- Dere har gjort en flott jobb!

Nei-generalene Per Østvold og Egil Mongstad har blitt ja-menn og begraver med glede nei-aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge to uttrykker stor glede over bruddet med moderasjonslinja og Arntsen-utvalgets innstilling om en lønnsvekst på fattige 3,25 prosent. - Gratulerer gutter! Dette var herlig! Dere har gjort en flott jobb. Godordene haglet fra de forbipasserende André Kaarød og Per Lindgren da Egil Mongstad og Per Østvold tok en kaffekopp på en utekafé på Grünerløkka i Oslo i går ettermiddag.

Stor seier

Østvold, trøtt etter ei hard meklingsøkt og to timers nattesøvn. Mongstad sliten etter hardkjøret som frontfigur for nei-sida i LO. Men begge har vunnet en stor seier på vegne av LO-medlemmene. Lønnstillegget på 1,50 kroner til alle ble fordoblet i forhold til avtalen fra 1. april. Gledeligst var løftet for de lavtlønte. 3,50 kroner timen i år og tre kroner neste år handler om respekt for dem som tjener minst og var verdt en streik. - For slike antimoderasjonsfolk som oss var det flott å få arbeidsgiverne med på å tøye strikken. Men jeg mener fortsatt at lønnstilleggene er veldig beskjedne, sier Østvold. Lederen i Norsk Transportarbeiderforbund innrømmer at han helst hadde sett at arbeidsgiverne gravde dypere i pungen. - Jeg skulle gjerne hatt tre kroner timen for alle. Det kan jeg vel innrømme nå, sier Østvold henvendt til Mongstad. Mange mener at det var nei-sidas offensive kronekrav som presset LO til å forlate moderasjonslinja og sprenge det såkalte Arntsen-utvalgets innstilling. Når avtalen også innebærer en raskere innføring av den femte ferieuka, tilbake til toårige tariffavtaler pluss vilje til å finansiere en etter- og videreutdanningsreform, så regner de to med et solid ja denne gangen. - Sosialøkonomene kommer til å tyte oss ørene fulle med uro over hva lønnsoppgjøret vil føre til. Men i alle disse tolv årene hvor vi har vist moderasjon, har ikke en eneste en vært bekymret over at lederne har håvet inn dobbelt så mye som vanlige lønnsmottakere, sier Østvold.

Opposisjon


Felles front mot pengemakta kommer til å være en prioritert oppgave for de to kamphanene framover. Aksjoner og kontakter på tvers i LO-systemet og fagbevegelsen kan gi en helt annen og mer slagkraftig opposisjon. Det har ikke minst nei-aksjonen vist. - Vi har gitt arbeidsfolk tilbake trua på at de kan bestemme, sier Østvold. Både han og Mongstad berømmer LO-leder Yngve Hågensen for måten han ledet streiken på. - Han brukte fem minutter på å banne over nei-flertallet. Så kastet han seg rundt og tok grep. Det er format over det, sier Mongstad. Så rusler de to nei-kameratene hjemover - for å sove. bjorg.aftret@dagbladet.no «Vi har gitt arbeidsfolk tilbake trua på at de kan bestemme.» Per Østvold Nei-general # FLOTT: Dere har gjort en flott jobb, skryter André Kaarød og Per Lindgren, og gir Per Østvold og Egil Mongstad æren for at streiken er over og at tilleggene vokste til det dobbelte. # Foto: TORE SANDBERGndash}Dere har gjort en flott jobb! # Nei-generalene Per Østvold og Egil Mongstad har blitt ja-menn og begraver med glede nei-aksjonen. # Av BJØRG AFTRET # Begge to uttrykker stor glede over bruddet med moderasjonslinja og Arntsen-utvalgets innstilling om en lønnsvekst på fattige 3,25 prosent.

- Gratulerer gutter! Dette var herlig! Dere har gjort en flott jobb. Godordene haglet fra de forbipasserende André Kaarød og Per Lindgren da Egil Mongstad og Per Østvold tok en kaffekopp på en utekafé på Grünerløkka i Oslo i går ettermiddag.

Stor seier


Østvold, trøtt etter ei hard meklingsøkt og to timers nattesøvn. Mongstad sliten etter hardkjøret som frontfigur for nei-sida i LO. Men begge har vunnet en stor seier på vegne av LO-medlemmene. Lønnstillegget på 1,50 kroner til alle ble fordoblet i forhold til avtalen fra 1. april.

Gledeligst var løftet for de lavtlønte. 3,50 kroner timen i år og tre kroner neste år handler om respekt for dem som tjener minst og var verdt en streik.

- For slike antimoderasjonsfolk som oss var det flott å få arbeidsgiverne med på å tøye strikken. Men jeg mener fortsatt at lønnstilleggene er veldig beskjedne, sier Østvold. Lederen i Norsk Transportarbeiderforbund innrømmer at han helst hadde sett at arbeidsgiverne gravde dypere i pungen.

- Jeg skulle gjerne hatt tre kroner timen for alle. Det kan jeg vel innrømme nå, sier Østvold henvendt til Mongstad. Mange mener at det var nei-sidas offensive kronekrav som presset LO til å forlate moderasjonslinja og sprenge det såkalte Arntsen-utvalgets innstilling. Når avtalen også innebærer en raskere innføring av den femte ferieuka, tilbake til toårige tariffavtaler pluss vilje til å finansiere en etter- og videreutdanningsreform, så regner de to med et solid ja denne gangen.

- Sosialøkonomene kommer til å tyte oss ørene fulle med uro over hva lønnsoppgjøret vil føre til. Men i alle disse tolv årene hvor vi har vist moderasjon, har ikke en eneste en vært bekymret over at lederne har håvet inn dobbelt så mye som vanlige lønnsmottakere, sier Østvold.

Opposisjon


Felles front mot pengemakta kommer til å være en prioritert oppgave for de to kamphanene framover. Aksjoner og kontakter på tvers i LO-systemet og fagbevegelsen kan gi en helt annen og mer slagkraftig opposisjon. Det har ikke minst nei-aksjonen vist.

- Vi har gitt arbeidsfolk tilbake trua på at de kan bestemme, sier Østvold. Både han og Mongstad berømmer LO-leder Yngve Hågensen for måten han ledet streiken på.

- Han brukte fem minutter på å banne over nei-flertallet. Så kastet han seg rundt og tok grep. Det er format over det, sier Mongstad.

Så rusler de to nei-kameratene hjemover - for å sove.

bjorg.aftret@dagbladet.no

«Vi har gitt arbeidsfolk tilbake trua

på at de kan

bestemme.» Per Østvold

Nei-general

#

FLOTT: Dere har gjort en flott jobb, skryter André Kaarød og Per Lindgren, og gir Per Østvold og Egil Mongstad æren for at streiken er over og at tilleggene vokste til det dobbelte.