«Der det er en vilje, er det en vei», skrev Einstein på en lapp. Nå skal den auksjoneres bort

Einsteins lykketeori selges.

VITENSKAPSMANN: Den kjente fysikeren og vitenskapsmannen Albert Einstein (1879-1955) er mest kjent for «Relativitetsteorien». To lapper han skrev under et foredrag skal tirsdag denne uka auksjoneres bort. Einstein ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1921 for arbeider i teoretisk fysikk og oppdagelse av loven om den fotoelektriske effekt. Foto: NTB Scanpix
VITENSKAPSMANN: Den kjente fysikeren og vitenskapsmannen Albert Einstein (1879-1955) er mest kjent for «Relativitetsteorien». To lapper han skrev under et foredrag skal tirsdag denne uka auksjoneres bort. Einstein ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1921 for arbeider i teoretisk fysikk og oppdagelse av loven om den fotoelektriske effekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To lapper om lykke Albert Einstein skrev på en foredragsturné i Japan i 1922 skal auksjoneres bort i Jerusalem denne uken.

Han ga de korte oppskriftene på et lykkelig liv til en japansk kurer som kom til Imperial Hotel i Tokyo for å levere en beskjed til Einstein. Enten ville han ikke ha noe tips for tjenesten, i tråd med tradisjon, eller så hadde ikke fysikeren noen småpenger for hånden.

Uansett ønsket ikke Einstein at han skulle gå tomhendt derifra, så han skrev to setninger på tysk.

– Kanskje hvis du er heldig så vil disse notatene vise seg å være langt mer verdifulle enn bare et vanlig tips, skal vitenskapsmannen ha sagt ifølge den tyske selgeren bak auksjonsobjektene.

På den ene lappen står det at «et stille og beskjedent liv gir mer glede enn jakten på suksess som er knyttet til konstant uro». På den andre står det ganske enkelt «der det er en vilje, er det en vei».

– Det er umulig å avgjøre om ordene beskriver Einsteins egne følelser rundt hans voksende berømmelse, sier Roni Grosz, arkivaren som er ansvarlig for verdens største Einstein-samling ved det hebraiske universitet i Jerusalem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer