Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu - bortsett fra Kim (81)

Øygruppa er gjenstand for en mangeårig diplomatisk konflikt mellom Japan og Sør-Korea.

ENSOM?: 81 år gamle Kim Sin-yeol er den eneste innbyggeren på den omstridte øya. Her har hun har bodd siden 1991. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japan hevder øygruppa har vært en del av deres territorium siden det 16. århundre. Sør-Korea mener deres eierskap til øyene kan dateres tilbake helt til det femte århundre.

I dag har Sør-Korea kontroll over øygruppa de kaller Dokdo-øyene. Japan mener at Sør-Korea har okkupert øygruppa som på japansk kalles Takeshima.

På overflaten er det ikke mye spesielt ved øyene. Det er knapt vegetasjon der. Det er i bunn og grunn to store klipper, men under havoverflaten kan det være store gassforekomster. Derav uenigheten.

Men siden 1991 har øygruppa også vært hjem for nå 81 år gamle Kim Sin-yeol, skriver CNN.

OMSTRIDT: Japansk eller sørkoreansk. Der strides de to landene. Grunnen skjuler seg under havoverflaten. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Japansk eller sørkoreansk. Der strides de to landene. Grunnen skjuler seg under havoverflaten. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Ektemannen døde

Nå bor Kim alene på øya, men det har hun ikke alltid gjort. Fra 1991 og til oktober i fjor bodde Kim der sammen med sin nå avdøde ektemann.

I mange år var det bare de to som bodde der, men politibetjenter, turister og andre kom av og til innom øya.

Hun har likevel ingen planer om å flytte fra Dokdo-øyene, selv om hun nå bor der alene.

- Hun sier at å leve på Dokdo er avslappende. Når hun er der, slapper hun av, sier hennes svigersønn Kim Kyung-chul til CNN.

Én husholdning

Øygruppa ligger rundt 220 kilometer øst for det sørkoreanske fastlandet og rundt 200 kilometer fra det japanske fastlandet.

Det tar om lag fire timer med båt å komme seg til øya fra det sørkoreanske fastlandet. Akkurat nå befinner Kim seg på fastlandet, med sin datter.

Det gjøres nemlig renovasjoner på øya, som etter planen skal være ferdig i april.

Men tross renovasjoner blir det ikke plass til flere på øya, selv om andre koreanere også har uttrykt et ønske om å flytte dit.

- Det er bare plass til en husholdning der, sier en myndighetsperson til CNN.

OL-trøbbel

Seinest under vinter-OL i Sør-Korea i fjor, blusset øystriden med Japan opp igjen. Og det på grunn av et flagg.

For da Sør- og Nord-Korea marsjerte inn til åpningsseremonien sammen, gikk de under et flagg som viste hele Korea. Inkludert Dokdo-øygruppa.

Det fikk Japan til å gå ut og kalle flagget uakseptabelt, ifølge Washington Post.

Sør-Korea bestemte seg dagen etter for å ikke bruke flagget mer.

FLAGGBRÅK: Det som ser ut som en gråblå flekk til høre for fastlandet, er den grafiske framstillingen av øyene som skapte bråk. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
FLAGGBRÅK: Det som ser ut som en gråblå flekk til høre for fastlandet, er den grafiske framstillingen av øyene som skapte bråk. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!