MÅTTE SVARE: Talsmann for Kinas utenriksdepartement Ma Zhaoxu gjorde klart at fredspristildelingen ville skade forholdet mellom Kina og Norge.  Foto: Kristoffer Egeberg
MÅTTE SVARE: Talsmann for Kinas utenriksdepartement Ma Zhaoxu gjorde klart at fredspristildelingen ville skade forholdet mellom Kina og Norge. Foto: Kristoffer EgebergVis mer

- Dere har gjort det kinesiske folk ulykkelige

Kinesiske myndigheter gjorde klart at fredsprisen ville skade forholdet mellom Kina og Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING/OSLO (Dagbladet): Dagbladet fulgte den ukentlige pressekonferansen i Utenriksdepartementet i dag. Kinesiske myndigheter har aldri vært så klare i sin tale:

- Dette vil skade forholdet mellom Kina og Norge, slo talsmann Ma Zhaoxu fast.

Både Dagbladet og en rekke andre medier forsøkte å få klarhet i om støtten også andre regjeringer ga til prisen vil skade deres forhold til Kina. Både president Obama og en rekke europeiske statsledere hyllet prisvinneren, i likhet med Jens Stoltenberg.

- Du prøver å gjøre denne historien lenger enn den er. Jeg kan ikke gi deg flere ord, avviste talsmannen.

Til Dagbladet var han klar på at det først og fremst var den norske Nobelkomiteen og den norske regjeringen som måtte gå i seg selv.

- Dette tror jeg dere forstår. Og hvis du trenger flere svar er det bare å lytte til opptaket.

På spørsmål fra BBC om fredsprisvinnerens kone Liu Xias husarrest, sa Ma at han aldri har hørt om navnet hennes:

- Jeg kjenner ikke igjen det navnet. Jeg har ingen informasjon om det, sa han.

Da BBCs reporter gjorde det klart at det var Liu Xiaobos kone han snakket om, gjentok talsmannen at han ikke har informasjon om verken henne eller husarresten.

Kinesiske myndigheter er krystallklare på hva de synes om land støttet tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

- Dette viser ingen respekt for Kinas juridiske system, dette er en dømt person i Kina.

- Lar dere Liu Xiaobo få prisen eller la kona hente den?

- Om en dømt person skal få lov til å gjøre noe eller ikke, er opptil det juridiske systemet i Kina.

På spørsmål om forholdet mellom Kina og Norge, sa Ma at støtten norske myndigheter ga til tildelingen har skadet det bilaterale forholdet mellom landene.

På spørsmål om hva den norske regjeringen bør gjøre for å gjenopprette forholdet til Kina, svarte Ma slik:

- Det kinesiske folket har all grunn til å være misfornøyd. Den norske regjeringen støtter en feil avgjørelse.

- Enhver ansvarlig regjering burde vite hva de burde gjøre og ikke gjøre.

- Ved å støtte feil avgjørelse gjort av Nobelprisen har Norge skadet det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina. Det vil få konsekvenser.

På spørsmål fra Dagbladet:

- Du sier enhver ansvarlig regjering burde vite hva de bør gjøre og ikke gjøre. Betyr det at du mener den norske regjeringen er uansvarlig?

- Det er opp til deg å tolke, svarte han.

- Jeg har tidligere sagt det og jeg kan gjenta det: Dette vil skade forholdet mellom Kina og Norge.

Da han ble bedt om å kommentere at president Barack Obama har bedt Kina løslate Xiaobo, sa UD-talsmannen følgende:

- Når det gjelder dette temaet, er reagerer vi mot  alle som gjør dette til en problematikk og blander seg inn i Kinas interne politikk.

- Vil handelen mellom Norge og Kina opphøre som følge av dette?

- Nå stiller du spørsmål på flere forskjellige måter. Jeg har svart på spørsmålet. Jeg har ingenting mer å legge til.

Ma fikk også spørsmål om hvordan det kunne ha seg at det kinesiske folk kunne være ulykkelig over pristildelingen, når det ikke er rapportert om fredsprisen i kinesiske medier. Talsmannen ba journalistene lese lederen i den engelskspråklige avisa Global Times.

• Pressekonferansen er over. Under finner du første versjon av denne artikkelen, før pressekonferansen hadde startet.

BEIJING (Dagbladet): Etter halvannen ukes høstferie holder det kinesiske utenriksdepartementet sin første pressekonferanse etter den kontroversielle fredspristildelingen.

Pressekonferansen starter klokka 15.00 lokal tid (09.00 norsk tid), og det er ventet høy temperatur.

Pressekonferansen arrangeres i det nye departementsbygget, der et splitter nytt og ubrukt pressesenter danner rammene for det som vil bli en av de største mediebegivenhetene for de omlag 500 utenlandske korrespondentene i Beijing.

Spent og ubehagelig Etter at Thorbjørn Jagland leste opp Liu Xiaobos navn fra Nobelinstituttets talerstol i Oslo fredag, har myndighetene i Kina slått tilbake i form av pressemeldinger og avisledere der det langes ut mot Nobelkomiteen, Norge og Vesten.

I går avlyste også myndighetene det planlagte møtet med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Det er ikke ofte slike nyheter går verden rundt, men når det knyttes direkte til fredspristildelingen er det et tydelig tegn på hvor ubehagelig situasjonen er for Kina.

Satt i husarrest Fredag ble fredsprisvinnerens kone, Liu Xia isolert av sikkerhetspolitiet og nektet å formidle sin reaksjon til de over hundre fremmøtte journalistene utenfor boligen i bydelen Haidian i Beijing.

Først etter 48 timers uvisshet fikk verden vite hva som hadde skjedd med Liu Xia. Budskapet kom i form av en twittermelding og en e-post til Dagbladet.

«Gi beskjeden fra meg så raskt som mulig, jeg er satt i husarrest. De har ødelagt telefonen min. Den min virker ikke lenger. Jeg har fått forbud mot å treffe media og venner.»

Hun hadde da blitt kjørt av politiet til fengselet der mannen soner dommen på 11 år, og fortalt ham at han er tildelt fredsprisen.

«Han sa Denne prisen går til alle de som døde 4. juni 1989. Så begynte Xiaobo å gråte», skrev kona til Dagbladet søndag.