«Der det ikke er håp, tar ekstremistene over»

Jonas Gahr Støre kaller situasjonen på Gazastripen for «et dypt tragisk sammenbrudd».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Utenriksministeren valgte å sitere fra en BBC-reportasje da han skulle redegjøre for sitt syn på den voldelige situasjonen på Gazastripen.

- Der det ikke er håp, tar ekstremistene over, siterte Støre på en pressekonferanse i ettermiddag og utdypet:

- Vi er vitner til et dypt tragisk sammenbrudd på Gazastripen som glir over i lovløshet, sier utenriksministeren som betegner situasjonen som «utrolig dramatisk».

Truer internasjonal sikkerhet

Han trekker fram den palestinske sivilbefolkningen som den store taperen. En befolkning som allerede befinner seg i en humanitær krisesituasjon.

Støre og regjeringen, som har gitt pengestøtte til den palestinske samlingsregjeringen, er kritisk til at ikke flere nasjoner har trådt støttende til.

- Vi har sagt: Gjør ikke den feil å tro at det er risikofritt å vente. Det har vist seg at penger vi har sendt PLO-kontoen har nådd fram. Jeg er trygg på den prosessen, sier han.

Utenriksministeren mener at det som når skjer i Gaza truer regjeringen og internasjonal sikkerhet, og at dette bør være et tema for FNs Sikkerhetsråd.

BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre håndhilser på generalsekretær i FN, Ban Ki- moon i New York i mars i år. Foto: Ørjan F. Ellingsvåg
BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre håndhilser på generalsekretær i FN, Ban Ki- moon i New York i mars i år. Foto: Ørjan F. Ellingsvåg Vis mer

- Den norske vurderingen er at dette ikke burde komme overraskende på verdenssamfunnet. Moderate krefter i både Hamas og Fatah har forsøkt, men dersom samlingsregjeringen ikke gis rom og anledning nytter det ikke, sier han.

- Holdningen til Hamas\' politiske plattform er uforandret

Utenriksministeren avfeier kritiske spørsmål om at Norge indirekte har gitt støtte til Hamas gjennom sin støtte til samlingsregjeringen.

- Vår holdning til Hamas\' politiske plattform er uforandret, sier Støre som vil avvente den uoversiktelige situasjonen før han kan svare på om det vil bli gitt mer bistand fra norsk side.

Jonas Gahr Støre synes det er for tidlig å gå ut med Norges holdning til en eventuell FN-styrke i det herjede området.

- Dette må diskuteres grundigere.

Utenriksministeren plasserer også ansvar for den vanskelige situasjonen hos Israel, Iran, Syria og andre land med interesser i området.