«Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall!»

Denne videoen viser hvordan norske soldater i Afghanistan manes til kamp og kalles «rovdyr» av en offiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): — Når man ser på det i ettertid blir det merkelig, men når man er tilstede og er en del av stemningen, er det helt annerledes. Jeg tror det er veldig vanskelig for folk hjemme i Norge å sette seg inn i situasjonen.

Ordene tilhører «Jonas» (33), en tidligere soldat i Telemark bataljon. Han ønsker å være anonym for å ikke brenne bruer til Forsvaret som framtidig arbeidsgiver.

Soldaten var tilstede da de norske styrkene rullet inn i Ghowrmach i mai 2008. På en video han tok fra forberedelsene ser man en kompanisjef i Telemark Bataljonen bygge opp stemningen med følgende rop:

«Dere er rovdyret, Taliban er byttet. Til Vallhall!»

Taus Ved siden av kompanisjefen står oberstløytnant Kjell Inge Bækken, daværende leder i ISAFs såkalte «Quick Reaction Force» for Nord-Afghanistan. QRF under ledelse av Bækken hadde som oppgave å redde allierte styrker ut av kniper over hele Nord-Afghanistan, på kort varsel. Bækken ønsket i går ikke å kommentere videoen.

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med kompanisjefen som hisset soldatene til kamp.

Motivering Soldaten «Jonas» mener denne delen av soldatkulturen er misforstått i offentligheten i Norge. Når man kritiserer soldatenes bruk av norrøne ord og uttrykk, så kritiserer man samtidig soldatenes måte å takle den beinharde virkeligheten de møter på bakken. Det samme gjelder kritikken av yrkessoldaters uttalelser om at de «får kick av å drepe».

— Det å styre en slik kultur og det å la den få fritt utløp, er to vidt forskjellige ting. Man må balansere mellom hva som motiverer og hva som er en skummel ukultur, sier 33-åringen.

— Opplevde du det som ukultur?

— Nei, jeg opplevde det som motivering. Jeg så aldri at det utviklet seg, men det vil alltid være noen som tar det på feil måte, der må lederne være våkne.

— Opplevde du at lederne holdt igjen eller gikk foran i denne kulturen?

— De gikk foran og dro, og det var positivt å ha en slik «greie», selv om alt kan utvikles i en negativ retning.

«Dolking i ryggen» «Jonas» kom hjem etter sitt andre Afghanistan-opphold i fjor, og han har tidligere tjenestegjort på Balkan. Han reagerer på de nærmest ensidige negative reaksjonene det siste døgnet.

— Det føles dårlig at en del militære ledere opptrer på en måte i Afghanistan og sier «fy» hjemme i Norge. Jeg mener dette ikke ville vært noen sak hvis Forsvaret hadde svart på denne kritikken annerledes. Ropene om Vallhall og «vikinger på tur» fungerer som motivering i en vanskelig situasjon, sier 33-åringen, som nå har en sivil jobb.

Dagbladet har snakket med flere tidligere ledere i Afghanistan som opplever kritikken av krigerkulturen deres som urettferdig. «Dolking i ryggen» er et uttrykk som går igjen.

«Jonas» synes det er trist at ikke soldatene får mer positiv oppmerksomhet for innsatsen de gjør.

— Forsvaret har gjort en enorm jobb med å profesjonalisere styrkene de siste årene. Jeg tror faktisk skadevirkningene er mindre nå enn de var da jeg reiste ut første gang. Det går på holdningene til soldatene, treningsstandard og at det er null alkohol når man er ute.

Symbolbruk Bruken av norrøne ord og symboler i Forsvaret blir nå sterkt kritisert.

— Den videoen er jeg ikke kjent med, men jeg har merket meg hvor resolutt forsvarsledelsen har tatt tak i den informasjonen som har kommet fram i dag. Det er viktig å ta tak i ukultur med bruk av symboler og ordbruk som ikke kan aksepteres. Vi akkurat opprettet et etisk råd for forsvarssektoren som blant annet skal styrke arbeidet med holdninger og etikk, sier forsvarsminister Grete Faremo til Dagbladet.

Nazifrykt — Jeg håper ikke det betyr at elementer av nynazister har fått innpass i Bataljonen. Man begynner selvfølgelig å lure når man hører slikt. Uansett er det svært ubetenktsomt å bruke begreper som Valhall, sier Christian Bugge Hjort, styreleder i Oslo Forsvarsforening og tidligere rådgiver for daværende forsvarssjef Sverre Diesen.