- Dere gjør en dårlig jobb

Regjeringen Bondevik markerer sin ettårsdag i dag uten å vekke begeistring hos velgerne. Hele 49 prosent mener regjeringen gjør en dårlig jobb. Bare 6 prosent mener den gjør en god jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv regjeringspartienes egne velgere er langt fra fornøyd med innsatsen.

Dagbladet offentliggjør i dag en MMI-undersøkelse som ikke er noen hyggelig bursdagshilsen til regjeringen. Nesten halvparten av velgerne i denne målingen mener at regjeringen gjør en dårlig jobb.

Selv om tallgrunnlaget for de enkelte partier blir relativt lite, ser vi interessante tendenser i undersøkelsen.

Mager trøst

Også regjeringspartienes egne velgere virker lite imponert over Bondevik-regjeringens innsats. Bare en av tre KrF-velgere i målingen mener at regjeringen gjør en god jobb. En mager trøst får være at mer enn annenhver KrF-velger mener den gjør en middels jobb. Denne lunkne begeistringen er kanskje ikke så overraskende på bakgrunn av den uro og misnøye som rapporteres fra KrF-ordførere som strever med kommuneøkonomien.

Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde ønsket seg en hyggeligere bursdagshilsen fra velgerne, men avviser at regjeringssamarbeidet med Høyre er negativt for ham og KrF.

- Vi skulle selvsagt gjerne sett at enda flere velgere hadde ment at regjeringen gjør en god jobb. Men ut fra det bildet som opposisjonen og store deler av mediene tegnet i forbindelse med statsbudsjettet, får vi ta det som positivt at nesten halvparten av landets velgere mener vi gjør en middels eller god jobb, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Regjeringen skal i dag legge fram en politisk statusrapport, såkalt «skryteliste» over hva den har utrettet i sitt første leveår.

- Det er et imponerende og solid dokument som vi nå skal ut i landet og presentere. Dokumentet vil vise at vi har tatt mange og lange steg i retning av å oppfylle målene i Sem-erklæringen. Og når det blir klart for flere, tror jeg meningsmålingene vil bli mer positive for oss, sier statsministeren.

Høyre-misnøye

MMI-undersøkelsen viser at høyrevelgerne langt fra virker tilfreds med regjeringen. Det er bred enighet i norsk opinion om at Høyre dominerer regjeringen og får klart mest gjennomslag for sin politikk. Men høyrevelgerne ser ut til å forlange enda mer høyrepolitikk.

Bare ca. en av seks høyrevelgere sier i denne målingen at regjeringen gjør en god jobb. Flere, en av fem høyrevelgere i målingen, sier tvert om at regjeringen gjør en dårlig jobb. To av tre mener regjeringens innsats er middels.

Nådeløse Frp-ere

- Høyrevelgerne i denne målingen er mindre fornøyd enn KrF-velgerne?

- Det er litt overraskende på bakgrunn av påstandene om at Høyre dominerer regjeringen, en misvisende framstilling etter mitt syn, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Statusrapporten i dag vil vise at det er god balanse mellom de tre partienes hjertesaker i de mål vi har nådd. Dette kan ha nådd bedre fram til KrFs velgere enn vi hadde fryktet, siden de i denne målingen virker mer tilfreds enn Høyre-velgerne. Men man skal være varsom med å trekke for bastante konklusjoner siden grunnlagsmaterialet tross alt er begrenset, sier Bondevik.

Tallmaterialet for Venstre blir i denne målingen for lite til å gi grunnlag for konklusjoner, men tendensen er den samme som for de to andre regjeringspartiene: Svarene fra venstresympatisørene viser også liten og ingen begeistring for regjeringens arbeid.

Blant opposisjonspartiene er det de som stemmer på regjeringens støtteparti Frp, som tilsynelatende paradoksalt, men likevel ikke overraskende, er mest nådeløse i sin dom: Hele to av tre Frp-velgere i målingen mener regjeringen gjør en dårlig jobb. Målingen ble gjort torsdag i denne uka.

SKUFFER VELGERNE: Regjeringen Bondevik II markerer sin ettårsdag i dag under mottoet «framtidsoptimisme». Men nesten halvparten av velgerne mener regjeringen gjør en dårlig jobb, ifølge en MMI-måling gjort for Dagbladet. Resultatene i målingen er basert på 747 besvarelser i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen og vektet i henhold til offentlig statistikk. Resultatene bør tolkes innenfor en feilmargin på +/- 5 prosent.<P> Kilde: MMI/Omnijet.