Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere har bidratt til å redde sivile liv

Forsvarsminister Grete Faremo møtte den norske Libya-styrken som er stasjonert på Kreta.

TALTE TIL LIBYA-STYRKEN: Forsvarsminister Grete Faremo møtte i dag de norske styrkene stasjonert på den Souda-basen på Kreta. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet
TALTE TIL LIBYA-STYRKEN: Forsvarsminister Grete Faremo møtte i dag de norske styrkene stasjonert på den Souda-basen på Kreta. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY (Dagbladet): Forsvarsminister Grete Faremo besøkte i dag den norske styrken stasjonert på Kreta i forbindelse operasjonen i Libya.

- Jeg er glad for at jeg er her så raskt. Jeg tror ingen skjønner alt som er gjort. Det tok bare rundt 100 timer fra dere fikk oppdraget til dere var operative. Det er ikke annet enn imponerende, sa Faremo til styrkene.

- Har reddet sivile - Maken til støtte dere har hjemme skal man lete lenge etter, sa Faremo og viste til at det var sterk støtte fra Stortinget om at Norge skal støtte oppdraget og hvordan støtten gjennomføres.

- Jeg vil rette en stor takk til hver og en av dere. Det er en tung avgjørelse å bruke våpenmakt, men det blir lettere av at jeg vet at folk som dere står klare. Torsdag i forrige uke var dere på lufta. Det var helt avgjørende.

Hun er klar på at det norske bidraget har direkte betydning for de sivile i Libya.

- De som gikk på vingen så raskt har bidratt til at sivile liv har blitt reddet, sa Faremo.

Våpenhvile Men Faremo sa også at hun mente det ikke var en militær løsning i Libya, men at det norske bidraget kan føre til våpenhvile.

Statsråden åpnet også for at bidraget kan forlenges utover de tre månedene som er lagt til grunn for oppdraget så langt.

- Norge har lenge vært en støttespiller av FN, og da de gikk inn for en historisk resolusjon for å beskytte sivilie i Libya, var det viktig for Norge å stille opp. Men FNs resolusjon åpner for mange spørsmål, men det verste man kunne ha gjort, var å sitte stille.

TESTET USTYRET: Forsvarsminister Grete Faremo fikk prøvesitte i et av de seks F16-kampflyene som er stasjonert på Kreta. Her forteller crew-sjef Jay Martinsen henne om flyet. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet
TESTET USTYRET: Forsvarsminister Grete Faremo fikk prøvesitte i et av de seks F16-kampflyene som er stasjonert på Kreta. Her forteller crew-sjef Jay Martinsen henne om flyet. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet Vis mer

Hun gjentok et av poengene som har blitt gjengangere: nemlig at Norge støtter en bred koalisjon, men en spiss kommando. Omtrent da hun talte til styrken på Souda-basen på Kreta overtok Nato kommandoen over styrken, som hittil har blitt styrt av amerikanerne.

- Det er en forsvarskommando vi kjenner godt.

Hun mener det at de norske styrkene bare brukte rundt 100 timer på å bli operative beviser at det norske innsatsforsvaret fungerer.

Etter at hun holdt en tale til styrkene, fikk Faremo vite hvordan våpen som brukes og hvordan de fungerer.

Dagbladet kommer med mer.

FÅR ORIENTERING: Her forteller vedlikeholdssjef Christian om de ulike våpensystemene og hvordan de brukes. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet
FÅR ORIENTERING: Her forteller vedlikeholdssjef Christian om de ulike våpensystemene og hvordan de brukes. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media