Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Der barna voldtas, tortureres og drepes

Borgerkrigen i Nord-Uganda er blant verdens grusomste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Konflikten i Nord-Uganda er karakterisert av et grusomhetsnivå som sjelden oppleves andre steder. Det rammer ikke bare voksne, men også barn mot hverandre. Ikke noen vet hvor mange mennesker som har dødd som et resultat av konflikten, men hver dag blir skoler, hjem, landsbyer og familier ødelagt. Enda flere mennesker er kidnappet, gjort til slaver, slått, voldtatt - og tvunget til å kjempe for rebellene. De fleste av de kidnappede er barn».

Dette skriver Jan Egeland, FNs visegeneralsekretær med ansvar for humanitære saker, Jan Egeland på FNs åpningsnettside om den brutale konflikten i Nord-Uganda.

Nettopp Nord-Uganda er et av stedene som vil dra nytte av dagens tv-aksjon, hvor pengene går til Leger uten grenser.

Uakseptable forhold

I nesten 20 år har befolkningen i Nord-Uganda lidd under den brutale konflikten, som pågår mellom myndighetene og Herrens Motstandshær - Lords Resistance (LRA). Mer enn 1,6 millioner mennsker, nesten 80 prosent av befolkningen i nord, har måttet flykte fra sine hjem og inn i flyktningeleire. Mens dødstallene fra den direkte volden fortsetter å øke, dør også mange mennesker på grunn av sykdommer som malaria og diaré.

Jan Egeland har besøkt Nord-Uganda en rekke ganger, deriblant i april i år:

- Nord-Uganda er, på mange måter, hovedsetet for verdens terrorisme. Ikke noen steder i verden har så mange mennesker blitt terrorisert over så lang tid. Forholdene i Nord-Uganda er fullstendig uakseptable og utålelige, sa Egeland i et intervju.

Kidnapper barn

Sivilbefolkningen i Nord-Uganda lider under umenneskelige forhold. Verst rammes barna: Titusener av barn, spesielt i alderen 5-12, er blitt kidnappet av rebellhæren LRA, for å være deres barnesoldater. Andre jentebarn er blitt giftet bort til krigsherrer. Eller så har de rømt hjemmefra og søkt tilflukt i byene, av frykt for å kidnappes til en soldattilværelse.

BER FOLK BRY SEG: FNs visegeneralsekretær, Jan Egeland, besøkte barn i flyktningeleiren Opti i Nord-Uganda i september i år. Da ba ham det internasjonale samfunnet vende øynene sine mot det kriserammede landet: - Ikke noen steder i verden har så mange mennesker blitt terrorisert over så lang tid, sa nordmannen. Foto: Scanpix
BER FOLK BRY SEG: FNs visegeneralsekretær, Jan Egeland, besøkte barn i flyktningeleiren Opti i Nord-Uganda i september i år. Da ba ham det internasjonale samfunnet vende øynene sine mot det kriserammede landet: - Ikke noen steder i verden har så mange mennesker blitt terrorisert over så lang tid, sa nordmannen. Foto: Scanpix Vis mer

- Se inn i øynene til barn som ved gjentatte ganger har blitt brutalisert, torturert eller voldtatt, som jeg gjorde når jeg besøkte Nord-Uganda, og du vil aldri glemme hva som skjer der. Misbruket av barn er et av de alvorligste i verden, sa Jan Egeland etter et besøk i Nord-Uganda.

De fleste av flyktningene bor i leire i Gulu, Lira, Pader, Apac, Katakwi og Kitgum, melder Leger uten grenser. Befolkningene klarer såvidt å overleve, med kronisk mangel på mat- og vannreserver, medisiner og legetilsyn. Stress på grunn av krig, fattigdom og høye forekomster av hiv/aids hjelper heller ikke på den dystre statistikken.

Dagens tv-aksjon kan hjelpe noen av de mange ofrene for konflikten i Nord-Uganda.

Her kan du lese mer om konflikten:

UNGE SOLDATER:</B> En guttesoldat fra den såkalte LRA-armeen, ifølge bildebyrået EPA. Det antas at minst 20.000 barn er blitt kidnappet av LRA for å være soldater.
FEILERNÆRT:</B> Christopher Oleke, et internt fordrevet flyktningebarn som er feilernært, får mat på Adwari Corner-flyktningeleiren i Lira-distriktet i Uganda i juli i år.