- Dere har tre dager på å legge ned våpnene

Regjeringen prøver å få kontroll i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra i dag har UIC-islamistene ( Union of Islamic Courts) og andre bevæpnede tre dager på seg til å legge ned våpnene frivillig. Etter det vil regjeringsstyrker gjennomføre tvangs-avvæpning, sier statsminister Ali Mohamed Gedi, melder nyhetsbyrået AP.

Selv om UIC har mistet kontrollen de hadde over landet, er de fortsatt aktive. De har lovet å drive en geriljakrigføring, og en bombe nær et hotell i Mogadishu viser at UIC-styrkene fortsatt er tilstede. En kvinne mistet livet i bombeangrepet.

Det er en uke siden regjeringsstyrkene, med solid hjelp fra etiopiske styrker, jagde UIC-styrkene ut fra Mogadishu. Men byens innbyggere har liten tro på at dette betyr stabilitet, de tror at stabilitet bare kan oppnås med hjelp fra internasjonale fredsbevarende styrker.

Somalia har ikke hatt et velfungerende styre siden krigsherrer kastet diktatoren Mohamed Siad Barre i 1991. Overgangsregjeringen som nå sitter med makten ble formet, med hjelp fra FN, for to år siden, men har hatt liten reel makt.

Fredsbevarende styrker

Somaliere har liten tro på at overgangsregjeringen som for inntil ti dager siden bare hadde kontroll over en by, etter at UIC siden juni hadde tatt kontroll over store deler av landet, vil greie å skape stabilitet. Og det var først og fremst de etiopiske styrkene som sørget for at UIC tapte kontroll.

Men de etiopiske styrkenes innblanding er ikke like populær hos alle. Mange somaliere er rasende over tanken på etiopisk innblanding i Somalia, ettersom de to landene har vært i to kriger med hvernadre om grenseområdene i løpet av de siste 45 årene.

Fredsaktivisten Ali Said Omar (29) har bodd i Mogadishu lenge nok til å vite at det eneste som er langvarig i byen, er krig, ifølge ham selv. - Somalia er fortsatt en udetonert bombe, sier han.

JUBLER:Det er ventet at etiopiske styrker, som her jubler etter at de har vunne over UIC i Magadishu, snart vil trekke seg ut av Somalia. Alle foto: SCANPIX
JUBLER:Det er ventet at etiopiske styrker, som her jubler etter at de har vunne over UIC i Magadishu, snart vil trekke seg ut av Somalia. Alle foto: SCANPIX Vis mer

- Alle har tatt til sine egne våpen igjen. Hvordan kan regjeringen si at de har kontroll, spør Omar.

Afrikansk-ledet

En fredsbevarende FN-styrke ble sendt til Somalia i 1992, men forsøket på nasjonsbygging tok slutt etter at den fredsbevarende styrken ble et mål for krigsherrer som likte deres tilstedeværelse dårlig. Den gangen var det amerikanske bidraget til styrken svært omfattende, og det var de som ledet det fredsbevarende arbeidet.

Nå er det fra flere hold ytret ønske om at en eventuell fredsbevarende styrke må være afrikansk-ledet. Og Uganda og Nigeria har allerede sagt at de stiller soldater til disposisjon for en slik styrke.

STATSMINISTER: Ali Mohamed Gedi gir UIC frist til å legg ened våpnene.