Der voldtekt er utroskap og kjærlighet er kidnapping

Historiene til disse kvinnene får selv en forsvarsminister til å felle tårene.

STRAFFET HARDT: De tre små døtrene kjemper om en plass på fanget til Najilia (20). Hun skal tilbringe de neste 12 årene i fengsel fordi hun angivelig hjalp sin kusine å møte en mann i smug.  Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
STRAFFET HARDT: De tre små døtrene kjemper om en plass på fanget til Najilia (20). Hun skal tilbringe de neste 12 årene i fengsel fordi hun angivelig hjalp sin kusine å møte en mann i smug. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||  MEYMANEH (Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tørker tårene i den lille luftegården som er midtpunktet i atten dømte kvinners liv. Hun var her for to år siden. Da var det mye, mye verre.

- Jeg fant elleve kvinner stuet sammen i en jordkjeller sammen med en liten gutt på ni måneder. Det fantes ingen god oversikt over hvem de var, hva de hadde gjort, eller hvor lenge de skulle sone. Det var helt forferdelig. Jeg kan nesten ikke beskrive det, forteller hun.

Men selv om finsk og norsk bistand har omgjort jordkjelleren til det som i dag trolig er Afghanistans beste fengsel, er det historiene til de som sitter her fortsatt til å gråte av.

«Kidnapping»
Najilia (20) og de tre døtrene har pyntet seg. Hun er glad for oppmerksomheten, og trenger all støtte hun kan få. Slik situasjonen er i dag, må hun belage seg på 12 år bak de norskbygde fengselsmurene i Meymaneh,

- De anklaget meg for å ha bistått min kusine i å møte en mann i smug, forteller hun forsiktig.

I Afghanistan kalles dette kidnapping. Kvinner kan få skylden hvis venninner eller slektninger faller for feil mann. Eller de får skylden når slektninger eller venninner rømmer fra sine menn.

24-doblet straffen
Og rettssystemet er nådeløst.

STERKT MØTE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har engasjert seg personlig for de fengslede kvinnene i Meymaneh. Selv om forholdene har blitt bedre, er historiene deres til å gråte av. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
STERKT MØTE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har engasjert seg personlig for de fengslede kvinnene i Meymaneh. Selv om forholdene har blitt bedre, er historiene deres til å gråte av. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet Vis mer

Najilia ble først dømt til seks måneder i fengsel i den lokale retten i Meymaneh. Da saken kom opp til appellretten, skjerpet dommeren straffen til sju måneder i fengsel.

Men så avsa høyesterett i Kabul sin dom. Hun skal tilbringe de 12 neste årene bak murene. Fordi kusina traff en mann i all hemmelighet. Sjokket kan fremdeles leses i ansiktet på den unge kvinnen. Hennes tre små døtre kjemper om plass på fanget. Foreløpig for små til å forstå hvorfor mamma ikke lenger er hjemme.

Voldtekt er utroskap
Men de er ikke de eneste barna som rammes. På gulvet sitter lille Samir på 14 måneder. Han er født i fangenskap. Moren Maria er 18 år, og ble giftet bort allerede som 11-åring.

Hun er dømt for utroskap etter at svogeren voldtok henne mens ektemannen var på jobb i Iran. Lille Samir ble resultatet. Han må vokse opp i fengselet sammen med Maria fordi ingen i hennes familie vil vite av dem. Det vil heller ikke mannen eller hans familie.

Svogeren ble verken tiltalt eller straffet. I Afghanistan blir kvinnen fort den skyldige når menn begår overgrep eller mister kontrollen.

«Indirekte drap»
Det forteller historien til 55 år gamle Dowlatnama alt om. Hun kom til fengselet for tre uker siden. Det hele startet da hun i fjor måtte sone seks dager for kidnapping. Retten mente hun hadde påvirket nabogutten til å bli sammen med en jente i smug. Så — et år senere — blir jenta drept av sin far fordi hun har gjort skam på familien.

FØDT I FANGENSKAP: Lille Samir (14 mnd) har tilbragt hele sitt liv i femgsel sammen med moren Maria. Hun er dømt til to års fengsel for utroskap, etter at hun ble voldtatt av sin svoger. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
FØDT I FANGENSKAP: Lille Samir (14 mnd) har tilbragt hele sitt liv i femgsel sammen med moren Maria. Hun er dømt til to års fengsel for utroskap, etter at hun ble voldtatt av sin svoger. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet Vis mer

Og da er det Dowlatnama som blir kastet i fengsel igjen, dømt for indirekte mord på jenta. Det var jo hun som hadde oppmuntret nabogutten, som igjen fikk jenta til å kaste skam over familien. Faren, som utførte æresdrapet, går helt fri.

Og slik er mange av historiene. Av de 18 som sitter fengslet, er åtte dømt for utroskap og soner dommer fra ett til sju år. En er dømt for utroskap og mord. Straffen er ikke avgjort. Fire er dømt for mord og skal sone fra ti til 18 år. Tre er dømt for å ha tent på seg selv — straffen er fem år.
En er dømt for kidnapping og må sone18 år, mens en er dømt for å ha stukket av fra sin mann. Fem år.

Og i tillegg bor fire barn i fengselet. De soner sammen med mor.

Norske betjenter skaper håp

- Barna er et stort problem. Det er ikke som i Norge, der man har et apparat som tar seg av dem. Her har vi ingenting. Og når familien ikke tar barna, må de bli med moren. Da vokser de opp her, sier oberst Haji Sardar som er fengselsdirektør i byen.

