Der Spiegel publiserte Wiki-lekkasje ved en feil

250 000 dokumenter fra USAs utenrikstjeneste publiseres i morgen.

NYE LEKKASJER:  Ifølge Der Spiegel publiseres det 250 000 nye dokumenter med lekkasjer fra WikiLeaks i morgen. Foto: AP Photo/Scanpix/Bertil Ericson/Scanpix
NYE LEKKASJER: Ifølge Der Spiegel publiseres det 250 000 nye dokumenter med lekkasjer fra WikiLeaks i morgen. Foto: AP Photo/Scanpix/Bertil Ericson/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WikiLeaks vil publisere over 250.000 dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten søndag kveld, ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Magasinet publiserte ved en feiltakelse en artikkel som var ment å legges ut først søndag, ifølge NRK. Før redaksjonen fikk trukket artikkelen tilbake var innholdet spredd på internett.

Ifølge artikkelen omfatter lekkasjene 251.287 telegrammer fra USAs utenrikstjeneste, samt 8.000 diplomatiske meldinger. Mesteparten av materialet er fra etter 2004, blant annet fra januar og februar i år.

Mesteparten av stoffet dekker Midtøsten og Asia, ifølge et kart i Der Spiegels artikkel.

Den varslede lekkasjen skjer på tross av advarsler fra amerikanske myndigheter, som frykter det vil skade forholdet til flere land.

Men også landene som omtales frykter lekkasjen og i Storbritannia er redaktører blitt advart mot å publisere saker som kan skade rikets sikkerhet.

I Norge har utenriksdepartementet hatt møter med amerikanske representanter tidligere uka, for å bli informert om dokumentene. Det samme skal ha skjedd i en rekk andre land.

Dokumentene er meldinger og rapporter som er sendt fra amerikanske ambassader i utlandet til utenriksdepartementet i Washington. De inneholder ofte ting som overhodet ikke var ment for offentligheten. Offentliggjøring kan bli pinlig for både vertslandene og USA.

(NTB)