Dennis Rodman framførte bursdagssang til Kim Jong-un

Mens svartkledde nordkoreanere stotrende sang med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På sin egen 31-årsdag fikk Nord Koreas leder, Kim Jong-un, både en basketballkamp og en bursdagssang i gave av Dennis Rodman.

- Det var uventet, og kanskje ikke planlagt. Det så ut som om Kim Jong-un smilte, men det så ikke ut som om han ventet det.

Det sier turoperatør Simon Cockerell som var til stede under den oppsiktsvekkende bursdagsfeiringen, da en pensjonert amerikansk basketballstjerne ledet allsangen av «Happy Birthday» - på engelsk - for diktator Kim Jong Un.

Og nord-koreanere prøvde stotrende å holde følge med den engelske teksten, mens de klappet så det ljomet i hallen.

Dennis Rodman var før jul på plass i landet for å trene landslaget til oppvisningskampen mot flere avdankede amerikanske basketspillere.

Denne gangen hadde han også med seg en rekke ulovlige luksusvarer i bagasjen, som skulle være bursdagsgaver til Kim Jong-un.

Surrealistiske scener
Det var surrealistiske scener i en sportshall i Pyongyang. Den pensjonerte amerikanske basketballspilleren Dennis Rodman, fattiggutten fra Dallas i Texas med kjetting i både leppa, nesa, og i ørene, på den ene siden.

Og med den unge, brutale sjefen for verdens mest strigla og disiplinerte diktatur, som for to uker siden tok livet av sin egen onkel, på den andre siden.

Anledningen var Kim Jong-uns 31-årsdag, som sannsynligvis er i dag. Også det er en nyhet, som lenge har vært en hemmelighet i verdens mest lukkede land.

- Det startet litt surrealistisk, sier Cockerell om allsangen.

- Historisk dag
- Så ble folk med, og sangen bar ikke veldig godt, med det så ut til å være ganske hjertelig fra Rodmans side, sier Cockerell til telegrambyrået Reuters om allsangen under basketballkampen som markerte diktatorens bursdag.

Kockerell, som er i Pyongyang med en gruppe turister, sier at publikum sto og ropte på Kim Jong Un i seks minutter før han til slutt dukket opp med sin kone i sportshallen.

- Jeg mener dette er en historisk dag, hvor alle kan se at vi kan leve sammen om vi bare tar et dypt åndedrag og tenker på hvordan vi ser på ting. Så jeg tror dette var veldig positivt for de som va innvolvert, sier Dennis Rodman selv etter kampen.

Rodman, som vokste opp i fattige kår i Dallas i Texas har blitt en slags ambassadør til omverdenen for Kim Jong Uns regime, etter å ha vært fire ganger på besøk i Nord-Korea.

<strong> BESTEKOMPISER:</strong>  Kim Jong-un og Dennis Rodman fra et tidligere møte i en sportshall i Pyongyang. Bildet er fra februar i fjor. AFP PHOTO / KCNA
BESTEKOMPISER: Kim Jong-un og Dennis Rodman fra et tidligere møte i en sportshall i Pyongyang. Bildet er fra februar i fjor. AFP PHOTO / KCNA Vis mer

Før avreise klikket den amerikanske stjernen på en CNN-jorunalist da han stilte spørsmål ved vennskapet til diktatoren.

- Jeg gir fullstendig f*** i hva du mener!, var svaret fra 52-åringen.

Det siste besøket er spesielt kontroversielt på grunn av bølgen av terror som ruller over Nord-Korea på grunn av oppgjøret med onkelen Jang Song Thaek og hans støttespillere. Onkelen er kritisert for å ha satt seg opp mot ledelsen, og for å ha levd et dekadent liv.

Faren som trener
Det er ikke første gang idrett, og særlig basketball, har vært brukt som røykteppe, for å tåkelegge dypere problemer i det nord-koreanske samfunnet.

Også Kim Jong Uns far, Kim Jong-il, var opptatt av basketball. Da sultkatastrofen som trolig tok livet av rundt to millioner mennesker på slutten av 1990-tallet startet, viste han seg stadig offentlig på basketballkamper. Basketball var hans foretrukne idrett.

Kim Jong- il ga også landslaget sportslige råd. Et av dem var å skyte langskudd. I sine taktiske råd til laget la han dessuten vekt på at de nord-koreanske spillerne måtte utnytte sine komparative fordeler, nemlig at de var raske til å bevege seg.

Det som lå bak var at spillerne - til tross for at de var basketballspillere - ikke var veldig høye. I gjennomsnitt er nord-koreanerne seks cm. lavere enn sine sør-koreanske fettere på grunn av generasjoner med under- og feilernæring.

Spillerne måtte altså kompensere for dette med å skyte langskudd, og løpe mer, var diktatorens oppfordring.

Sønnen, Kim Jong-un, har ennå ikke kommet med sportslige råd offentlig.

<strong> SPILTE:</strong>  Dennis Rodman både coachet og spilte selv under bastekampen til ære for diktatoren på hans bursdag. Foto: AP Photo / Kim Kwang Hyon / NTB Scanpix
SPILTE: Dennis Rodman både coachet og spilte selv under bastekampen til ære for diktatoren på hans bursdag. Foto: AP Photo / Kim Kwang Hyon / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer