Omstridt forening:

Departementet vil ikke blande seg

Før sommeren protesterte Norsk Narkotikapolitiforening på granskingen av politiets forhold til foreningen. Svaret fra Justisdepartementet var neppe det de hadde håpet på.

SIER NEI: Justisdepartementet, ledet av Emilie Enger Mehl (Sp), ble bedt om å vurdere granskingen av politiets forhold til NNPF. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SIER NEI: Justisdepartementet, ledet av Emilie Enger Mehl (Sp), ble bedt om å vurdere granskingen av politiets forhold til NNPF. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

«Departementet har vanskelig for å se at innhenting av offentlig informasjon og anmodning om svar på spørsmål kan utgjøre et inngrep i organisasjonsfriheten».

Det skriver Justisdepartementet til Advokatene Graasvold & Steenvag, som representerer Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), i et brev Dagbladet har fått innsyn i.

I juni henvendte advokatene seg til departementet for å klage på arbeidet til utvalget som gransker politiets forhold til den private, ruspolitiske organisasjonen.

En del av Rolleforståelsesutvalgets mandat er å undersøke om ansatte i politiet har utvist god rolleforståelse i sitt forhold til NNPF. Foreningen mener imidlertid at utvalget går langt utover sitt mandat, ved å fokusere uforholdsmessig mye på NNPF som forening.

Advokatene argumenterte med at granskingen utgjør «et inngrep i foreningens virksomhet som potensielt strider mot grunnleggende rettigheter til å etablere, drive og være medlem av organisasjoner og foreninger».

De ba samtidig departementet om å vurdere utvalgets arbeid.

Nå har de altså fått svar.

Ikke enig

Departementet er ikke enige i at granskingen utgjør et brudd på organisasjonsfriheten. De mener dessuten det er naturlig at NNPF får mulighet til å uttale seg om sentrale sider ved foreningens arbeid.

«Vi antar at svar på spørsmålene som er stilt til foreningen vil bidra til å opplyse saken».

Departementet påpeker samtidig at de ønsker å være tilbakeholdne med vurderinger av og føringer for hvordan utvalget utfører sitt arbeid. Årsaken er at granskingen også omfatter departementets kommunikasjon om NNPF.

Verken departementet eller utvalget kan pålegge NNPF å informere eller utlevere dokumenter, skriver de videre.

«Vi håper imidlertid at NNPF og de politiansatte medlemmene ser seg tjent med å opplyse saken på en best mulig måte. Som det framgår av mandatet, er formålet med utvalgsarbeidet og oppfølgingen av dette å bevare den høye tilliten norsk politi har i befolkningen».

NNPF: - Håpet på en konstruktiv dialog

Dagbladet har vært i kontakt med advokat Hans Marius Graasvold, som representerer NNPF.

Han skriver at «NNPF konstaterer med beklagelse at Justisdepartementet ikke kommenterer konkret de forholdene som vi har tatt opp i vårt brev».

- NNPF hadde håpet på en konstruktiv dialog med departementet om sider ved Rolleforståelsesutvalgets arbeid som vi ser som problematisk for foreningen som sådan og dens medlemmer, heter det i uttalelsen fra advokaten.

ADVOKAT: Hans Marius Graasvold har bistått NNPF i dialogen med justisdepartementet i forbindelse med den pågående granskingen. Foto: Marte Vik Arnesen
ADVOKAT: Hans Marius Graasvold har bistått NNPF i dialogen med justisdepartementet i forbindelse med den pågående granskingen. Foto: Marte Vik Arnesen Vis mer

Graasvold opplyser videre at NNPF tar departementets svar til etterretning, og at de om kort tid oversende sin tilbakemelding til utvalget.

«Betydelig merarbeid»

Rapporten til Rolleforståelsesutvalget skulle i utgangspunktet leveres i oktober, men er nå utsatt til januar 2023, slik NRK først omtalte.

Årsaken er «noen praktisk/administrative utfordringer, samt utfordringer knyttet til det å skulle etablere sakens faktum», framgår det av et brev sendt fra utvalget til justisdepartementet i august, som Dagbladet har fått innsyn i.

Utvalget peker på at NNPF foreløpig ikke har samarbeidet med utvalget slik de hadde ønsket, noe som «har medført betydelig merarbeid».

I juli sa NNPFs advokat Graasvold til Dagbladet at de ønsker å svare på enkelte av utvalgets spørsmål, som de fikk i mai, men at de avventet en avklaring fra departementet.

I en purring til Justisdepartementet i august opplyste han at NNPF i disse dager forbereder «et utfyllende svar til Rolleforståelsesutvalget».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer