Dennis feide over Florida

Den dødelige orkanen Dennis inntok sørstatene og Florida i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Orkanen feide like før midnatt inn over nordkysten av Florida og Alabama med en vindstyrke på 210 kilometer i timen, ifølge AP.

Dennis dabbet av i styrken like før den traff Floridas kyst, og det er ikke rapportert om noen dødsfall i forbindelse med dens herjinger på amerikansk jord. Skadene skal også være langt mindre enn forventet.

Orkanens front kom inn på samme sted som Ivan sveipte for bare måneder siden. Bølger i fire etasjers høyde skylte inn over land. Det regnet kraftig horisontalt og vinden tok med seg alt som var løst. Det er ventet 38 centimeter nedbør i løpet av en kort periode.

Gatene i Pensacola Beach og Fort Walton Beach i Florida ble raskt folketomme. Ingen ønsket å gjenoppleve skrekkdøgnene fra da Ivan herjet og tok med seg 29 amerikanske menneskeliv for ti måneder siden. På forhånd ble befolkningen bedt om å evakuere:

- Dette er en veldig, veldig farlig orkan. Uansett hvor den rammer kommer den til å gjøre store ødeleggelser over store landområder, sa Edd Rappaport i Det nasjonale orkansenteret i går.

Stor virkning
- Uansett hvor orkanen får landkjenning kommer den til å ha en stor virking på en enormt område, sa Max Mayfield, sjef Orkansenteret i Miami ifølge
CNN.

Dennis har kategori tre på Saffir-Simpsons orkanskala.

I Florida, Alabama, Mississippi og Louisiana var det erklært unntakstilstand og nærmere 1,5 millioner mennesker har blitt oppfordret til å evakuere. Ifølge myndighetene finnes det ti millioner amerikanere i området.

«DENNIS» VAR HER: Gatene i Pensacola Beach i Florida var tydelig preget etter av med orkanen i natt. Foto: SCANPIX/EPA
«DENNIS» VAR HER: Gatene i Pensacola Beach i Florida var tydelig preget etter av med orkanen i natt. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Redningsmannskap oppsøkte flere hjem i løpet av søndag morgen for å advare dem som ikke hadde fått med seg nyhetene på TV eller radio. De ble bedt om å vurdere å forlate sine hjem fordi Dennis vil hente styrke i løpet av natten.

Verste vi har sett
De berørte etter orkanen Ivan hadde knapt rukket å komme seg før de blir innhentet av en ny katastrofe.

- Ivan var det verste vi noensinne hadde sett, og akkurat nå virker det som om Dennis blir enda sterkere, sier Matthew Lopez, katastrofesjef i Pensacola, der gjenoppbyggingen fortsatt pågår.

En av de som tydelig husker Ivan er svenskfødte Jennie Shaw i Pensacola.

- Alle her er veldig urolige etter de ødeleggelsene som Ivan stelte i stand. Vi har gigantiske eketrær rundt husene våre og vi kan bare håpe på at de ikke ramler ned på oss, sier hun til Aftonbladet.se.

Dennis ble den femte orkanen som rammet Florida på mindre enn 11 måneder.

SØKKVÅTT:</B>: Mike Long (t.v) og Steve Bulloch vader gjennom resultatet av Dennis på Woodville Highway i St. Mark i Florida.
VENTER:</B> En politimann fra Panama City Beach i Florida speider utover kystlinjen idet orkanen Dennis ankommer Gulfkysten i kveld.
STERKE KREFTER:</B> En reporter lener seg mot vinden som slår innover Pensacola Bukten like før Dennis når Florida.
VENTER:</B> Innbyggerne i Alabama samler seg i en kafeteria på Theodore High School der de venter på at orkanen skal slå innover landet.