«Der inne ligger Michaela»

Anita Egger ser på restene av ishallen i Bad Reichenhall. Et eller annet sted inne i ruinene ligger venninnen Michaela Schromm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAD REICHENHALL (Dagbladet): Fem år gamle Ricarda elsker å gå på skøyter. Andre nyttårsdag hadde hun fått med seg mamma Michaela Schromm til ishallen hjemme i Bad Reichenhall. Da skjedde katastrofen. I løpet av sekunder falt tonnevis av betong, jernkonstruksjoner og metallplater i bakken. Smellet var så kraftig at naboene trodde det var en lavine. Inne i hallen døde minst 11 personer. 18 ble sendt på sykehus. Fire er fortsatt savnet, en kvinne og tre barn i alderen 12 til 16 år.

I går ettermiddag ble redningsarbeidet midlertidig stanset, i frykt for at resten av bygningen skulle rase sammen.

Bedre utstyr til å løfte bygningsmassen var på vei til stedet i går kveld.

-  Forferdelig

Da Dagbladet kom til ulykkesstedet 10 kilometer fra Salzburg i går, sto venninnen til Michaela, Anita Egger (29), utafor gjerdet til ishallen og gråt.

-  Der inne ligger Michaela. Det er forferdelig å tenke på. Dattera Ricarda ligger skadd på sykehuset i Salzburg. Jeg skjønner ikke at de ikke fikk ut mammaen, bare jenta. De kan jo ikke ha vært så langt fra hverandre inne i hallen, sier Anita Egger til Dagbladet.

Hun har vanskelig for å prate om det som har skjedd. Følelsene tar overhånd. Tårene renner.

-  Fram til september bodde vi i samme hus i Bad Reichenhall. Michaela og jeg var gode venninner. Ofte var jeg barnevakt for Ricarda. I dag skal jeg besøke henne på sykehuset, sier Anita Egger.

 GRÅT:  Anita Egger står utenfor sperringene ved ishallen i Bad Reichenhall. Hennes venninne Michaela Schromm er ennå ikke funnet, men Schromms fem år gamle datter Ricarda ble reddet ut - i live. I dag skal Egger besøke Ricarda på sykehuset. Foto: Daniel Sannum Lauten
GRÅT: Anita Egger står utenfor sperringene ved ishallen i Bad Reichenhall. Hennes venninne Michaela Schromm er ennå ikke funnet, men Schromms fem år gamle datter Ricarda ble reddet ut - i live. I dag skal Egger besøke Ricarda på sykehuset. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Sint og fortvilet

At venninnen lå inne i ruinene i ishallen, fikk hun vite av politiet ved 12.30-tida i går.

-  Jeg har snakket med politiet. Ulykken er ikke til å fatte. Den gjør meg både sint og fortvilet. Etter to dagers snøvær burde ishallen vært stengt. Det er flere enn meg som mener det var uforsvarlig å slippe inn folk der med så store snømengder på taket, sier Anita Egger.

Like før klokka 16 mandag ettermiddag ga den 34 år gamle takkonstruksjonen etter. Da hadde det lagt seg mellom 20 og 30 centimeter våt nysnø på det 60 meter lange taket. Rundt 50 personer, blant dem mange barn, ble begravd i massene.

Under vrakrestene hørtes redselsskrik fra skadde mennesker da taket raste sammen.

De heldige kom seg ut.

Hele mandag kveld sto det fortvilte foreldre og foresatte utenfor hallen. Noen vandret hvileløst omkring, andre sto utafor inngangen og ropte på barna sine.

Katastrofeområde

Kilder Dagbladet har snakket med, sier at det utspilte seg hjerteskjærende scener. Etter ulykken ble distriktet rundt hallen erklært som katastrofeområde.

-  Situasjonen er forferdelig, sa talskvinne for Røde Kors i Bayern, Hanna Hutschenreiter.

Hjelpemannskapene måtte først sikre det sammenraste taket. Selve letingen var også svært risikabel.

Natt til i går ble det satt opp tre store kraner. En stor gravemaskin jobbet kontinuerlig.

Tonnevis av betong- og jernkonstruksjoner ble fjernet. Hunder søkte etter overlevende. Over ulykkesstedet sirklet det et politihelikopter. Ved ett-tida i går ble ei av likkistene båret ut av hallen. Redningsmannskapene prøvde å skjerme den ved å dekke for med svarte søppelsekker. Deretter ble kista kjørt vekk. I går ettermiddag var 10 av de 11 døde identifisert. Siden ulykken inntraff, er 29 personer blitt behandlet for sjokkskader.

-  Ingen utlendinger

Polititalsmann Fritz Braun bekrefter at det befant seg 50 mennesker i hallen da katastrofen skjedde. Politikollega Andrä Hubertus sier at alle de døde er fra distriktet, Berchtesgaden og Traunstein.

-  Ingen av de omkomne er utenlandske statsborgere, sier Andrä Hubertus til Dagbladet.

Normalt er det 150 mennesker i ishallen i Bad Reichenhall, som ble bygd på 1970-tallet og brukes til tennishall i sommerhalvåret. Naboer Dagbladet har snakket med, sier at det er sjelden det er så lite som 50 mennesker i hallen.

-  Det vil si at ulykken kunne fått et enda større omfang, sier de til Dagbladet.

Eishockey-Club Bad Reichenhall skulle hatt trening i ishallen mandag kveld, men den ble avlyst.

-  Klokka 15.30 ble jeg informert om at vi ikke kunne trene i hallen. Grunnen var rasfare, sier Thomas Rumpeltes i ishockeyklubben.

Massiv bistand

-  Fra første stund fikk vi massiv bistand. Mer enn 300 brannmenn, polititjenestemenn, redningsmannskaper og soldater har jobbet på spreng, sier Gerhard Huber, sjef for Salzburg Røde Kors.

-  Situasjonen har hele tida vært dramatisk. Ved den minste berøring kan enda mer rase, sier Fritz Braun ved politiet i Traunstein.

I går ble det opprettet en krisetelefon i forbindelse med ulykken som kostet minst 11 mennesker livet. 35 ble berget ut i live. Av disse måtte 18 personer på sykehus.