Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Departementsrådens familiebedrift tjente millioner på oppdrag fra norske departementer

- Jeg har ikke vært klar over dette før nå.

VISSTE IKKE: Erik Lund-Isaksen sier han ikke var klar over at hans familieeide trykkeri hadde jobbet for norske departementer, men ser ikke at det er uheldig.  Foto: Morten Holm / SCANPIX .
VISSTE IKKE: Erik Lund-Isaksen sier han ikke var klar over at hans familieeide trykkeri hadde jobbet for norske departementer, men ser ikke at det er uheldig. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist uke avslørte Dagbladet at en rekke politikere eier aksjer i selskaper de selv er med på å bestemme rammebetingelser for i Stortinget. Dagens Næringsliv fulgte opp med en sak hvor leder Geir Pollestad (Sp) i Stortingets næringskomite mente toppledere i staten burde være forsiktige med å eie enkeltaksjer - selv om det ikke kan bevises at de har klart å påvirke selskapsutviklingen gjennom sine jobber.

Nå viser det seg at departementsråd Erik Lund-Isaksen i Forsvarsdepartementet eier åtte prosent av aksjene og sitter i styret for Merkur Grafisk AS. I perioden 2010-2014 tjente selskapet 4 320 072 kroner på trykkeritjenester for norske departementer i forbindelse med en rammeavtale inngått av DSS (Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon).

- Ikke hørt om

I fjor betalte selskapet - som da omsatte for litt over 92 millioner - ut 1,4 millioner kroner i utbytte til sine 20 aksjonærer. Lund-Isaksen fikk omtrent 112 000 av denne summen.

Lund-Isaksen sier han ikke har hatt noe å gjøre med avtalen mellom selskapet og DSS å gjøre — og at han ikke engang visste om det før Dagbladet tok kontakt.

- Jeg har ikke vært klar over dette før nå, og har ingenting med den daglige driften av selskapet å gjøre. Jeg er opptatt av om selskapet klarer å skaffe seg nok oppdrag til å tjene penger, og har ingen befatning med kundelistene. I styret er vi opptatt av to-tre kunder som er så store at det betyr en risiko for selskapet, sier han.

- Ikke uheldig

Lund-Isaksen sier han ikke har hatt noe med avtalen å gjøre siden den er inngått av DSS på vegne av hans departement - og påpeker at han ikke har noe med de løpende investeringene som gjøres i Forsvarsdepartementet å gjøre. Heller ikke på styremøtene i Merkur Grafisk AS har millionkontrakten vært tema, skal man tro Lund-Isaksen

- Nå som du vet det, hva synes du om at selskapet du eier har jobbet for norske departementer?

- Jeg kan ikke klare å se at det er uheldig når DSS lager en rammeavtale på den måten. Hadde det vært store beløp og direkte forhandlinger, hadde det naturligvis vært en helt annen problemstilling, sier han.

Lund-Isaksen har arvet aksjene i trykkeriet, som ble grunnlagt av hans morfar. Selskapet er en heleid familiebedrift.

- Ville ikke latt oss påvirke

I tillegg til å jobbe for departementene, trykker selskapet også faste publikasjoner til to organisasjoner som får driftsstøtte av Forsvardepartementet, nemlig tidsskriftet «Norges Forsvar», som gis ut av Norges Forsvarsforening og bladet «Pro Patria», som utgis av Norske Reserveoffiserers forbund. Bare i år mottar de to organisasjonene litt over seks millioner kroner i driftsstøtte fra Forsvarsdepartementet.

- Har du hatt noen innvirkning på frivillige organisasjoners valg av trykkeri?

- Nei, det har jeg ikke hatt peiling på. Jeg går ut fra at de håndterer det helt selv, ut fra hvor de får god service, sier Lund-Isaksen.

Generalsekretær Christian Bugge Hjorth i Norges Forsvarsforening bekrefter at de har brukt trykkeriet, og sier det er et trykkeri som tradisjonelt har vært opptatt av forsvarsområdet.

- De har vunnet hvert anbud hos oss, men vi brukte dem også før Lund-Isaksen ble departementsråd. Uansett er vi en fri og uavhengig organisasjon, så vi ville ikke latt oss påvirke til å ikke følge våre interne anbudsregler, sier han.

Leder Geir Pollestad (Sp) i Stortingets næringskomite vil ikke mene noe om Lund-Isaksen aksjeeierskap - men synes prinsippielt at det bør lages et nasjonalt register over hvor departementsråder eier aksjer, på lik linje med reglene som gjelder for statsråder og stortingsepresentanter i dag.

- Når de øverste administrative lederne i et departement har private interesser, er det viktig med mest mulig åpenhet, både for offentligheten og for dem det gjelder, sier Pollestad.

Han påpeker at familiearv - som i tilfellet til Lund-Isaksen - ikke bør være et hinder for en karriere i det offentlige, og ønsker ikke noe forbud mot at toppledere skal eie aksjer, men sier departementsråder og toppledere i staten bør være spesielt forsiktige med å eie enkeltaksjer i særlig børsnoterte selskap.

Varslet på forhånd

Lund-Isaksen synes også diskusjonen om er relevant - selv om han selv ikke synes han har gjort noe kritikkverdig.

- Hvorvidt vi som sitter på toppen skal ha lov til å ha aksjer eller ikke er en helt relevant problemstilling. Det får være en diskusjon som folk utenfor får ta, men foreløpig er det lov. I mitt tilfelle tok jeg det opp med politisk ledelse og spurte om det var greit når jeg fikk jobben, sier Lund-Isaksen, som startet i jobben som departementsråd i 2008.

Brosjyre: Denne brosjyren fra 2013, er en brosjyre Lund-Isaksens trykkeri har trykket for Forsvarsdepartementet.
Brosjyre: Denne brosjyren fra 2013, er en brosjyre Lund-Isaksens trykkeri har trykket for Forsvarsdepartementet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling