GLUPSK: Titanoboa cerrejonensis var opptil 14 meter lang og veide rundt 1140 kilo. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/NATURE/Jason Bourque
GLUPSK: Titanoboa cerrejonensis var opptil 14 meter lang og veide rundt 1140 kilo. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/NATURE/Jason BourqueVis mer

Denne ville slukt et menneske

Verdens største slange var 14 meter lang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den var lengre enn en buss, veide over et tonn, og livnærte seg på prehistoriske krokodiller, mens den gled rundt i regnskogen nordøst i Colombia.

I dag, 60 millioner år etter, ville nyoppdaga Titanoboa cerrejonensis aldri nølt med å sluke husdyr eller mennesker - levende og hele.

Veier mer enn en bison
- Denne tingen veier mer enn en bison, og er lengre enn en buss. Den kan lett spise noe så stort som en ku, og et menneske ville blitt slukt
umiddelbart, jubler slangeekspert Jack Conrad ved det naturhistoriske museet i New York til AP.

De vitale målene for monsterslangene, som nå stiger opp på tronen som historiens største, er en lengde på opptil 14 meter med en matchvekt på over 1130 kilo, ifølge en rapport tidsskriftet Nature presenterer i neste nummer.

Til sammenlikning veier en grønn anakonda, som er verdens tyngste nålevende slange, usle 250 kilo, skriver BBC.

- Om den forsøkte å komme inn på kontoret mitt for å spise meg, så ville den slitt med å komme gjennom døren, sier paleontolog Jason Head ved Universitetet i Toronto.

Klimaslange
Navnet Titanoboa cerrejonensis betyr «Titanboaen fra Cerrejon», som henviser til stedet hvor fossiler fra monsteret først ble funnet. Så langt er 180 fragmenter fra rygg- og ribbeina oppdaget i en gammel kullgruve.

Forskere sier den eksepsjonelle størrelsen gir viktige pekepinn om datidas klima, og sier det er relatert til hvor varme omgivelsene var for 60 millioner år siden.

En slik slange, som hadde nådd mennesker til hoften, ville angivelig krevd en temperatur på 30 til 34 grader for å kunne overleve — 6 grader mer enn dagens gjennomsnitt på stedet hvor slangen ble funnet.

- Funnet utfordrer vår forståelse av klimaet før i tida, i tillegg til de biologiske grensene til kjempeslanger, sier paleontolog Jason Head.

Kan ikke leve i dag
Dersom temperaturberegningene stemmer, så kan det antyde at temperaturen rundt ekvator forandrer seg annerledes over tid enn først antatt — noe som kan gi viktige opplysninger i forhold til dagens klimaproblematikk.

- Det har noen potensielt skumle implikasjoner for hva vi gjør med klimaet i dag, sier Head.

Men det er fortsatt ikke godt nytt for slangeentusisaster, som håper på å få møte en slange større enn en bybuss på tur i marka.

- Vi vil ikke få kjempeslanger, siden vi fjerner mesteparten av deres naturlige miljø gjennom avskoging ved ekvator, sier Head.