«Dennis» slo inn over USA i natt

Orkanen herjet gjennom Florida og Alabama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Dennis» var en buldrende monsterorkan da den nærmet seg den amerikanske Gulfkysten i går kveld.

Den blåste med vinder opptil 233 kilometer i timen, noe som plasserte den i orkankategori fire på Saffir-Simpson-skalaen. Den aller høyeste kategorien er fem.


Til alt hell roet hadde den roet seg noe da den like før midnatt feide inn over kystdeler av Florida og Alabama. Vinden var oppe i 193 kilometer i timen, og Dennis ble nedgradert til en
kategori 3-orkan, melder nyhetsbyrået AP.

Bølger opptil ti meter høye skylte likevel inn over land og det regnet horisontalt. Vinden tok med seg alt som var løst og det falt over 20 centimeter nedbør i løpet av korttid enkelte steder i Florida og Alabama.

Store skader

«Dennis» har sendt 1,4 millioner amerikanere på flukt, men det er ikke rapportert om dødsfall i forbindelse med herjingene i natt.

Kraftig vind og regn, i tillegg til kjempebølger og springflo har ført til store skader enkelte steder.

Skadeomfanget er foreløpig uklart, men et forsikringsselskap anslår det til mellom én milliard og 2,5 milliarder dollar. Det er i så fall langt mindre enn fryktet.

«DENNIS» VAR HER: Gatene i Pensacola Beach i Florida var tydelig preget etter av med orkanen i går og i natt. Foto: SCANPIX/EPA
«DENNIS» VAR HER: Gatene i Pensacola Beach i Florida var tydelig preget etter av med orkanen i går og i natt. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

- Vi er virkelig glad for at den var så kompakt og at den ikke varte så lenge, sier Mike Decker fra Florida til AP

Da «Dennis» raste over Haiti og Cuba på torsdag og fredag mistet opptil 32 mennesker livet.

Unntakstilstand

Gatene i Pensacola Beach og Fort Walton Beach i Florida var folketomme i går ettermiddag. Ingen ønsket å gjenoppleve skrekkdøgnene da Ivan herjet og tok med seg 29 amerikanske menneskeliv for ti måneder siden.

På forhånd var det erklært unntakstilstand i både Florida, Alabama, Mississippi og Louisiana. Store deler av befolkningen ble bedt om å evakuere:

- Dette er en veldig, veldig farlig orkan. Uansett hvor den rammer, kommer den til å gjøre store ødeleggelser, sa Floridas guvernør Jeb Bush.

- Uansett hvor orkanen får landkjenning kommer den til å ha en stor virking på en enormt område, sa Max Mayfield, sjef for Det nasjonale orkansenteret i Miami.

I Ivans fotspor

MONSTERORKAN: Satelittbildet viser «Dennis» idet den beveget seg over Mexicogulfen, der den vokste seg til en kategori 4-orkan. Til alt hell ble den svakere like før den nådde kysten av Florida og Alabama.
MONSTERORKAN: Satelittbildet viser «Dennis» idet den beveget seg over Mexicogulfen, der den vokste seg til en kategori 4-orkan. Til alt hell ble den svakere like før den nådde kysten av Florida og Alabama. Vis mer

Fronten av «Dennis» kom inn på akkurat samme sted som «Ivan» slo inn for bare måneder siden. De berørte den gangen hadde knapt rukket å komme seg på fote igjen før de kunne ha blitt innhentet av en ny katastrofe.

- Ivan var det verste vi noensinne hadde sett, og akkurat nå virker det som om Dennis blir enda sterkere, sa Matthew Lopez, katastrofesjef i Pensacola, i går.

«Dennis» kommer like etter den tropiske stormen «Cindy», som herjet Louisiana forrige tirsdag.

Dette er den fjerde hittil i orkansesongen, som varer fra 1. juni til 30. november. Meteorologene slår fast at de aldri har målt en så mange orkaner, og heller ikke en så kraftig storm som «Dennis», så tidlig i sesongen siden registreringen startet i 1851.

SER PÅ SKADENE: Russell Orsted fra Mary Esther i Florida vasser gjennom springflo for å ta skadene etter orkanen i øyesyn. Orsteds hjem ble kraftig skadd av «Ivan» i fjor, men han slapp lettere fra det i natt.
TATT AV VINDEN: Dan Thomas fra tv-stasjonen WEAR-TV prøver å redde verdifullt sendeutstyr fra bilen, som ble slått over ende på Navarre Beach i Pensacola.
KJEMPEBØLGER: Bølger opptil ti meter slo inn over kysten av Florida i natt.