Der voldtekt er utroskap og kjærlighet er kidnapping

Historiene til disse kvinnene får selv en forsvarsminister til å felle tårene.

STRAFFET HARDT: De tre små døtrene kjemper om en plass på fanget til Najilia (20). Hun skal tilbringe de neste 12 årene i fengsel fordi hun angivelig hjalp sin kusine å møte en mann i smug.  Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
STRAFFET HARDT: De tre små døtrene kjemper om en plass på fanget til Najilia (20). Hun skal tilbringe de neste 12 årene i fengsel fordi hun angivelig hjalp sin kusine å møte en mann i smug. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||  MEYMANEH (Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tørker tårene i den lille luftegården som er midtpunktet i atten dømte kvinners liv. Hun var her for to år siden. Da var det mye, mye verre.

- Jeg fant elleve kvinner stuet sammen i en jordkjeller sammen med en liten gutt på ni måneder. Det fantes ingen god oversikt over hvem de var, hva de hadde gjort, eller hvor lenge de skulle sone. Det var helt forferdelig. Jeg kan nesten ikke beskrive det, forteller hun.

Men selv om finsk og norsk bistand har omgjort jordkjelleren til det som i dag trolig er Afghanistans beste fengsel, er det historiene til de som sitter her fortsatt til å gråte av.

«Kidnapping»Najilia (20) og de tre døtrene har pyntet seg. Hun er glad for oppmerksomheten, og trenger all støtte hun kan få. Slik situasjonen er i dag, må hun belage seg på 12 år bak de norskbygde fengselsmurene i Meymaneh,

- De anklaget meg for å ha bistått min kusine i å møte en mann i smug, forteller hun forsiktig.

I Afghanistan kalles dette kidnapping. Kvinner kan få skylden hvis venninner eller slektninger faller for feil mann. Eller de får skylden når slektninger eller venninner rømmer fra sine menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer