GPS-KAMP: Søppeltømmere i Nord-Troms var overvåket, nå tar de opp GPS-kamp med arbeidsgiver. Fra venstre: Jørn Roar Rollstad, tillitsvalgt Trond Are Henriksen, Frank Lunde, Verner Bekkmo og Kurt Soleng. Foto: Bjørn A. Enoksen / Nordlys
GPS-KAMP: Søppeltømmere i Nord-Troms var overvåket, nå tar de opp GPS-kamp med arbeidsgiver. Fra venstre: Jørn Roar Rollstad, tillitsvalgt Trond Are Henriksen, Frank Lunde, Verner Bekkmo og Kurt Soleng. Foto: Bjørn A. Enoksen / NordlysVis mer

- Dere får sparken for lange kaffepauser

Søppelsjåfører i Nord-Troms tar opp GPS-kamp med arbeidsgiver. Kan være brudd på lovene, mener Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Sett en elektronisk vakthund på lukta etter søppel, og vips får du vite hvor lange lunsjpauser søppelkjøreren har.

Med GPS som nytt arbeidsredskap har ledelsen i det interkommunale renovasjonsselskapet Avfallsservice i Nord-Troms truet med å sparke fem ansatte søppelbilsjåfører for å snike seg til lange kaffepauser når de er ute for å tømme søppeldunker.  

Alternativet er å betale tilbake urettmessig utbetalt overtid.  

I mai ble søppelbilsjåfør Jørn-Roar Rollstad (42) kalt inn på teppet til bedriftsledelsen for første gang i sine 19 år i selskapet.   Sist lørdag fikk fire andre ansatte et brev fra daglig leder Sigleif Pedersen i Avfallsservice og firmaets juridiske rådgiver, senioradvokat Anne Marie Due i advokatfirmaet Hjort i Oslo. 

- Innrøm eller få sparken Budskapet oppfattet de krystallklart: eneste mulighet for å unngå å bli sparket på flekken, er å undertegne en innrømmelse av misbrukt overtidsordning og så betale tilbake. Hvor mye hver enkelt skal betale, blir første beregnet når sjåførene har innrømmet juks.  

-  Jeg har aldri opplevd maken i min lange karriere i arbeidslivet. Denne saken blir kjørt helt til topps i rettsvesenet om nødvendig.

- Fagforbundets regionkontor i Tromsø har gitt oss klar beskjed om at sjåførene ikke skal undertegne noe som helst. Her er det grove brudd både på lovgivningen om elektronisk overvåking av ansatte og om varslingsplikt, sier Fagforbundets tillitsvalgte ved bedriften, Trond Are Henriksen, til Dagbladet. 

Daglig leder Sigleif Pedersen vil ikke kommentere de enkelte sakene fordi det er personalsaker. Han innrømmer at konfliktene ikke har skapt noen hyggelig stemning på bedriften med 25 ansatte. Men i samråd med Kommunenes Sentralforbund kommer ledelsen i Avfallsservice til å kjøre løpet ut.  

- Har fulgt reglene - Dette er en alvorlig sak. Vi har fulgt arbeidslivets lover og regler, sier Pedersen til Dagbladet.  

- Har dere fått gode juridiske råd i disse sakene?  

- Vi har fått kjempegode råd fra advokatfirmaet vårt.  

- Har dere håndtert denne saken klokt? 

- Klokt og klokt, det får andre vurdere. Vi følger reglene, sier Pedersen til Dagbladet.   Han har fått et brev fra Datatilsynet med spørsmål om blant annet elektronisk overvåking av ansatte.

- Og det skal de få et greit svar på, sier søppelsjefen i Nordreisa, Storfjord, Lyngen, Skjervøy, Kvænangen og Kåfjord kommuner.

Som å stjele fra safen Jørn-Roar Rollstad holdt på å få sjokk da han møtte for ledelsen i mai. 

-  Daglig leder Sigleif Pedersen innledet med å si at mine lunsjpauser og timelister er det samme som å stjele penger fra safen inne på kontoret til bedriften. Heldigvis hadde jeg med tillitsvalgt Trond Are Henriksen på dette møtet. Ellers hadde jeg fått sparken der og da. Da ble jeg suspendert isteden mens ledelsen fortsetter å utrede saken, sier Rollstad til Dagbladet. Han er sykmeldt ut august.  

TIL KAMP: -  Jeg har aldri opplevd maken i min lange karriere i arbeidslivet. Denne saken blir kjørt helt til topps i rettsvesenet om nødvendig. Foto: Bjørn A. Enoksen / Nordlys
TIL KAMP: - Jeg har aldri opplevd maken i min lange karriere i arbeidslivet. Denne saken blir kjørt helt til topps i rettsvesenet om nødvendig. Foto: Bjørn A. Enoksen / Nordlys Vis mer

Det var i fjor at Avfallsservice monterte GPS i søppelbilene. Seinest i fjor vår fikk sjåførene og tillitsvalgte forsikringer fra den samme ledelsen om at den nye elektronikken ikke skulle brukes til å overvåke de ansatte.  

Fra helt til skurk -  Vi som arbeider ute i felten har hatt mye praktisk nytte av denne redskapen etter hvert som den funker. Hver eneste søppeldunk er merket på kartet. Paradoksalt nok var det jeg som fikk ros av ledelsen så seint som i mars i år for å være flinkest av sjåførene til å bruke utstyret. Jeg har blant annet innrapportert mellom 60 og 80 dunker som selskapet tidligere ikke fikk betaling for. Og så kommer dette, sier en nedbrutt, men klamplysten Jørn-Roar Rollstad til Dagbladet.

- Er problemet at dere ikke tømmer de søppeldunkene dere skal ?

- På ingen måte, alle tømmingene er registrert på minuttet. Men det ser ut som ledelsen plutselig ser bort fra at det er langt å kjøre mellom hver søppeldunk. De lengste rutene er opptil 300 kilometer og 11 timer om dagen. Og så finner ledelsen ut at vi har hatt fire timer kaffepause mens vi kjører fra punkt til punkt.  

I tillegg peker sjåføren på innkjøringsproblemer med systemet.

- På det meste har systemet kuttet ut åtte ganger på en dag. Og det tar minst et kvarter å logge på igjen hver gang. Slikt har vi selvfølgelig er rapportert om forløpende, sier Rollstad.   Også daglig leder Sigleif Pedersen vedgår at det har vært innkjøringsproblemer med den nye GPSen.

Mange klager Datatilsynet har registrert en eksplosiv vekst i år av konfliktsaker med GPS i yrkesbiler.

I hele fjor behandlet tilsynet 13 slike saker — hittil i år er det allerede passert 18 saker.   I tillegg har det vært en kraftig økning av uformelle henvendelser på telefon.

- Mange ansatte og fagforeninger har tatt kontakt med oss og klaget, sier fagansvarlig Christine Ask Ottesen i Datatilsynet til Vårt Land.
Saksbehandler  Henok Tesfazgi konkluderer foreløpig med at Avfallsservice kan ha brutt personopplysningsloven.  

- For å drive overvåkning av ansatte skal det foreligge en legitim interesse. Å kople GPS generelt mot timelister for å se hvor folk har kjørt, har vi tidligere sagt ikke er lov, sier Tesfazgi til Vårt Land.