- Dere har alt å tape på dårlig matsikkerhet

Lars Sponheim tar et kraftig oppgjør med varehandelen. Bjarne Håkon Hanssen mener det er nødvendig med razziaer døgnet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bransjen må snart ta på alvor at salg av mat først og fremst handler om tillit, og tillit skaffer du når du spiller med helt åpne kort, sier landbruksminister Sponheim.

Ifølge Sponheim er norske råvarer av førsteklasses kvalitet når de forlater bonden. Hvis man har noe å utsette på varene når de legges ut for salg, er det andre ledd som har sviktet.

- Vi har et regelverk om matvarekvalitet. Det skal overholdes av hensyn til kundenes sikkerhet. De som driver i varehandelen har alt å tape på slurv med datostempling og manglende informasjon til kundene.

- Varehandelen må ta inn over seg at forbrukernes krav til kvalitet og etterprøvbar informasjon bare stiger. Vi ser at dette har skjedd ute i Europa, og her hjemme følger vi etter, sier Sponheim.

Han mener det er en fullstendig avsporing å oppfordre nordmenn til å dra til Sverige for å handle julemat, slik Frp-toppene John Alvheim og Øystein Hedstrøm gjorde i går.

- Mattryggheten er like sterk i Norge som i vårt naboland. Nå er det opp til norsk dagligvarebransje å gjenopprette sitt gode omdømme, sier Sponheim.

Eks-landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen mener Sponheim må ta affære og sørge for at Næringsmiddeltilsynet pøser på med kontroller: - Det er nødvendig med omfattende razziaer døgnet rundt i mange uker - helt til tilliten er gjenopprettet.

TAR OPPGJØR: Lars Sponheim.