Han får ukentlig besøk av norske fengselsbetjenter, som i Afghanistan bistår som fengselsrådgivere i en skakkjørt kriminalomsorg. Det bilaterale prosjektet heter Styrkebrønnen, og er i justisdepartementets regi. I Faryabprovinsen har de arbeidet i to og et halvt år. Og oberst Sardar har vært på kurs i Norge for å se hvordan ting fungerer i Bergen fengsel.

Derfor kjenner bergenseren Strøm-Erichsen igjen tegningen av det norske fengselet, som henger i det ene besøksrommet. Men rettssikkerheten for kvinner i Afghanistan er like fjern som byen mellom de sju fjell.

- Mye å kjempe for
- Det er bare så veldig, veldig urettferdig — og i strid med alt som går på å beskytte mennesker, sier forsvarsministeren, som tar seg god tid til å høre historien til alle de innsatte, og dele ut gaver hun har med seg fra Norge.

— Det er ikke ett menneske hjemme i Norge som ville ha akseptert den skjebnen disse kvinnene har, sier Strøm-Erichsen.

- Det gjør enormt inntrykk å se at barn vokser opp i fengsel — og hvorfor sitter disse kvinnene der? Det holder at en mann bare kan anklage en kvinne for utroskap, så havner hun i fengsel. Det viser at vi har en lang vei å gå, og mye å kjempe for når det gjelder kvinners rettigheter i Afghanistan, sier hun.

Men det er lite fengselet kan gjøre med dommene. Tidligere var også norske jurister til stede i landet, for å bistå lokale myndigheter med selve rettsprosessen. Disse kunne gå inn i enkeltsaker og sette fokus på riktig lovanvendelse eller krav til bevis.

DØMT FOR DRAP: 55 år gamle Dowlatnama (midten) ble først fengslet for kidnapping, angivelig for å ha oppmuntret nabogutten til å møte en jente i smug. Men da faren begikk æresdrap på jenta, var det Dowlatnama som ble dømt for drap. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
DØMT FOR DRAP: 55 år gamle Dowlatnama (midten) ble først fengslet for kidnapping, angivelig for å ha oppmuntret nabogutten til å møte en jente i smug. Men da faren begikk æresdrap på jenta, var det Dowlatnama som ble dømt for drap. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet Vis mer

Mangler jurister
- Vi hadde juridisk bistand - dommere og advokater - i Styrkebrønnen. Men etter angrepet på Serena Hotell ble det slutt på det. Nå er det bare politifolk og fengselsbetjenter igjen, sier Bjørn Haugen som er en av to fengselsbetjenter som følger kriminalomsorgen i Meymaneh og resten av Faryab.

Likevel finnes et lyspunkt. De norske betjentene har trukket i de trådene de kan for å få saken til Najilia belyst på nytt. Noe guvernøren i provinsen har åpnet for. Og hun har en ektemann som kjemper for sin kone. Men hennes sak er bare en av mange. Slik kvinnefengselet i Meymaneh er i særklasse sammenlignet med de tradisjonelle fangehullene i Afghanistan.

- Som medlem av den norske regjering har jeg gått meget, meget hardt inn for å videreføre fengselsprosjektet som pågår. Utviklingen hadde ikke skjedd hvis vi ikke var her, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Et steinkast unna
Og selv om det går sakte, er utviklingen svært synlig i Meymaneh. For i dette fengselet har kvinnene de beste soningsforholdene. Et steinkast unna soner mennene.

- Der er det helt jævlig. Dyr i Norge har det bedre en disse, sier Bjørn Haugen.

- Du ville faktisk havnet i fengsel for å behandle dyr i Norge slikt, avbryter Strøm-Erichsen.

FRA BERGEN: Fengselsdirektør oberst Sardar viser frem en tegning av Bergen fengsel som henger på besøksrommet i kvinnefengselet. Han har vært på kurs i Strøm-Erichsens hjemkommune for å bli bedre til å drive fengsel.
FRA BERGEN: Fengselsdirektør oberst Sardar viser frem en tegning av Bergen fengsel som henger på besøksrommet i kvinnefengselet. Han har vært på kurs i Strøm-Erichsens hjemkommune for å bli bedre til å drive fengsel. Vis mer

Der sitter 300 menn i et fengsel fra 1905 bygget for 60 innsatte. 50 av dem er såkalte politiske fanger — Taliban og opprørere.

Men det er håp også for mennene. Norske penger finansierer nå byggingen av et nytt mannsfengsel, som gir dem like kår som kvinnene — i alle fall bak murene.

- Det er jo nesten like forferdelig å tenke på at mange av disse kvinnene har det sikrere i fengselet, enn ute hos sine familier og ektemenn — de som fikk dem dømt, sier Strøm-Erichsen.

STRENGE STRAFFER: Strøm-Erichsen hilser på Hanifa, som er dømt for utroskap. Hennes mann forsvant for mange år siden og var antatt død. Men da Hanifa giftet seg på nytt, dukket han opp igjen. Dermed ble hun slengt i fengsel. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet
STRENGE STRAFFER: Strøm-Erichsen hilser på Hanifa, som er dømt for utroskap. Hennes mann forsvant for mange år siden og var antatt død. Men da Hanifa giftet seg på nytt, dukket han opp igjen. Dermed ble hun slengt i fengsel. Foto: Kristoffer Egeberg / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer