Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Der sivile dør i taushet

Flere tusen sivile afghanere er drept på grunn av amerikanernes krigføring i landet. Stadig dør nye uskyldige bombeofre, men det har verden hittil brydd seg lite om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SPEKULASJONENE gikk høyt for ei drøy uke siden. En mann på om lag en meter og nitti centimeter var drept av en amerikansk rakett. Var offeret Osama bin Laden?

Det var det ikke. En reporter fra den amerikanske avisa The Washington Post har vært i landsbyen Zawar, der rakettangrepet skjedde. Bonden Mir Ahmad og to venner samlet bomberester de skulle selge som skrapmetall. Alle ble drept ved en feiltakelse - muligens fordi Mir Ahmad var like høy som Osama bin Laden.

Den britiske avisa The Guardian har foretatt nøye undersøkelser av hva som har skjedd i Afghanistan siden amerikanernes bombing begynte i fjor høst. Resultatet er nedslående. Ifølge kilder avisas reportere har snakket med, har mellom 2000 og 8000 sivile mistet livet på grunn av villedende informasjon eller direkte feilbombing.

Etter at vestlige journalister nå har intensivert sin kritiske journalistikk i Afghanistan, avsløres forhold som begynner å bli pinlige for president George W. Bush. Den hittil siste saken ble avslørt i The Washington Post forleden.

NATT TIL 24. JANUAR gikk amerikanske spesialstyrker til angrep på en skole i den lille landsbyen Khas i Uruzgan-provinsen. Dette er hjemprovinsen til Afghanistans midlertidige leder Hamid Karzai. Amerikanerne hadde fått informasjon om at soldater fra Taliban og al-Qaida holdt til i skolelokalene. 21 personer ble drept, 27 tatt til fange.

Forrige onsdag ble flere av de 27 fangene løslatt. I ettertid har det vist seg at soldatene ikke tilhørte USAs fiender, men tvert om deres venner. De hadde slåss mot Taliban i militsen til Hamid Karzai.

- Vi ble slått i hodet, ryggen og ribbeina, forteller en av de løslatte fangene, Allah Noor, til The Washington Post. Noor, som er bonde og politimann, sier at han brakk to ribbein under fengselsoppholdet. To av fangene skal ha blitt slått bevisstløse, flere skal ha brukket ribbein eller fått ødelagt tenner eller nese.

En av fangene var den nye distriktspolitisjefen Abdul Rauf, innsatt etter Talibans fall. To av de drepte ble funnet med bakbundne hender, noe som kan tyde på at de ble regelrett henrettet. En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon sier at de to kan ha blitt bundet av afghanske soldater som deltok i den amerikanske operasjonen. En av dem som overlevde sier imidlertid at han så fetteren sin ligge i søla med ansiktet ned mens amerikanske soldatene bandt hendene hans på ryggen. Seinere så han liket av fetteren med skuddsår i nakken, brystet og magen.

AMERIKANSKE MYNDIGHETER vil foreløpig ikke beklage kommandoraidet mot skolen i Khas, men har satt i gang undersøkelser. Ifølge The Guardian skal CIA ha betalt ut ett tusen dollar (rundt 9000 kroner) i erstatning til de dreptes pårørende. Så mye er altså et liv verdt i Afghanistan. De pårørende til ofrene etter terroraksjonene i Washington og New York 11. september kan vente seg millionerstatninger.

Feilbombingen begynte ganske tidlig etter at amerikanerne innledet sine angrep i Afghanistan 7. oktober. Sett i sammenheng med det store antallet bomber som ble sluppet, ble de sivile tapene ansett for å være relativt små. Men slett ikke alle feilbombinger ble rapportert i det uframkommelige Afghanistan.

Mange sivile ble drept på grunn av feilbombing fra amerikanske bombefly i stor høyde. Men etter hvert viste det seg også at amerikanerne ble lurt. Lokale stammeledere og andre fant ut av de kunne gjøre opp en blodhevnsfeide ved å feilinformere amerikanerne om angivelige Taliban- eller al-Qaida-soldater. Amerikanerne bombet og traff uskyldige.

29. DESEMBER ble 52 sivile afghanere drept ved landsbyen Qalaye Niazi, sørøst for Kabul. Etter at en lokal krigsherre hadde fortalt amerikanerne at dette var et tilholdssted for Taliban, slapp B-52- og B-1B-bombefly sin dødelige last. Ifølge FN var det minst 25 barn blant de drepte.

I et land der hundretusener er drept i krig de siste 24 åra, er folk flest vant med døden. Derfor vekker ikke de amerikanske feilbombingene så stor vrede blant afghanerne. Men det betyr ikke at tragediene er mindre.

Seksårige Fardin lå og sov da en amerikansk bombe slo gjennom taket til familienes hus. Siden den tid har han vært paralysert - uten å kunne si et ord eller gå ett eneste skritt.

21 DREPTE: Slik så det ut etter det amerikanske kommandoraidet mot skolen i landsbyen Khas natt til 24. januar.
Hele Norges coronakart