Denne videoen kan koste butikkeieren 25 000 kroner

I frustrasjon la butikkeieren Arild Reitan ut videopptak av tyvene som stjal fra ham på Facebook. Det kan koste ham 25 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. oktober i år mottok Arild Reitan, eier av Walhalla butikk i Trondheim, et brev i posten som opplyste om at han hadde brutt loven, og måtte betale 25 000 kroner i bot.

Brevet kom fra Datatilsynet, og er det første han har mottatt fra tilsynsmyndigheten i saken.

Publiserte kameraopptak Lovbruddet stammer ifølge det offentlige tilsynet fra begynnelsen av september.

Da publiserte Reitan to videoopptak på butikkens Facebook-side, av flere personer som synlig stjeler fra butikken. Adresseavisa omtalte publiseringen.

- Jeg ble veldig sjokkert da jeg åpnet posten. Jeg ante ikke at det var ulovlig å publisere egne opptak fra min egen butikk, sier Reitan til Dagbladet.

- Ikke gjennkjennbare I brevet fra Datatilsynet, som er et varsel om endelig vedtak, heter det at noen av personene på videoen er gjenkjennbare. På bakgrunn av blant annet dette slår tilsynet fast at publiseringen av opptakene var ulovlig. Brevet er datert 13. oktober.

Reitan ser annerledes på saken.

- Opptakene ble kraftig komprimert da de ble lastet opp på Facebook. Jeg mener du ikke kan se hvem som er på videoen, sier butikkeieren.

Han hevder overfor Dagbladet at selv politiet har betegnet videoopptak tatt med hans kameraovervåkningssystem for dårlige.

- Selv opptakene som ikke er komprimerte, er for dårlige. Slik har i alle fall politiet forklart seg til meg hver gang de har henlagt en tyverisak fra min butikk.

Mange tyverier Og tyverier har det vært mange av opp gjennom de drøyt 15 åra Arild Reitan har drevet nisjebutikken Walhalla i Trondheim sentrum.

Han la ut opptakene for å vise situasjonen.

- Jeg publiserte opptakene for å vise hvor frekt dette er, ikke for å henge ut eller finne disse personene. Jeg er lei av sånne små tyverier.

Da han ble oppmerksom på at publiseringen av opptakene kunne være lovstridig, tok han klippene ned umiddelbart.

- Uansett synes jeg Datatilsynet har vært veldig strenge. Jeg fikk ingen advarsel, bare et brev med varsel om vedtak og en kjempebot.

Forstår at man kan reagere Hos Datatilsynet forstår de at man kan reagere på at det i denne saken er en person som har blitt utsatt for kriminalitet, som blir straffet.

- Vi må likevel ha det sånn for å beskytte uskyldige mennesker som daglig blir registrert av kameraovervåkningssystemer i Norge. Det skal ikke være sånn at de som overvåker også skal kunne publisere opptakene hvor som eller når som helst. Vi er nødt til å sanksjonere når det skjer, også i denne saken, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet til Dagbladet.

Skåra sier at alle som går til anskaffelse av kameraovervåkning har et ansvar for å sette seg inn i regelverket.

- Det er ikke sånn i norsk lov at bare fordi man ikke vet at noe er ulovlig, så kan man gjøre det, sier han.

Strenge regler for publisering Terskelen for å anskaffe seg overvåkningssystemer er lav i Norge, forteller Skåra. Regelverket blir mye strengere når det kommer til publisering.

Kommunikasjonsdirektøren minner imidlertid på at brevet fra Datatilsynet er et varsel om vedtak, ikke et endelig vedtak. De vil derfor behandle eventuell ny informasjon fra butikkeier Reitan hvis det forekommer.

- Hvis han mener personene på opptakene ikke er gjenkjennbare, skal vi selvfølgelig se på saken en gang til og vurdere på nytt.

Blir vedtaket stående, må Arild Reitan altså ut med 25 000 kroner.

- Det kan bli vanskelig å betale. Etter utgifter og lønninger er betalt, er det ikke mye penger igjen i kassa, sier han.

 INNEHAVER:  Arild Reitan eier og driver butikken Walhalla i Trondheim. Foto: Privat
INNEHAVER: Arild Reitan eier og driver butikken Walhalla i Trondheim. Foto: Privat Vis mer