FORSTÅR: Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet har forståelse for at skip utenfor Afrika og Indiahavet ønsker å beskytte seg mot pirater. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FORSTÅR: Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet har forståelse for at skip utenfor Afrika og Indiahavet ønsker å beskytte seg mot pirater. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Departementet støtter våpenbruk mot pirater

Forsvarsdepartementet vil ikke sende soldater, men har full forståelse for at rederiene har bevæpnede vakter om bord på sine skip utenfor Afrika og i Indiahavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere norske rederier leier bevæpnede vakter når de sender skip inn i havområdene utenfor Afrikas østkyst, skriver Dagens Næringsliv.

- Å beskytte seg helt mot piratene er det ingen i verden som kan gjøre. Det finnes ingen raske løsninger. Da må skipene få lov til å bevæpne seg. Det vil være en beskyttelse for skipet der og da, men det løser ikke problemet. Det er en helt ekstraordinær situasjon og det krever ekstraordinære tiltak, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet.

Han opplyser at Justisdepartementet jobber med å avklare de siste detaljene rundt lovligheten av bevæpningen. Også Næringsdepartementet og Utenriksdepartementet jobber med saken.

Flere norske redere, som har flagget ut skipene sine, ber om militærhjelp fra Norge.

- Det er en selvfølge at Norge bør bidra mer med penger og skip. Vi er en sjøfartsnasjon, sier skipsreder Fred. Olsen til Dagens Næringsliv.

Norge har tidligere hatt en fregatt i Adenbukta som deltok i skarpe operasjoner mot piratene, men ingen norske krigsfartøy befinner seg i området i dag. Ingebrigtsen sier Norge skal sende en fregatt i 2012, som muligens vil bli flaggskip i NATO-styrken.

- Men det er uaktuelt å bidra med militære styrker på rederienes skip. Det har vi ikke ressurser til, sier statssekretæren.

NTB