Departementsrådens familiebedrift fikk ny millionkontrakt - med Forsvarsbygg

Forsvarsdepartementets Erik Lund-Isaksen er styremedlem i familieselskapet, men avviser at han har hatt noe med avtaleinngåelsen å gjøre.

KJENNER IKKE TIL: Erik Lund-Isaksen, departementsråd i Forsvarsdepartementet, avviser at han har hatt kjennskap til avtalen som styremedlem i Merkur Grafisk AS. Arkivfoto: Morten Holm /Scanpix
KJENNER IKKE TIL: Erik Lund-Isaksen, departementsråd i Forsvarsdepartementet, avviser at han har hatt kjennskap til avtalen som styremedlem i Merkur Grafisk AS. Arkivfoto: Morten Holm /ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av oktober skrev Dagbladet at departementsråd Erik Lund-Isaksens familiebedrift tjente millioner på trykkeritjenester for norske departementer gjennom en rammeavtale inngått av DSS (Departementenes Servicesenter) - og at selskapet også leverte trykkeritjenester til to frivillige organisasjoner som får driftsstøtte fra Forsvarsdepartementet.

Nå viser det seg at selskapet har inngått en rammeavtale med Forsvarsbygg samme måned. Det bekrefter pressevakt Beate Ingebrigtsen i Forsvarsbygg overfor Dagbladet.

Millionkontrakt

- Vi har inngått en leverandøravtale med Merkur Grafisk AS fra 2. oktober, gjennom en offentlig anbudskonkurranse, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Den estimerte verdien av avtalen er fem millioner kroner over fire år, noe som er en million mindre enn rammeavtalen var verdt i forrige periode.

Det er i dag helt lovlig at toppledere i staten har aksjeposter, selv om Sp-politiker Geir Pollestad har tatt til orde for at ledere i staten bør oppgi aksjeeierskap i et offentlig register, på lik linje med stortingspolitikere.

Ble orientert

Avtalen er den tredje avtalen Lund-Isaksens trykkeri har inngått direkte med offentlige eller offentlig støttede aktører i forsvarssegmentet, i tillegg til at trykkeriet også har jobbet for Forsvardepartementet og andre norske departementer gjennom en rammeavtale med DSS.

Lund-Isaksen mener han muligens har fått en muntlig orientering om millionkontrakten på et styremøte etter at avtalen var inngått med Forsvarsbygg - men sier han ikke har hatt noe med avtaleinngåelsen å gjøre verken som styremedlem i Merkur Grafisk eller som departementsråd.

Les også: Departementsrådens familiebedrift tjente millioner på oppdrag fra norske departementer

- Jeg har ikke hatt kjennskap til at det har vært forhandlinger mellom Merkur og Forsvarsbygg om en rammeavtale. Styret har for lenge siden sagt at det er viktig at bedriften bygger opp kompetanse på å delta i offentlige anbudskonkurranser og ikke bare har privat sektor som marked. Styret har ingen rolle i markedsavdelingens konkrete aktiviteter. Som departementsråd har jeg selvsagt verken innsyn i eller mulighet for å påvirke avtaler i den løpende driften i etatene, heller ikke i Forsvarsbygg, det er direktørens ansvar, skriver han i en epost til Dagbladet.

Det samme sa han for de tre første avtalene Dagbladet har omtalt, men disse har han avvist å i det hele tatt ha kjennskap til.

- Ufint av Dagbladet

Daglig leder Geir Jacobsen er mannen som har signert avtalen på vegne av Merkur Grafisk AS.

Han hevder at Lund-Isaksen, som sitter i styret, ikke har hatt noe med prosessen å gjøre.

- Det er bare tilfeldig. Det har ikke noe med Lund-Isaksen å gjøre, og jeg synes det er svært ufint av dere å dra den koblingen dere gjør, sier Jacobsen.

Han sier trykkeriet ikke retter seg spesielt mot forsvarssegmentet, men at de er opptatt av å levere anbud på offentlige kontrakter.

- Har dere andre avtaler med andre aktører i Forsvarssegmentet enn de vi allerede har omtalt nå?

- Ikke som jeg kan komme på akkurat nå, i alle fall, sier Jacobsen, som var på ferie i Tenerife da Dagbladet kontaktet ham om saken sist lørdag.

Lund-Isaksen har tidligere opplyst til Dagbladet at han informerte ledelsen i Forsvarsdepartementet om aksjeposten da han startet i jobben som departementsråd i 2008.