- Dere er virkelig satans barn slik dere holder på. Kom an venner - la oss plukke de ned en etter en

Elisabeth Norheim med kraftsalve mot Med Israel For Fred (MIFF), som nå politianmelder samfunnsdebattanten.

TRUSSEL ELLER IKKE? Den proisraelske organisasjonen MIFF mener dette innlegget fra Elisabeth Norheim (t.h) er en trussel, og at hun oppfordrer til vold mot Israel-venner. Norheim avviser at hun har truet noen, og mener organisasjonen feiltolker henne med vilje. Foto: Privat/Arne Hoem
TRUSSEL ELLER IKKE? Den proisraelske organisasjonen MIFF mener dette innlegget fra Elisabeth Norheim (t.h) er en trussel, og at hun oppfordrer til vold mot Israel-venner. Norheim avviser at hun har truet noen, og mener organisasjonen feiltolker henne med vilje. Foto: Privat/Arne HoemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et Facebook-innlegg i går kveld kom PR-rådgiver Elisabeth Norheim med en kraftsalve mot den Israel-vennlige organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF):

«De svina i MIFF rykker inn annonser i flere riksmedier for å sverte Gilbert - en lege som på frivillig basis redder liv dag og natt i Gaza. Hva feiler folk? Dere er virkelig Satans barn slik dere holder på.»

- Barnemordere I meldingen, som MIFF har tolket som en drapstrussel, skriver Norheim følgende:

«Kom an venner - la oss plukke de ned en etter en. Its on og de skal ALDRI slippe unna. Hver og en av dere er fra og med i dag personlig ansvarlig for hvert eneste barn dere dreper. For det er akkuart det dere er. Barnemordere.»

Til Dagbladet forklarer hun innlegget, og at det slett ikke kan tolkes som en drapstrussel.

- Jeg har vært på ferie i to uker og har sett all den propagandaen MIFF har spydd ut på nettet. Det har provosert meg. Det toppet seg da de satte inn en annonse for å sverte lege Mads Gilbert som jobber natt og dag frivillig for å redde livene til folk som er i Gaza, sier hun til Dagbladet.

- Når jeg skriver at vi skal plukke de ned en etter en, mener jeg at de aldri skal få slippe unna med propagandaen sin. At vi skal plukke argumentene deres ned en etter en. Dette er overhodet ikke en drapstrussel, og det vet de.

- En del av en svertekampanje I et innlegg på MIFFs Facebook-side skriver Norheim at hun håper misforståelsen er oppklart:

«Hvis dere virkelig ble redd av FB-statusen til en ubevæpnet kvinne på 40 kilo - hvor redd tror dere ikke barna på Gaza er i natt for regionens militære supermakt? Barna på Gaza er i livsfare. Dere har aldri noensinne vært i nærheten av reell fare, så vennligst avslutt denne retoriske leken.»

Norheim mener MIFF har misforstått med vilje.

- Det er en del av svertekampanjen. Jeg har ikke truet dem, de er ute etter de som forsvarer de sivile på Gazastripen. De har prøvd å ta Mads Gilbert, Sidsel Wold, Fredrik Græsvik og nå sist artisten Marthe Valle. De vrir på sannheten for å få sympati, sier hun.

- Jeg synes det er forferdelig at voksne mennesker skal bry seg mer om en status på nettet enn at barn dør i Gaza. Det er ondskap.

- Som mor er det helt forferdelig for meg å se at barna dør mens de leker på stranda. Helvete har kommet til jord.

Hun reagerer samtidig sterkt på at hun har fått masse sjikane fra medlemmer av MIFF, og mener MIFF-leder Conrad Myrland må kurse medlemmene sine.

- Hvis han er så bekymret for trusler og sjikane bør han ta en titt på hva hans egne medlemmer har sendt meg de siste dagene. Jeg har fått meldinger der jeg kalles for stygg, negerhore, at jeg må komme meg tilbake der jeg kom fra. Han burde ta en søndagsskoletime med medlemmene, før han flyr ned på politikammeret fordi han har fått litt motstand.

