Deprimert i fangenskap

Det norske gisselet Gert Danielsen har vært deprimert og ensom som gissel i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han hadde det veldig vanskelig mens han satt som gissel. Danielsen snakker bare noen få ord arabisk, og blant dem som tok ham som gissel var det bare noen få som kunne noen få ord engensk, sier redaktør av Yemen Times, Hakim Almasmari til Dagbladet.

Kunne ikke kommunisere
- Det verste var at han ikke kunne kommunisere, at han var uten informasjon om hva som foregikk, selv om medlemmene av Al-Jalal stammen behandlet Danielsen bra, sier Almasmari.

- Danielsen hviler, og er ved god helse. Men han snakker ikke med pressen. Han skal snart hjem til Norge, med det må du nesten snakke med norsk UD om, sier en FN-kilde i Sanaa til Dagbladet.

Hakim Almasmari sier det ble betalt løsepenger for å få Danielsen fri. Han vet ikke hvor mye som ble betalt i dette tilfallet. Men han sier dette.

Forhandlet i fem dager
- Normalt så betales det et sted mellom 100 og 200 000 dollar for å få fri et gissel.

Forhandlingene for å få Danielsen fri har forregått mellom Al-Jalal stammen på den ene siden, og den jemenittiske regjeringen på den andre. FN, som er Danielsens arbeidsgiver gjennom sitt utviklingsprogram UNDP, har også vært aktive i arbeidet med å få ham satt fri.

Almasmari sier at det har vært forhandlet i fem dager før Danielsen ble satt fri natt til idag. Han sier at Al- Jalal stammen fikk innfridd de fleste av sine krav. Det viktigste kravet var at et fengslet stammemedlem skulle slippes fri, men der fikk ikke stammen 100 prosent gjennomslag for sine krav.

- Stammen fikk gjennomslag for at stammemedlemmet, som en stund har sittet fengslet i hovedstaden Janaa uten at det har skjedd noen utvikling i saken, skal flyttes til et fengsel i stammeområdet, og at rettssaken skal føres der og ikke i Sanaa, sier Almasmari.

- Det andre kravet var løsepenger, sier Almasmari som har gode kilder til forhandlerne på begge sider.

Kidnapping som levebrød
Kidnapping av utlendinger skjer ganske hyppig i Jemen. Almasmari forklarer det med at det er den eneste måten folk kan få penger til utvikling fra myndighetene i et land som er gjennomkorrupt og lutfattig.

-Området der Al-Jalal stammen holder til er det mest oljerike området i landet. Likevel finnes ingen ting der. Ikke veier eller infrastruktur, sier Almasmari.

- Kidnapping er en måte å få midler fra regjeringen til utvikling i et gjennomkorrupt system, sier Almasmari.