<strong>FÅR MONSTERMASTER:</strong> Kristoffer Knapstad, Reidun Knapstad, Trine Eide, Steinar Knapstad, Asbjørn Sørdal og Sverre Knapstad har alle klaget på at olje- og energiminister Ola Borten Moe hentet den nye 25 meter høye mastetraséen ned fra fjellsida og la den gjennom bygda de bor i. Sivilombudsmannen gir dem medhold i at prosessen ikke har vært god nok, men lar vedtaket stå. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR MONSTERMASTER: Kristoffer Knapstad, Reidun Knapstad, Trine Eide, Steinar Knapstad, Asbjørn Sørdal og Sverre Knapstad har alle klaget på at olje- og energiminister Ola Borten Moe hentet den nye 25 meter høye mastetraséen ned fra fjellsida og la den gjennom bygda de bor i. Sivilombudsmannen gir dem medhold i at prosessen ikke har vært god nok, men lar vedtaket stå. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Departementet tar ingen kritikk i mastesaken i Flora

- Prosessen har vært god nok, sier statssekretær Ane Kismul (Sp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som Dagbladet skriver i dag, får olje- og energiminister Ola Borten Moe et rapp over fingrene av sivilombudsmann Arne Fliflet, som mener Sp-statsråde har handlet i strid med god forvaltningsskikk under behandlingen av mastesaken i Flora kommune.

Han peker på at de grunneierne som til slutt fikk mastetraséen gjennom bygda de bor i, ikke ble holdt tilstrekkelig oppdatert underveis i klagebehandlingen, og ber departementet skjerpe praksisen.

Fliflet finner imidlertid ingen grunn til å kritisere selve vedtaket, og frikjenner dermed departementet for deler av kritikken som er reist.

Statssekretær i olje- og energidepartementet, Ane Kismul (Sp), sier til Dagbladet at departementet er tilfreds med ombudsmannens uttalelse.

- Vi konstaterer at sivilombudsmannen ikke kritiserer trasévalget i Flora, og det er vi glade for, sier Kismul.

Når det gjelder sivilombudmannens ankepunkt mot departementet, den manglende varslingen av grunneierne som nå får en 25 meter høy mastetrasé gjennom bygda de bor i, er det ingen anger å spore hos departementet. Kismul mener hele prosessen har vært etter boka.

- Det har hele tida vært helt klart hvilke alternativer som lå på bordet. Befaringen som ble gjennomført var allment kjent — derfor mener vi informasjonen til grunneierne var tilstrekkelig, sier Kismul, som viser eksempelvis til at saken har vært mye omtalt i media.

- I og med at ombudsmannen mener vi burde informert bedre, tar vi det til etterretning.

- Tar dere kritikk for den manglende varslingen av grunneierne?

- Departementet mener at var godt nok opplyst, og registrerer at sivilombudsmannen mener noe annet. På store konsesjonssaker, som denne, er det nå utviklet et helt nytt lovverk. Og for mindre kraftsaker vil vi vurdere praksisen.

- Så dere tar ikke kritikk på noe punkt i denne prosessen?

- Som sagt tar vil til etterretning at sivilombudsmannen mener vi burde gjort informasjonsdelen på en annen måte. Men prosessen med hele denne kraftlinja har vært utsatt for et grundig arbeid. Alle mulige valg har vært kjent gjennom hele prosessen, og valgene er faglig forankret. Det har også vært utstrakt kontakt med lokalsamfunnene.

- Dere mener altså dere har gjort alt etter boka?

- Departementet mener prosessen var god nok, og registrere at sivilombudsmannen mener noe annet, sier Kismul.

<strong>- GOD PROSESS:</strong> Statssekretær i olje- og energidepartementet, Ane Kismul, mener departementet har gjort alt rett i den kritiserte porsessen med å bestemme ny mastetrasé gjennom Flora kommune. Foto:Terje  Bendiksby / SCANPIX
- GOD PROSESS: Statssekretær i olje- og energidepartementet, Ane Kismul, mener departementet har gjort alt rett i den kritiserte porsessen med å bestemme ny mastetrasé gjennom Flora kommune. Foto:Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer