Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere er alle skyldige, ikke jeg

Ratko Mladic sier at det serbiske folket har skylden for massakrene.

FØR OG NÅ: Bildet til venstre er fra 1995, på den tiden da Ratko Mladic skal ha beordret massakrene. Bildet til høyre skal være fra dagene før hans arrestasjon denne uken. Foto: Scanpix/AFP PHOTO
FØR OG NÅ: Bildet til venstre er fra 1995, på den tiden da Ratko Mladic skal ha beordret massakrene. Bildet til høyre skal være fra dagene før hans arrestasjon denne uken. Foto: Scanpix/AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var Milosevic' feil, sier mannen som er siktet for å ha planlagt den største massakren i Europa siden andre verdenskrig.

The Guardian har snakket med Bruno Vekaric, talsmann for statsadvokatembetet i Beograd, som har møtt «slakteren fra Srebrenica» flere ganger.

Ifølge Vekaric, så insisterer Mladic ikke bare på sin egen uskyld, men også på at skylden ligger hos det serbiske folket.

- Dere valgte Milosevic
- Han sa «Dere valgte Milosevic, ikke jeg. Dere er alle skyldige, ikke jeg», forteller Vekaric for The Guardian.

Ifølge Vekaric virker Mladic som en mann som har et stort behov for å forklare seg selv. Den første gangen han møtte Mladic oppfattet Vekaric ham som sint, og kom med beskyldninger om samarbeide med CIA.

- Han var sta og han ville ikke samarbeide med dommeren i det hele tatt. Den første dagen sa han til meg: «Bruno, jeg er ikke en drapsmann. Men folkene som drepte, de burde bli holdt ansvarlig», sier Vekaric til The Guardian.

Overvåkes døgnet rundt
Vekarics kontor er i etasjen over der Mladic sitter på sin celle. Mladic blir overvåket av to vakter 24 timer i døgnet.

- Han er alltid under oppsyn, men han har fortalt vaktene at de ikke skal bekymre seg for at han skal ta selvmord, sier Vekaric til The Guardian.

SNAKKER OM MLADIC: Bruno Vekaric, talsmann for statsadvokatembetet i Beograd, blir her intervjuet av media. Han har beskrevet Mladic som en sint og stresset etter arrestasjonen. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
SNAKKER OM MLADIC: Bruno Vekaric, talsmann for statsadvokatembetet i Beograd, blir her intervjuet av media. Han har beskrevet Mladic som en sint og stresset etter arrestasjonen. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC Vis mer

Han forteller også at legene som undersøkte Mladic har konkludert med at Mladic har hatt minst to små slag, men at han er klar og oppegående nok til å bli stilt for retten. Mladic' kone, Bosiljka, bekreftet etter et besøk hos sin mann at Mladic har hatt slag.

Mladic skal også ha ytret ønsket om at hans pensjon, som ble stoppet 2004, skulle bli satt i gang igjen, på grunn av de økonomiske problemene hans familie nå lider under.

Datterens grav
Han har fortalt at han vil besøke sin datter, Anna, sin grav. Hun begikk selvmord i 1994. Han ønsker også å møte sine barnebarn.

- Når du ser ham i dag, ser du en mann som ikke har tatt godt vare på seg selv de tre eller fire siste årene, sier Vekaric til The Guardian.

Mladic skal ikke ha eid mobiltelefon da han ble pågrepet, han stolte verken på mobiltelefoner eller internett. TV-kanalene han brukte å se på var kun lokale serbiske kanaler, han mente at kabel-tv var «foret av CIA».

En kilde, som kjenner operasjonen til den serbiske etterretningen (BIA) godt, har fortalt at Ratko Mladic stort sett levde åpent før han ble arrestert. Huset til fetteren Branko, som Mladic boddde i, skal ha blitt overvåket en stund før pågripelsen.

- Tror noen visste
- Personlig tror at jeg noen fra myndighetene visste hvor han var, sier kilden til The Guardian.

I går fortalte Serbias president Boris Tadic at alle som har samarbeidet med Mladic, og hjulpet han med å holde seg skjult, skal straffeforfølges.

SKAL TA HJELPERNE: President Boris Tadic sier at alle som har hjulpet Mladic med å holde seg skjult skal straffeforfølges. Foto: Scanpix/REUTERS/Marko Djurica
SKAL TA HJELPERNE: President Boris Tadic sier at alle som har hjulpet Mladic med å holde seg skjult skal straffeforfølges. Foto: Scanpix/REUTERS/Marko Djurica Vis mer

Han ser ikke bort i fra at noen av myndighetenes tjenestemenn har hjulpet «slakteren fra Srebrenica».

KONA: Bosiljka Mladic, kona til Ratko Mladic, er bekymret for sin manns helse. Foto: Scanpix/AP Photo/Darko Vojinovic
KONA: Bosiljka Mladic, kona til Ratko Mladic, er bekymret for sin manns helse. Foto: Scanpix/AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media