Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Der er hun som ligger med en morder

Tøff konfrontasjon i Agder lagmannsrett. Voldtekts- og drapsdømt var fri i 31 dager - etter 38 år i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG  (Dagbladet): Den tiltalte mannen møtte kvinnen på pub i Horten om kvelden, 28. juni 2014. Utpå natta skal de ha hatt sex i mannens leilighet noen hundre meter fra puben.

Da kom politiet og pågrep mannen for voldtekt. Kvinnen var hos en bekjent i nabobygningen. Det var ikke kvinnen selv eller den bekjente som hadde ringt politiet, men naboen til mannen. Han hadde hørt lyder fra paret.

Seinere i uka skal Agder lagmannsrett i Tønsberg ta stilling til om det var frivillig sex eller voldtekt.

Her kan du lese alt om saken.

Voldtekt, konkluderte Nordre Vestfold tingrett i fjor høst, og dømte den nå 60 år gamle mannen, opprinnelig fra Oslo, til seks års forvaring. Han har tilbrakt det meste av sitt voksne liv i fengsel, snart 38 år, for fire voldtektsdommer, drapstrusler og for å ha drept en kvinne i Torshovdalen i Oslo i 1993.

- Ingen bevis, en forhåndsdom ut fra tidligere dommer, sa både mannen og hans forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra etter dommen i tingretten.

 KVINNENS BISTANDSADVOKAT:  Advokat Helge Hjetland har bistått kvinnen under hele saken, også i Agder lagmannsrett i Tønsberg tirsdag. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
KVINNENS BISTANDSADVOKAT: Advokat Helge Hjetland har bistått kvinnen under hele saken, også i Agder lagmannsrett i Tønsberg tirsdag. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

I lagmannsretten tirsdag hadde han samme forklaring, henvendt til juryen:

- Det er løgn hun kommer med. Jeg er dømt på gammelt rulleblad. Nå er jeg redd historien tar meg igjen. Jeg trodde ikke det var lov.

Etter 24 års sammenhengende soning, ble det 31 dager i frihet i en ny by uten kjente. Horten ligger rett over sundet for Bastøy. Der er han veldig godt kjent. Siden natten for halvannet år siden har han vært et annet sted han er godt kjent - Ila sikringsanstalt.

Livet har heller ikke servert mange solskinnsdager til kvinnen i saken. Psykiske problemer har blitt verre siden tingrettsdommen i hennes favør ble anket.

- Tungt
- Det har vært tungt å høre prat og slengbemerkinger fra folk som ikke vil meg vel i Horten: - Der er hun som ligger med en morder, der er hun som frivillig blir voldtatt. Og det har kommet stygge ting i postkassa, sa kvinnen i lagmannsretten.

Hun fortalte at hun nesten ikke hadde bodd hjemme etter at den første dommen ble anket.

- Voldtatt av den syke mannen
Hun nektet å la seg avhøre da politiet kom, og nektet også å bli med til legevakt. Hun ville heller ikke la seg avhøre dagen etterpå og heller ikke den tredje dagen - på tross av at hun sendte en tekstmelding til et familiemedlem klokka 04.25, mindre enn en halvtime etter at politiet hadde kommet natt til 29. juni: «Er med politiet. Jeg ble voldtatt av han syke mannen», var teksten, som ble lest opp i retten.

Om hvorfor hun ikke ville forklare seg samme natt eller dagene, forklarte hun i retten:

 LANGT RULLEBLAD:  Den nå 60 år gamle mannen fra Oslo under en tidligere rettssak, der han innrømmet å ha drept en 52 år gammel kvinne i Torshovdalen i Oslo mellom 20. og 21. mai 1993. Han var da 14 år yngre enn drapsofferet. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994.
LANGT RULLEBLAD: Den nå 60 år gamle mannen fra Oslo under en tidligere rettssak, der han innrømmet å ha drept en 52 år gammel kvinne i Torshovdalen i Oslo mellom 20. og 21. mai 1993. Han var da 14 år yngre enn drapsofferet. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994. Vis mer

- Jeg husket så lite, kunne ikke skjønne at noe sånt hadde skjedd meg. Men etterhvert sa folk rundt meg at jeg burde forklare meg for å få fred.

Det skjedde 6. august, fem uker etterpå.

60-åringen har tidligere vært vurdert åtte ganger av psykiatrisk sakkyndige. Psykiater Pål Abrahamsen er en gammel bekjent i den sammenheng, og sammen med psykologispesialist Lene Hellum la Abrahamsen fram blant annet disse konklusjonene i lagmannsretten tirsdag:

- Han er rettslig tilregnelig, ikke psykotisk og ikke psykisk utviklngshemmet, men kan være oppfarende i stressede situasjoner, og har blandende personlighetsforstyrrelser. Det er høy risiko for nye voldsepisoder, inklusive sexovergrep, vel å merke dersom han blir overlatt helt til seg selv, konkluderte de to sakkyndige.   

Her kan du lese alt om saken.

LES OGSÅ: 

 SAKKYNDIGE:  Psykiater Pål Abrahamsen og psykiatrispesialist Lene Holum i Agder lagmannsrett i Tønsberg tirsdag. I bakgrunnen rettens administrator, lagdommer Guro Vale Kvavik. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
SAKKYNDIGE: Psykiater Pål Abrahamsen og psykiatrispesialist Lene Holum i Agder lagmannsrett i Tønsberg tirsdag. I bakgrunnen rettens administrator, lagdommer Guro Vale Kvavik. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

 Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

 Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

• - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

• Det er risikosport de luxe

• Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

• Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

• - Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort

 - Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Han sa «nå skal du gjøre med meg som jeg gjorde med deg»

• - Uansett om jeg har 35 år i fengsel bak meg, så har jeg sonet og gjort opp for meg 

 Kvinnens forklaring skiller seg fra vitnenes: - Et broket bevisbilde 

• - Han var rolig, men verbalt irritert over å bli pågrepet etter å sittet så lenge inne. Han trengte ikke håndjern

- Jeg hørte koselyder. Frivillige koselyder

Ber om at tidligere draps- og voldtektsmann idømmes forvaring

 NYTT MØTE - NÅ I LAGMANNSRETTEN:  Forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra og aktor, statsadvokat Håvard Kalvåg under den første runden i Nordre Jarlsberg tingrett i Horten. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
NYTT MØTE - NÅ I LAGMANNSRETTEN: Forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra og aktor, statsadvokat Håvard Kalvåg under den første runden i Nordre Jarlsberg tingrett i Horten. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Kan det være at det har gått opp for henne hva hun har gjort? «Skjørtet ligger hos det uønskede monsteret»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media