MIFF: - Alvorlige trusler MIFF-leder Conrad Myrland bekrefter overfor Dagbladet at de vil politianmelde Norheim.

- Det er på grunn av de alvorlige truslene som kommer fram i teksten hun har skrevet, sier han til Dagbladet.

- Hun hevder selv at dere har misforstått?

- Hun må prøve å fortelle dette til politiet. De som leser teksten vil se dette tydelig. Hun kaller oss for barnemordere, og det er ikke akkurat slik at man ofte prøver å plukke fra hverandre argumentene til barnemordere, sier Myrland.

FØLER SEG TRUET: Israel-vennene i MIFF tolket Facebook-innlegget til Elisabeth Norheim som en trussel. Her er de under en støttedemonstrasjon ved Israels ambassade i 2012. Foto: Jacques Hvistendahl
FØLER SEG TRUET: Israel-vennene i MIFF tolket Facebook-innlegget til Elisabeth Norheim som en trussel. Her er de under en støttedemonstrasjon ved Israels ambassade i 2012. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Ifølge Myrland har MIFF blitt utsatt for en rekke dødstrusler den siste tida.

- Denne ble framsatt på en så offentlig måte, og når hun skriver «kom an venner - la oss plukke de ned en etter en» mobiliserer hun til vold og potensielt drap på venner av Israel, sier Myrland til Dagbladet.

- Det er tragisk at samtalen ikke kan føres på en sivilisert måte, og at man ikke kan utveksle informasjon i en fri meningsutveksling. Hvis man prøver å legge lokk på debatten enten ved å utestenge eller true stemmer, beveger vi oss bort fra å være et demokrati og blir totalitære, sier han videre.

- Norheim sier at hun har blitt sjikanert av MIFF-medlemmer. Hva sier du til det?

- Hvordan kan hun vite hvem som er medlemmer av MIFF? Det er klart at det er pro-israelske stemmer som går over streken, og det tar vi avstand fra. Vi oppmuntrer hele tiden til å holde en saklig og vennlig tone. MIFF som organisasjon kan ikke ta ansvar for ytringer enkeltpersoner kommer med, sier Myrland.

MIFF-sjefen forteller også om en episode der han prøvde å legge inn en lenke til MIFFs sider under et tidligere innlegg Norheim hadde skrevet om kofnlikten.

- Da skrev hun bare «piss off, Conrad, piss off». Det er dette debattnivået hun ligger på, sier Myrland.

Har engasjert Elden Til dette svarer Norheim at Myrland og flere andre fra MIFF har «spammet» ned hennes Facebook-vegg med pro-israelsk propanda, og mener de går langt over streken.

- Da ble jeg forbanna, sier Norheim.

Norheim sier videre til Myrlands spørsmål om hvordan hun kan vite at alle hetserne er medlemmer av MIFF, at de selv har fortalt henne dette.

Hun har engasjert den profilerte advokaten John Christian Elden, som forventer at politiet bruker veldig kort tid på å henlegge anmeldelsen fra MIFF.

- Jeg regner med at politiet bruker cirka to minutter på å henlegge en slik anmeldelse. Når Norheim reagererer på en organisasjon som sier at den er overrasket over at så få sivile er drept på Gaza, er det vanskelig å se at Norheims utsagn om å plukke ned deres argumenter kan være kritikkverdig, sier Elden.

- Både MIFF, Norheim og alle andre har selvsagt lov til å delta i den offentlige debatt. Anmeldelsen bærer mer preg av et ønske om publisitet, enn noe politiet bør bruke tiden sin på, sier han videre.

- ALVORLIGE TRUSLER: Leder i MIFF, Conrad Myrland, tar innlegget til Norheim alvorlig.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- ALVORLIGE TRUSLER: Leder i MIFF, Conrad Myrland, tar innlegget til Norheim alvorlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer