiseringsprodusentene ved JPL som jobbet med videoen, tvitret torsdag at dette var et av hans «favorittprosjekter å være en del av».

- Studenter gjorde observasjoner av disse kameraene - som inneholdt over 100 000 bilder. Og, ja, det er snakk om små, kornete bilder. MoonKam-bildene beviser at til og med lavteknologiske kameraer som ikke koster mye, kan høyne interessen for romvitenskap, sa Ellison, ifølge NBC News.

Det var Sally Ride, USAs første kvinne i verdensrommet, som grunnla GRAILs MoonKam utdanningsprosjekt.