Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere hører ikke på oss. Det gjorde dere aldri

Maldivenes desperate bønn om hjelp: - Dette er en eksistensiell trussel for oss.

I TRØBBEL: Øynasjonen Maldivene i det indiske hav, som består av lavtliggende atoller som denne. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB Scanpix
I TRØBBEL: Øynasjonen Maldivene i det indiske hav, som består av lavtliggende atoller som denne. Foto: Reinhard Krause / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke forberedt å dø. Vi har ingen intensjoner om å bli de første ofrene for klimaendringene, sa Mohammad Nasheed, tidligere president på Maldivene, under et arrangement på klimatoppmøtet i Katowice i Polen i dag.

Maldivene ligger i Det indiske hav og er kjent som et av de vakreste stedene på planeten. Øynasjonen består av består av en kjede på 26 korall-atoller med turkist hav og kritthvite strender, og har ifølge Wikipedia om lag 430 000 innbyggere.

BER OM HJELP: Maldivenes tidligere president Mohammad Nasheed. Foto: Lakruwan Wanniarachchi / AFP / NTB Scanpix
BER OM HJELP: Maldivenes tidligere president Mohammad Nasheed. Foto: Lakruwan Wanniarachchi / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Fordi det også er det lavest beliggende landet i verden, med en gjennomsnittlig høyde på 1,5 meter over havet, er det også blant landene i verden som er mest utsatt for konsekvensene av global oppvarming, med ekstremvær, havstigning og koralldød.

Den store frykten, ifølge Nasheed, er at hele landet rett og slett må flytte.

- For oss er det et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Det er en eksistensiell trussel, sa han.

- Alt vi gjør er å snakke

Mens mye av klimatoppmøtet nå handler om å bli enige om hvilke regler som gjelder under Parisavtalen, brukte Nasheed anledningen til, i svært klare ordelag, å be om at verdens politikere radikalt skrur opp ambisjonene i klimapolitikken og begynner å snakke et språk folk forstår. (Språket som brukes i klimaforhandlingene i FN er notorisk teknisk og komplisert)

- I 24 år med klimaforhandlinger har vi hatt det samme språket, det samme synet, og vi har ikke oppnådd noen ting. Det sitter en ung dame her (den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (15) journ.anm.) som setter oss alle i skammekroken. Denne konferansen, som Paris, kommer til å koste mer enn 60 millioner dollar. Hvert år bruker vi så mye, og vi oppnår ingenting.

- Nå er det kanskje på tide med noen harde sannheter, sa Nasheed, og fortsatte:

- Utslippene går opp, opp, opp, og alt vi gjør er å snakke, snakke, snakke. Vi vinner ikke kampen.

«Galskap»

Demokratiforkjemperen Nasheed har i mange år vært en sterk stemme i den globale klimadebatten. Han var Maldivenes første demokratisk valgte leder, men ble avsatt gjennom det som ble omtalt som et statskupp i 2012, og har levd i eksil i London.

Nasheed kaller det «galskap» dersom ikke dette klimatoppmøtet fører til at landene i verden øker innsatsen for å begrense den globale oppvarminga til 1,5 grader.

Forpliktelsene verdens land foreløpig har tatt på seg etter Parisavtalen i 2015 er langt fra nok, og styrer ifølge FN mot en oppvarming på tre grader. Ett av funnene i den siste rapporten fra FNs klimapanel, er at dersom det blir to grader varmere vil mer enn 99 prosent av alle tropiske korallrev dø.

- Korallrev er grunnlaget for landet vårt. Det er laget av, og beskyttet av, korallrev. Maldivene er et økosystem, og vi kan ikke la det dø, sa han.

- Hører ikke på oss

Nasheed mener det som nå trengs er at tilnærmingen til klimaproblemet snus, og han adresserte de store utslippslandene i verden, riktignok uten å nevne navn.

- Halvparten av kampen har handlet om at vi ber de store landene om å kutte utslipp av etiske grunner. Men dere hører ikke på oss. Det gjorde dere aldri, sa han.

Maldivene, sa han, vil foreslå «et annet språk, en annen strategi og en annen vilje».

- Jeg tror vi trenger en helt ny ramme for hva vi krever. La oss kreve noe positivt, i stedet for noe negativt. Jeg tror vi bør kreve at det investeres så mye i ren energi, at de slutter å bruke fossil energi.

- Vi er en nasjon av overlevere, og vil gjøre alt vi kan for å sikre at vi overlever. Men det gjør vi bare hvis vi overlever som en planet. Så la oss ta hverandre i hendene, forplikte oss til å investere i ren energi, og la det bli veikartet for overlevelse.

- For stor avstand til folket

I en kommentar til Dagbladet etter pressekonferansen, understreket Nasheed at han tror måten å løse klimakrisen på er å fokusere på grønne teknologier som forretningsmuligheter.

- Hvorfor tror du det er så vanskelig å få til store nok endringer på politisk nivå?

- Politikere handler når folket ber dem å gjøre det. Regjeringer overlever og faller når folk vil det. Men det er altfor stor avstand mellom folket og konferanser som dette. Vi må finne en måte å snakke til folk på. I dag når vi ikke ut, vi klarer ikke kommunisere, og da forstår heller ikke folk hvor alvorlig dette er.

Norge vil øke ambisjonen

Under Parisavtalen har Norge forpliktet seg til et utslippskutt på 40 prosent innen 2030, sammenliknet med utslippene i 1990. Ifølge Parisavtalen må landene melde inn nye mål hvert femte år, og neste gang er i 2020.

Under et arrangement på klimatoppmøtet i går lovet Norge, som en del av en gruppe land som kaller seg «High ambition coalition», at de er bestemt på å forsterke sine forpliktelser under Parisavtalen i 2020.

Klima og miljøminister Elvestuen, som i dag kom med nyheten om at Norge nærmer seg en avtale med EU om klimapolitikken, vil foreløpig ikke si hvor mye Norge skal forsterke sin forpliktelse til Parisavtalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!