Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Departementet tillater korall-boring

I én sak fordi utslippet er så lite — i den neste fordi det er så stort. I lomma på oljebransjen, mener Greenpeace.

KAN BLI SKADET: Norske kaldtvannskoraller, som dette sjøtreet, finnes på havbunnen der StatoilHydro go GDF Suez skal bore i høst. Foto: MAREANO/ Havforskningsinstituttet.
KAN BLI SKADET: Norske kaldtvannskoraller, som dette sjøtreet, finnes på havbunnen der StatoilHydro go GDF Suez skal bore i høst. Foto: MAREANO/ Havforskningsinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I høst har Miljøverndepartementet overkjørt alle miljøfaglige råd og åpnet to sårbare korallområder utenfor kysten av Midt-Norge for oljeboring.

Det ene er det mye omtalte Sularevet. De unike kaldtvannskorallene var verdens første til å bli vernet mot bunntråling og er kandidat til å bli internasjonalt verneområde. Det andre er det mindre kjente Morvin-feltet på Haltenbanken, som også er overstrødd av koraller.

Oljeselskapene GDF Suez og StatoilHydro får lov til å etablere brønner, og slippe ut kjemikalier og borekaks mot at avfallet transporteres i rør noen hundre meter bort. Boringene starter denne høsten. Ingen har kunnet garantere at korallene ikke vil ta skade.

Fagmiljøene sa nei
— Jeg skjønner ikke hvordan de kan få dette til å henge sammen med de politiske løftene om å beskytte koraller. Dette viser at oljeindustrien har all makt, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.

Alle faginstanser, Havforskningsinstituttet, Direktoratet for Naturforvaltning og Fiskeridirektoratet, har sagt klart nei til boring i de to korallområdene og vist til Forvaltningsplanen for Norskehavet fra mai i år. Spesielt Sulaboringen er blitt heftig debattert og kritisert.

Statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, forsvarer Sula-avgjørelsen.

- Kunne ikke si nei
— Da dette området skulle åpnes, anbefalte alle å si nei. Da det likevel ble åpnet, var anbefalingen fra SFT at det er lite sannsynlig at korallene blir skadet når kakset blir transportert bort fra korallene i rør. Da har vi ikke mulighet til å si nei. At området er meldt inn som marint verneområde og beskytta i fiskerilovgivninga, gir ikke oss hjemmel til å regulere det for petroleumsvirksomhet, sier hun.

— Det er helt håpløs argumentasjon. Det er ikke SFT som er faglig autoritet på korallers sårbarhet, det er Havforskningsinstituttet. Man kan ikke bare velge og vrake i råd slik det passer en, det er ikke god saksbehandling, mener Truls Gulowsen.

FÅR KRITIKK: - Heidi Sørensen og MD burde stilt strengere krav, mener Truls Gulowsen i Greenpeace. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FÅR KRITIKK: - Heidi Sørensen og MD burde stilt strengere krav, mener Truls Gulowsen i Greenpeace. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Omgjorde SFT-vedtak
Da StatoilHydro fikk tillatelse fra SFT 8. mai i år til å slippe ut kjemikalier i forbindelse med produksjonsboring på Morvin, var det på vilkår om at de ikke skulle slippe ut borekaks. Men StatoilHydro klager likevel når de ikke får utslippstillatelse for kaks. De får nei fra SFT to ganger. Så klager de til departementet, som reverserer SFTs vedtak og gir StatoilHydro utslippstillatelse.

— I Sulasaken godtar dere utslipp av kaks fordi mengdene er så små. I Morvin-saken godtar dere utslipp fordi mengdene er så store. Hvordan henger dette sammen?

— Vi mener StatoilHydro har godtgjort at teknologi for oppsamling og borttransportering ikke er tilgjengelig, men de har fått beskjed om å teste det ut. For Sulasaken vil det også komme teknologikrav dersom det blir snakk om en produksjonsboring. Vi ønsker å ta vare på korallene, sier Heidi Sørensen.


- Lover dårlig for Lofoten
Truls Gulowsen mener departementet må stå hardere på krava. Det er jobben deres, mener han.

— Ønsker hjelper ikke. Tror MD at verdens mektigste industri vil bruke penger på å utvikle industri som de selv ikke har bruk for og som bare medfører kostnader? Nå er to av de mest sårbare områdene på sokkelen åpnet uten at spesielle krav er stilt. Det lover dårlig for Lofoten, mener Greenpeace-sjefen.

- Ikke presset
StatoilHydro advarer i en av sine klager at kravene fra SFT kan medføre forsinkelser slik at de kanskje mister en produksjonsbrønn. Men Heidi Sørensen avviser at hun har merket press fra oljeindustrien i denne saken.

— Jeg har ikke hatt noen lobbymøter på mitt kontor i forbindelse med denne saken, sier hun

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling