Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Denne Vollebæk, har han baller?

PRISTINA: (Dagbladet): - Denne Vollebæk, har han baller? En amerikansk kollega spør mens Vollebæk møter Milosevic natt til fredag. - Baller? Vel, sier jeg, og drar på det. - Da er han sjanseløs mot Slobo, slår kollegaen fast, og dømmer ham nord og ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men så lykkes Vollebæk, og får Milosevic til å gå med på at ambassadøren for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, William Walker, likevel ikke utvises. Så enten har utenriksministeren baller, eller så kan han trylle, eller så er han enda en nyttig brikke i den uberegnelige Slobodan Milosevics kyniske politiske spill.

Krise etter krise

Kanskje helst det siste. For den som kanskje mest av alle frustreres av problemene Slobodan Milosevics lager for OSSEs fredsarbeid i Kosovo, er Knut Vollebæk selv:

- Vi kan ikke fortsette med å administrere krise etter krise. Vi er her for å oppfylle vårt mandat. Jeg forventer at Milosevic skal stå ved alle sine forpliktelser, sa Vollebæk på en pressekonferanse i Pristina i går.

Til Dagbladet sier Vollebæk at han føler seg som en brannmann, men at den siste brannen i Kosovo, kidnappingen av fem eldre serbere i går, ikke skal slokkes av ham personlig. Så er det også nærmest en dagligdags hendelse at folk drepes eller kidnappes. Og i den grad gårsdagens episode skiller seg ut, så er det bare på grunn av datoen.

Serberne leverte ikke

Det var i går ni albanske fanger skulle settes fri som en gjenytelse for at den albanske UCK-geriljaen slapp fri serbiske politisoldater for to uker siden. Den gang var Vollebæk brannmann, og forhandlet selv med Slobodan Milosevic for at han skulle vente med å angripe gisseltakerne med store styrker. Nå må han konstatere at serberne ikke har levert slik han hadde håpet. Og er timingen for gårsdagens aksjon en måte å feire at Vollebæk er tilbake i Pristina som brannmann på?

- Nei, jeg har ingen kommentar til om dagens kidnapping har noen sammenheng med mitt besøk, humrer Vollebæk.
Knut Vollebæk har slokt to akutte branner i Kosovo. Men ingen av dem har brakt partene noe nærmere hverandre.

- Volden vil fortsette så lenge ingen har en politisk løsning i sikte, sier Vollebæk.

Og man er ikke nærmere en politisk løsning på konflikten nå enn man var da Milosevic inngikk avtalen med Richard Holbrooke i oktober i fjor.

Ellers var det kampen om likene fra Racak Vollebæk måtte svare på spørsmål om i går. Det var fordi William Walker på et tidlig tidspunkt slo fast at de 45 albanerne som ble drept sist helg var drept av serbiske politistyrker, Milosevic i utgangspunktet utviste ham tidligere denne uka.

Forsiktig kritikk

- OSSE og jeg står bak ambassadør Walker og hans sterke reaksjon på hva han så i Racak, sa Vollebæk, og støttet sin tross alt svekkede ambassadør. Før han kom med en forsiktig kritikk og sa at OSSE venter på obduksjonsrapportene fra en finsk delegasjon, og at når den foreligger vil OSSE komme med en meget sterk reaksjon.

I USA slår man på krigstrommene, og sier at trusselen om bruk av militær makt mot den serbiske krigsmaskinen er en høyst reell trussel til tross for at utvisningen av Walker er frosset. For serberne bomber landsbyer hele tida, til tross for Slobodan Milosevics vellykte avsporinger.

- Som vanlig når Milosevic kommer med en innrømmelse, så er det på et problem han selv har skapt, sier en vestlig diplomat.
For det er krigen -  og forventningen om at harde kamper skal blusse opp på flere frontavsnitt -  som preger Kosovo dette året Norge har ansvaret for OSSEs største operasjon noen sinne. Og fortsatt tror de aller fleste observatører her at krigen kommer til våren.

- Det er tidlig vår i år, sier albanerne i Pristina, og forbanner sola som varmer faretruende, før de fortsetter:
- Det er vel for at krigen skal begynne tidlig.

HJERTELIG:</B> Utenriksminister Knut Vollebæk fikk en varm mottakelse da han i går møtte lederen for OSSE-observatørene, ambassadør William Walker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media