Ukraina:

- Denne vinteren handler om å overleve

I et eksklusivt Dagbladet-intervju forteller ukrainske Olena Hrynik (22) om en hverdag bestående av mørke og kulde.

STRØMBRUDD: Olena fra Ukraina forteller om en ny kamp - og det er kulden. Foto: Privat
STRØMBRUDD: Olena fra Ukraina forteller om en ny kamp - og det er kulden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det er onsdag 23. november. Klokka er 13.55, og Olena Hrynik, en 22 år gammel journalist fra Ukraina er på jobb.

Plutselig blir det mørkt. Det er ikke første gang det skjer.

Ikke lenge etter får Olena og hennes kollegaer beskjed om å reise hjem etter en rekke russiske angrep på sivil infrastruktur i landet.

NTB skriver at totalt tre ukrainske atomkraftverk måtte stenges umiddelbart. Dette resulterer i at millioner av mennesker i og rundt byen mangler strøm og varme.

Intervjuet gjennomføres mens hun søker dekning.

- Det er massive angrep mot Ukrainas infrastruktur akkurat nå. Russiske missiler har fløyet over forskjellige byer og forårsaket store skader, sier 22-åringen fortvilet.

Totalt «blackout»

Olena forteller at når infrastruktur blir ødelagt av russiske missiler, blir strømmen slått helt av.

- Dette skjer slik at eksperter kan arbeide med å reparere det som er blitt ødelagt, sier hun og fortsetter:

SLUKKER BRANN: Brannmenn jobber for å slukke en brann ved energiinfrastrukturanlegg, skadet av et russisk missilangrep i Kiev-regionen. Foto: Ukrainas statlige nødtjeneste/NTB
SLUKKER BRANN: Brannmenn jobber for å slukke en brann ved energiinfrastrukturanlegg, skadet av et russisk missilangrep i Kiev-regionen. Foto: Ukrainas statlige nødtjeneste/NTB Vis mer

- Problemet er at de ikke klarer å fikse anlegget like fort som det blir ødelagt. Det er derfor vi er nødt til å gå flere timer uten strøm hver eneste dag fordi angrepene forårsaker «blackout», sier hun.

«Blackout» er et resultat av Russlands angrep på Ukrainas anlegg, som gjør at det blir et totalt mørke.

Gatelysene går i svart, titusenvis av hjem blir mørklagt - og alt av strømdrevne apparater stopper opp.

22-åringen har derfor store hverdagslige utfordringer siden dagene - ifølge henne - stort sett består av strømbrudd. I tillegg er det også usikkert hvor lenge hun må holde ut.

- Jeg er ekstremt utsatt siden jeg er en journalist. Jeg er avhengig av en PC for å skrive artikler, og kamera for å ta bilder.

- Handler om å overleve

Dagbladet er i dialog med Olena på Telegram. Det at strømmen har gått, gjør at hun må planlegge dagene sine minutt for minutt.

- Jeg er nødt til å gå ut for å gjøre et intervju mens det ennå er dagslys ute. Det som uroer meg, er at jeg skal ta bilder med kameraet mitt i morgen. Det er ikke sikkert jeg får gjennomført det, siden jeg ikke får ladet utstyret, sier hun i all hast.

JOBBER HJEMMEFRA: Når Olena ikke får jobbet på kontoret, er hun ofte nødt til å jobbe hjemmefra i mørket. Foto: Privat
JOBBER HJEMMEFRA: Når Olena ikke får jobbet på kontoret, er hun ofte nødt til å jobbe hjemmefra i mørket. Foto: Privat Vis mer

Olena bor 26 km øst for Kyiv, som er hovedstaden i Ukraina. Hun sier at det allerede har begynt å snø, og temperaturen har sunket under frysepunktet.

- Det er tre minus grader ute nå, pluss snø. Bare tenk hvordan det er på natta. Denne vinteren handler om å overleve.

«Den verste siden andre verdenskrig»

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarte mandag 21. november at millioner av ukrainske liv står i fare denne vinteren mens landets strømnett er hardt presset av en rekke russiske angrep.

