Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Denne videoen skal en gang for alle lære gutta at nei faktisk betyr nei

Er dette voldtekt? Ja, mener Amnesty. Nei, lyder norsk lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av mai lanserte Amnesty International kampanjen «Nei er nei!» for å kreve en lovendring i straffeloven. Etter norsk lov er en voldtekt betegnet som «seksuell omgang ved vold eller ved truende atferd» eller «seksuell omgang med noen som er bevisttløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen».

Amnesty krever at straffeloven skal endres slik at den er i overrenstemmelse med internasjonale menneskerettigheter. Etter for eksempel Europarådets standard defineres voldtekt som seksuell omgang uten samtykke.

Mottatt en rekke henvendelser - Det å få endret straffeloven er noe vi har jobbet med siden 2009, men i denne kampanjen er det blitt ett hovedkrav. Det er fordi vi mener det er så viktig både for holdningsskapende arbeid og med tanke på å sikre at norsk lov faktisk ivaretar grunnleggende menneskerettigheter, sier politisk rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty til Dagbladet.

Hun forteller at organisasjonen har mottat en rekke henvendelser etter at kampanjen ble lansert.

- Vi får veldig mange henvendelser fra kvinner som er utsatt for overgrep, men også fra andre personer som har sagt at dette er et viktig arbeid og at de vil være med på å støtte dette, sier hun.

Hans Petter Moland laget kampanjefilm Henvendelser har også kommet inn fra kjendiser og Amnestys samarbeidspartnere. Blant annet reklamebyrået Try, som Amnesty jobber med.

AVKLEDD: I videoen drar gutten trusa av jenta, mens hun stritter imot og prøver å få ham til å stoppe.
AVKLEDD: I videoen drar gutten trusa av jenta, mens hun stritter imot og prøver å få ham til å stoppe. Vis mer

- Et konkret uttrykk for responsen er videoen (som du kan se øverst i denne saken). Den kom i gang fordi Try på eget initiativ syntes at dette var en viktig arbeid som de ville være med på, sier Kaatee.

Den prisvinnende norske regissøren Hans Petter Moland ble dermed hentet inn for å lage videoen du kan se over.

Videoen viser det som er en voldtekt etter internasjonal menneskerett, men ikke i henhold til norsk lov. En gutt og en jente møtes på fest, og ender opp på samme rom. Mens jenta gjentatte ganger prøver å si nei, presser gutten seg på.

Hans Petter Moland sier til Amnestys nettsider at han håper filmen kan være med på å endre holdninger, særlig blant gutta.

VOLDTEKT: Videoen viser det som etter norsk lov ikke er en voldtekt, men som etter internasjonale menneskerettigheter er nettopp det.
VOLDTEKT: Videoen viser det som etter norsk lov ikke er en voldtekt, men som etter internasjonale menneskerettigheter er nettopp det. Vis mer

- Dette er en svært viktig kampanje som jeg ved forespørsel ønsket å bidra i, sier Moland.

- Filmen har som oppgave å se på mekanismen mellom unge mennesker som resulterer i en voldtekt, men som per i dag ikke rammes av norsk lov, sier Moland.

FLØRTER: I filmens begynnelse flørter det unge paret på en fest. Situasjonen blir imidlertid en helt annen på soverommet.
FLØRTER: I filmens begynnelse flørter det unge paret på en fest. Situasjonen blir imidlertid en helt annen på soverommet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media