Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Departementene har ikke baller nok

Leder for intensivavdelingen på Ullevål mener myndighetene bør sette personvernet til side i en situasjon «ute av kontroll», og innføre forbud mot utenlandsreiser.

- IKKE BALLER NOK: En overlege ved OUS mener at regjeringen mangler baller i håndteringen av coronaviruset. Slik svarer helseministeren. Video: Embla Hjort-Larsen / Trym Mogen Vis mer

- Ingen i departementene har baller nok til å endre den loven. Regelverket vi har i dag opprettholder rett og slett smitten, selv om vi helsearbeidere påpeker at man må gjøre noe med det. Det er nesten deprimerende. Vi kan gjøre mye, men da må vi ha hjelp av myndighetene. Det er gjort med et pennestrøk, sier professor og leder for intensivavdelingen på Ullevål, Dag Jacobsen, til Dagbladet.

- GJORT FOR LITE: Avdelingsleder Dag Jacobsen mener det har blitt gjort altfor lite fra myndighetenes side - noe helsepersonell nå vil få merke på kroppen. Foto: Terese Doksheim Skaug / Dagbladet
- GJORT FOR LITE: Avdelingsleder Dag Jacobsen mener det har blitt gjort altfor lite fra myndighetenes side - noe helsepersonell nå vil få merke på kroppen. Foto: Terese Doksheim Skaug / Dagbladet Vis mer

Flere har de siste dagene gått ut med hard kritikk mot myndighetenes håndtering av situasjonen. Legene Gunnar Halse og Mads Gilbert mener blant annet at Norge nå må gå i lockdown slik som Italia og Kina.

Jacobsen er heller ikke nådig. Han reagerer spesielt på at helsemyndighetene i disse tider ikke har innført forbud mot reiser til hardt rammede områder - særlig for helsepersonell.

Utenriksdepartementet har bare gått ut og frarådet reiser til Kina, Iran, Italia, Sør-Korea og Tirol i Østerrike - områder med vedvarende smitte.

- Det er ille at jeg som avdelingsleder ikke kan nekte ansatte å reise til epidemiske områder med utbredt smitte, fordi personvernet står så sterkt. Men hvorfor i all verden trenger folk å reise til de områdene nå? spør han.

- Det finnes få gode grunner til å reise til utlandet nå - særlig hvis du er helsepersonell. Det hører ikke hjemme noe sted.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Ute av kontroll

Han forteller at helsevesenet nå står overfor en svært vanskelig situasjon.

- Vi må stoppe spredningen nå som den er ute av kontroll - og prøve å begrense videre spredning mest mulig. Nå smitter viruset på busser og kjøpesentre. Dette viruset er noe av det mest smittsomme vi kjenner til. Derfor går vi ut med hardere skyts enn helsemyndighetene, fordi det er vi som får problemene, sier han.

Jacobsen mener Norge burde vært raskere ute med tøffere tiltak.

- Italienske kolleger i Nord-Italia har henvendt seg direkte til oss i Norge og sagt at «dere må stoppe spredningen og gjøre de tiltakene som trengs - NÅ».

Folkehelseinstituttets Preben Aavitsland sa tirsdag at 22.000 nordmenn kan trenge hjelp på sykehus på grunn av viruset, og at det kan bli snakk om så mange som 1700 sykehusinnleggelser samtidig.

FHI tror også at én av fire som legges inn på sykehus vil trenge intensivbehandling. Det vil utgjøre 5.500 personer totalt, og på det meste kan 600 ligge på intensiven samtidig, skriver NTB.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

- Et regnskap som ikke går opp

- Jeg kan ikke gå ut med detaljer om antall intensivplasser på Ullevål, men alle plassene er så å si i bruk til det daglige. Så kommer det nå en plutselig og uventet strøm med epidemi-pasienter, som vi vet trenger behandling med respirator. Det sier seg selv at dette er et regnskap som ikke går opp, forteller han.

En kartlegging som Helsedirektoratet har gjort, viser at det i dag er 400–450 intensivplasser i daglig bruk ved norske sykehus. I en krisesituasjon kan tallet presses opp til 1.200–1.400 plasser, men da må alle respiratorer tas i bruk, og planlagte operasjoner må stanses.

Onsdag ettermiddag er det to nye coronapasienter bekreftet på Jacobsens avdeling på Ullevål. Det forteller han til Dagbladet kort tid etter at han fikk beskjeden.

Jacobsen forklarer at intensivavdelingen på Ullevål til vanlig er delt i to. Den ene delen består av den elektive driften, som omfatter for eksempel kreftoperasjoner. Den andre delen er reservert til de som måtte trenge øyeblikkelig hjelp.

- Den planlagte driften kan vi redusere noe, men plassene for øyeblikkelig hjelp får vi ikke gjort noe med. Da kan det bli en situasjon hvor ikke alle får hjelp. Det prøver vi nå å unngå ved å øke kapasiteten der vi kan, og begrense der vi kan, sier Jacobsen.

- Derfor er vi tøffere enn helsemyndighetene, fordi vi føler dette på kroppen og jobber på spreng med dette nå. Vi burde vært raskere ute med tøffere tiltak.

- Stor utfordring for alle land

Dagbladet har forelagt helsedirektør Bjørn Guldvog og helseminister Bent Høie kritikken mot helsemyndighetene i denne saken.

På kritikken svarer helsedirektør Guldvog at intensivbehandlingen er en stor utfordring. Derfor er også et av målene deres nettopp å hindre et stort pådrag av smittede på samme tidspunkt, og i stedet flate ut denne kurven over tid, sier han.

Guldvog legger også til at dette problemet ikke er unikt for Norge.

- Jeg vil nok si at dette er en stor utfordring for Norge, men det er en stor utfordring for alle land i verden. Det er ingen land i verden som har en intensivkapasitet som kan matche de scenarioene som vi snakker om, hvis dette virkelig tar av med så mange smittede i befolkningen over et kort tidsrom.

- Hvordan kan sykehusene ruste seg til dette?

- Vi frigjør nå det som vi kaller intermediærsenger hvor det er mulig å legge til intensivkapasitet. Vi ber i tillegg nå sykehusene om å utsette elektiv behandling, slik at de kan få opp kapasiteten og behandle flere med coronasmitte når det behovet melder seg.

Om overlege Jacobsen påstand om at ingen i departementene har baller nok til å endre loven som ville tillatt arbeidsgiver å nekte utenlandsreiser, sier Guldvog følgende:

- Det er ikke riktig at noen ikke har baller til det.

- Men burde noen arbeidsgivere ha tilgang til å nekte arbeidstakere dette?

- Vi kommer tilbake til tiltak på dette området i nær framtid, svarer Guldvog.

På samme tema svarer helseminister Bent Høie følgende:

- Det er et av de tiltakene som definitivt er på vår liste, og som vi nå vurderer utover de generelle rådene for dem som jobber i helsetjenesten. De skal jo ikke reise til disse områdene, sier Høie og legger til:

- Så må vi heller vurdere om vi har behov for å lovbestemme den type ting. Men mitt inntrykk av dem som jobber i helsetjenesten er at de virkelig er med å stille opp i denne situasjonen, fordi de vil være med og bidra og de tar et ansvar.

Helsedirektoratet har anbefalt at arrangementer med mer enn 500 personer avlyses. De ber også om at arbeidsplasser legger til rette for at folk kan komme seinere på jobb og ha hjemmekontor.

Hele Norges coronakart