Denne videoen kan ødelegge Serbias EU-muligheter

«Slakteren fra Beograd»-Mladic kysser en baby og leker i snøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Onsdag viste den bosnisk TV-stasjonen FTV videoopptak av krigsforbryterettersøkte Ratko Mladic.

General Mladic var bosniaserbernes militær sjef, og har vært etterlyst internasjonalt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) siden 1995.
Det er antatt at han fortsatt gjemmer seg i Serbia.

I videoen kan en se «slakteren fra Beograd», ansvarlig for drapet på 7-8000 bosniske muslimske menn og gutter, mens han hygger seg med familien - blant annet i nærheten av et vintersportssted med kona og barnebarnet.

Kan ødelegge EU-drømmen
Det er uklart når opptakene faktisk er gjort, men i deler av videoen virker den 67 år gamle Mladic slankere og eldre enn på tidligere opptak, melder NTB.

Serbia er kandidatland til EU og ønsker altså å bli med i det gode europeiske selskap. Videoen kan nå sette kjepper i hjulene for EU-drømmen, skriver The Guardian.

Mladic ble beskyttet under Slobodan Milosevics regime, og videoen kan antyde at hans beskyttere overlevde kuppet i 2000. Deler av opptakene som har kommet til overflaten kan nemlig være av ny dato. I en scene holder han et nyfødt barn, som kan være ett av to barnebarn: Det ene ble født i 2001, det andre i 2006, ifølge The Guardian.

Serbiske myndighetspersoner avviser videoen som «gammel og irrelevant», og fortsetter å hevde at de jakter Mladic, men ikke greier å finne ham, skriver The Guardian.

- Gammel video
Under en pressekonferanse ble det nevnt at deler fra opptaket kan stamme fra 2008. Dette avvises på det sterkeste av Serbiske myndigheter, som insisterer på at de forsøker å fakke krigsforbryteren.

- Jeg har alvorlig tvil om referansen til 2008, sa den serbiske utenriksministeren Vuk Jeremic i Brussel, noe EUs utvidelseskommissær Olli Rehn sa seg enig i, melder NTB.

- Ikke en eneste del av videoen er yngre enn åtte år, påsto arbeidsminister Rasim Ljajic, som også er ansvarlig for landets samarbeid med krigsforbryterdomstolen ICTY, under en pressekonferanse.

Saken drøftes videre
Ljajic mener opptakene kan være lagt ut av noen som ønsker å sverte Serbia etter at både USA og FN-domstolens sjefanklager Serge Brammertz har stilt seg positive til serbernes samarbeid med ICTY.

— Det er ingen tilfeldighet at dette skjer nå, sa ministeren, som mener hensikten kan være å styrke serbiskfiendtlige holdninger i Nederland. Nederlenderne har lagt hindringer i veien for en samarbeidsavtale mellom EU og Serbia, i protest mot at serberne ikke har pågrepet Ratko Mladic.

Utenriksministere i EU skal drøfte saken videre på mandag, melder The Guardian.