Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Der slapp hun katta ut av sekken og avslørte Ap-strategien

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner sier han ikke trenger beklagelse etter Ap-Pedersen sverte-uttalelser.

- TRENGER INGEN UNNSKYLDNING: Kommunal- og moderniseringsminister og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, tror Helga Pedersen med sin sverte-ordbruk avslørte Arbeiderpartiets strategi. Pedersen avviser at svertekampanjer er deres giftigste våpen til å ta over regjeringsmakta igjen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- TRENGER INGEN UNNSKYLDNING: Kommunal- og moderniseringsminister og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, tror Helga Pedersen med sin sverte-ordbruk avslørte Arbeiderpartiets strategi. Pedersen avviser at svertekampanjer er deres giftigste våpen til å ta over regjeringsmakta igjen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå har jeg brukt mye tid på å sverte regjeringen, men det er jo viktig. Og det er viktig at alle bidrar til å gjøre nettopp det, sa Ap-nestleder Helga Pedersen, gjengitt av avisa Finnmarken.no, da hun talte under årsmøtet til Vadsø arbeiderparti onsdag denne uka.

Til avisa avviste hun etter talen at svertekampanjer er taktikken til Arbeiderpartiet for å vinne neste stortingsvalg.

- Det var bare ... det glapp bare ut av meg. Jeg er trygg på at medlemmene forsto hva jeg mente med det, og at vi selvsagt skal være skikkelige og redelige, sa Pedersen til Finnmarken.no.

Beklaget I en e-post til Dagbladet tidligere i dag skrev Pedersen at hun beklager og angrer på at sverteordet falt.

- Selv om jeg sa dette med et glimt i øyet på et internt møte i Arbeiderpartiet, så burde jeg helt åpenbart valgt et annet ord. Min intensjon var å få frem at vi som opposisjonsparti skal si ifra når vi mener regjeringen tar landet i feil retning. Da er en del av jobben å synliggjøre forskjeller og ansvarliggjøre de. Arbeiderpartiet skal være konstruktive og ansvarlige i opposisjon, skriver Helga Pedersen i e-posten.

- Mangler alternativer Kommunal- og moderniseringsminister og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, tror Pedersens utglipping under landsmøtet var en avsløring av Aps strategi.

- Der slapp nok Helga Pedersen katta ut av sekken og avslørte Arbeiderpartiets hovedstrategi mot regjeringen, påstår Sanner overfor Dagbladet.

- Å sverte andre foran å være konstruktiv er slik det blir når man mangler politiske alternativer, sier han.

Han mener Høyres fremgang og seier i valget blant annet skyldtes at de snakket om deres løsninger mens de var i opposisjon.

- At dette kommer fra Aps nestleder bare illustrerer at det er deres strategi, mener han.

- Helga Pedersen har i en e-post til Dagbladet beklaget ordvalget. Ønsker Regjeringen en beklagelse?

- Nei, det har vi ikke noe behov for, sier Sanner.

- Trist Regjeringspartikollega i Fremskrittspartiet, stortingsrepresentant Mazyar Keshvari kaller Pedersen-uttalelsen trist.

- Dette viser med all tydelighet det som kom frem under valgkampen, nemlig at Ap er tomme for politiske løsninger, ideer og handlekraft. De oppfordrer heller medlemmer, tillitsvalgte og folkevalgte åpent til å sverte regjeringen. Det er trist og alvorlig for demokratiet at nestleder og parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet bidrar til dette ved å reise rundt i landet for å sette i gang svertekampanjer. Hun burde heller oppfordre partiet sitt til å drive saklig, kritisk og konstruktiv opposisjon i tråd med gode demokratiske verdier. Det hadde det stått respekt av i motsetning til det hun holder på med nå, skriver Keshvari i en e-post.

- Sanner tar feil Helga Pedersen sier til Dagbladet at Sanners påstand om at hun avslørte Aps-strategi ikke er riktig.

- Det er selvfølgelig ikke riktig at Arbeiderpartiet ønsker å drive starte en svertekampanje mot regjeringen. Jeg har ikke brukt ordet svertekampanje og jeg har beklaget bruken av ordet sverte, sier Pedersen.

Hun sier hun har behov for å fortelle i hvilken kontekst ordet falt under årsmøtet i Vadsø denne uka og sier at hun viste eksempler på det hun mener er dårlig politikk om kutt i barnetrygdtillegg i nord og evigvarende fiskekvoter fra regjeringen.

- På talerstolen brukte jeg hermetegn og kroppsspråk og jeg er sikker på at Arbeiderpartiets medlemmer forsto hva jeg mente, sier Pedersen, som understreker at ordet «sverte» ikke sto i noe forberedt manus før hun gikk på talerstolen.

Er det ikke viktig at du ordlegger deg på en måte slik at de som ikke er medlem av Arbeiderpartiet også forstår?

- Jo, og det er derfor jeg beklager ordbruken. Sverting er definitvt ikke Arbeiderpartiets strategi, men debatt med Høyre og Frp kommer det til å bli, rimer Pedersen.

BEKLAGER OG ANGRER: Sverte-ordet falt under en tale under årsmøtet til Vadsø Ap på onsdag. Overfor Dagbladet beklager Pedersen ordbruken.

Foto: Espen Røst / Dagbladet
BEKLAGER OG ANGRER: Sverte-ordet falt under en tale under årsmøtet til Vadsø Ap på onsdag. Overfor Dagbladet beklager Pedersen ordbruken. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart