Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne videoen kan koste ham senatsplassen

Nå diskuterer USA hva George Allen mente med «Macaca».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det var under valgkampanjen for å beholde senatsplassen fra Virginia, at senator George Allen fredag tok seg tid til å introdusere kameramannen S.R. Sidarth (20) for publikum.

- Denne fyren her i den gule t-skjorta - Macaca, eller hva han heter - han er med konkurrenten min, sa Allen rett inn i Sidarths kamera.

20-åringen filmer den republikanske senatorens valgkampanje for den demokratiske utfordreren Jim Webb. Etter å ha kommentert at Webb tilbringer for mye tid med filmmogulene i Hollywood, snur Allen seg mot kameraet igjen og sier:

- Så la oss hilse velkommen til Macaca her. Velkommen til Amerika og virkelighetens verden i Virginia.

I en kommentar 15. august bemerker Washington Post at amerikanskfødte Sidarth med sin indiske bakgrunn var den eneste fargede personen i forsamlingen. Avisen skriver også at senatorens publikum svarte med klapping og latter på mobbingen.

Ifølge Allen refererte «Macaca» bare til Sidarths hårklipp, som senatoren hevdet så ut som «mohawk». Men amerikanske bloggere var ikke sene om å finne ut at ordet har to helt andre betydninger: En aperase som er utbredt i Afrika og Asia, og som fransk nedsettende slang for afrikaner.

- Vi vil gjerne at senator Allen forteller oss nøyaktig hva han mener med sine kommentarer, tordnet talskvinne Jessica Vanden Berg for Webb-kampanjen, som ikke var sene om å utnytte videoflausen.

Bare timer etter at senator Allens bemerkninger falt, var filmen spredt over hele nettet ved hjelp av YouTube.

POPULÆR: Denne valgkamptalen fra senator George Allen er blant de mest populære videoene på internett for tiden, men ikke for Allens politiske budskap. Foto: JIM WEBB FOR US SENATE
POPULÆR: Denne valgkamptalen fra senator George Allen er blant de mest populære videoene på internett for tiden, men ikke for Allens politiske budskap. Foto: JIM WEBB FOR US SENATE Vis mer

Video fra YouTube.com

- Jeg tror han sa det første som falt ham inn da han så en farget person. I spansktalende kulturer er det kjent som et kallenavn på aper, sier Sidarth.

Sidarth er født og oppvokst i Virginia. Han sier til AP at han tror Allen plukket ham ut fordi han var den eneste fargede blant publikum. 20-åringen sier også at han hadde presentert seg for Allen tidligere under valgkampanjen, og at senatoren derfor kjente hans virkelige navn.

I går måtte Allen beklage uttalelsen i Washington Post.

- Det var ikke ment for å snakke nedsettende om ham, og jeg er lei meg om han ble såret, sier Allen over telefon til avisen.

Sidarth sier at han ikke er fornøyd med senatorens unnskyldning.

- At han plukket meg ut foran foran 100 mennesker gjør at han også burde ha plukket meg ut med en personlig unnskyldning, istedet for å gå gjennom pressen, sier 20-åringen til Virginia-avisen Times-Dispatch

- Om han vil unnskylde seg overfor meg, kan han snakke med meg personlig istedet for gjennom pressen, sier 20-åringen.

image: Denne videoen kan koste ham senatsplassen

Allen sier at han gjerne vil snakke med ham neste gang de møtes.

- Mitt poeng var å gjøre narr av motstanderen min, ikke noen som jobber for ham.

Allen har tidligere forsøkt å posisjonere seg som republikansk presidentkandidat i 2008. Politisk analytiker Larry J. Sabato ved University of Virginia sier til Times-Dispatch at saken kan få konsekvenser for Allen i den republikanske nominasjonskampen før valget i 2008, men at senatoren trolig har begrenset skaden ved å være raskt ute med en beklagelse.

Sabato, som kjenner Allen personlig fra studietiden ved University of Virginia, sier til Salon at videoklippet trolig viser studiekameratens sanne side.

- I slike uvoktede øyeblikk, viser Allen sitt sanne jeg.

- Republikanerne kommer til å være svært skeptiske til Allen når de skal veie sine sjanser i 2008. Han kommer med mye bagasje de ikke trenger, sier Sabato til Salon.

Han tror likevel ikke Allen vil miste senatsplassen i år, om ikke Webb-kampanjen klarer å samle inn nok penger til å utfordre Allen økonomisk. Den sittende senatoren hadde samlet inn 6 millioner dollar mer enn Webb i slutten av juni.

Avisen The Virginian Pilot mener imidlertid at også senatsplassen kan stå i fare, og viser til at den asiatiske og spanske delen av befolkningen i delstaten har vokst med en tredel de siste fem årene.

PS! I dag ble det klart at tidligere president Bill Clinton vil kaste seg inn i valgkampen for å samle inn penger til Webb, skriver Times-Dispatch.

WEBB-KAMPANJE: Utfordrer Jim Webb ble ansett som uten sjanser mot senator George Allen. Men det var før videoen av Allen ble sendt verden rundt med YouTube.