- Vi forventer at to til tre millioner mennesker vil forlate hjemmene sine på jakt etter varme og trygghet, skriver de.

Ordføreren i den ukrainske hovedstaden, Vitalij Klitsjko, forteller til den tyske avisa Bild at han er svært bekymret.

- Kyiv kan nå stå overfor «den verste vinteren siden andre verdenskrig» på grunn av strømbrudd forårsaket av russiske angrep. Tenk deg hva som skjer når temperaturene synker til minus 20 grader og lavere, sa han til avisa.

Innrømmet hovedmålene

Russland har siktet seg inn mot Ukrainas infrastruktur siden begynnelsen av oktober, og har innrømmet at landets energiinfrastruktur er blant hovedmålene, skriver The Kyiv Independent.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oppfordret innbyggerne til å kutte strømforbruket fra og med 20. oktober.

MØRKLAGT: Satellittbildet, tatt 23. november av Nasa, viser lys fra Europa på nattestid 23. november. Foto: Nasa / Reuters / NTB
MØRKLAGT: Satellittbildet, tatt 23. november av Nasa, viser lys fra Europa på nattestid 23. november. Foto: Nasa / Reuters / NTB Vis mer

Angrepene har lite med militær logikk å gjøre, men heller det å påføre humanitær katastrofe ved å hindre siviles tilgang til elektrisitet og varme, mener Kirill Mikhailov, en analytiker som forsker på væpnede konflikter ved Conflict Intelligence Team (CIT), til The Kyiv Independent.

Sliter med å holde varmen

Olena Hrynik forteller om frykten for en kald vinter. Helt fortvila sier hun: «Russland vil at vi skal fryse om vinteren».

- Men jeg skal fyre i peisen og kle meg i varme klær nå som det begynner å bli kaldere, sier hun og fortsetter:

- Det kommer til å gå bra, det viktigste er å overleve denne krigen og leve i et fritt Ukraina, og ikke i Russland.

Uvirkelig hverdag

Ifølge BBC News har innenriksminister Denys Monastyrskj bekreftet at ti mennesker ble drept etter at Russland rettet 70 missiler over hele Ukraina onsdag 23. november.

- Russland gjør dette for å tvinge Ukraina til forhandlingsbordet, men hvis ukrainske myndigheter signerer en fredsavtale nå, så vil krigen komme tilbake seinere, hevder Olena Hrynik, og fortsetter:

- Kan du forestille deg hvilken skrekk dette er i den moderne verden?

«Aldri skjedd før»

Plutselig blir det helt stille fra 22-åringen. Etter mange meldinger, går det nå timevis uten at Dagbladet hører noe fra henne.

Så, etter 30 timer, kommer det første livstegnet:

- Jeg har vært uten strøm i nesten 30 timer. Dette har aldri skjedd før, hevder hun.

The Washington Post opplyser at ukrainske energisystemer nå er på randen av kollaps etter flere uker med russisk bombing.

- Missiler slo ned energiinfrastruktur og boligområder over hele landet, og tre mennesker i Kyiv ble drept. Millioner av mennesker står muligens overfor livstruende forhold uten strøm, varme eller rennende vann, skriver de.

Holder motet oppe

Selv om flere byer i Ukraina mangler strøm store deler av dagene og kveldene, holder den unge journalisten fremdeles motet oppe.

RAMMET AV STRØMBRUDD: Olena fra Ukraina må bruke store deler av tida på kafé eller å jobbe hjemmefra i mørket. Foto: Privat
RAMMET AV STRØMBRUDD: Olena fra Ukraina må bruke store deler av tida på kafé eller å jobbe hjemmefra i mørket. Foto: Privat Vis mer

- De fleste kafeer tenner lys. Det er veldig romantisk og vakkert. Jeg går ofte på kafé for å drikke te eller kaffe og for å nyte atmosfæren. Det er tross alt trist hjemme uten lys, spesielt om kvelden. Men som Zelenskyj sa: «Lyset beseirer alltid mørket», avslutter hun.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer