Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere kan bare brenne, jeg hater dere!

Nokas-dømte Lars-Erik Andersen skjelte ut forsvarene i Nokas-saken da han forsatte sin forklaring i Gulating lagmannsrett i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): - Dere kan bare brenne, jeg hater dere, sa en aggressiv Andersen.

Han sa at han nektet å svare på ethvert spørsmål fra advokat Magne Furuholmens kontor. Furuholmen forsvarer Kjell Alrich Schumann.

- En advokat fra hans kontor har beskrevet hva slags dårlig person jeg er overfor en annen innsatt på Ila. Det har ført til at jeg har fått mye tyngre soningsforhold, sa Lars-Erik Andersen.

- Jeg fikk dårlige råd

Andersen hamret også løs på sin tidligere forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik.

- Jeg sa flere ganger at nå må noen ta ansvar og fortelle sannheten. Advokaten min sa bare at det i hvert fall ikke måtte være meg, sa Andersen til retten.

Nå er det advokat Harald Stabell som representerer Andersen. Den Nokas-dømte gikk svært langt i å antyde at advokat Wiik Sørvik presset ham til å holde tilståelsen tilbake.

- Jeg satt isolert i fengsel og var nokså sårbar. Advokaten sa at det og det var bra å gjøre. Jeg prøvde å gi et hint om at jeg ikke var bekvem, og mente at noen måtte snakke av hensyn til politimannens pårørende og alle andre. Jeg tar ansvar for at jeg løy, men jeg fikk også dårlige råd. Advokater gjør mye til egen fordel, sa Lars-Erik Andersen.

 HISSIG I RETTEN:  NOKAS-tiltalte Lars-Erik Andersen med voldsomme angrep på forsvarerne i NOKAS-saken i dag. Her med sin egen forsvarer Harald Stabell. Foto: ERLING HÆGELAND
HISSIG I RETTEN: NOKAS-tiltalte Lars-Erik Andersen med voldsomme angrep på forsvarerne i NOKAS-saken i dag. Her med sin egen forsvarer Harald Stabell. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Han hevdet at han gjorde gjentatte forsøk på å tilstå, og han ville ikke at løgnene fra tingretten skulle gjentas i lagmannsretten.

- Men advokaten min sa bare at alt måtte bli som sist. Da ringte jeg politietterforskeren og sa at jeg ville tilstå. Politimannen holdt på å dette av stolen, og sa at dette var noe bare hele Norge måtte få vite, sa Andersen.

- De etterlatte skal få vite sannheten

Andersen avviste at han tilsto kun for å få strafferabatt. Han ville at avdøde Klunglands etterlatte måtte få vite sannheten.

- Men nå håper jeg også på en strafferabatt. For jeg har fått mye tyngre soning etter at jeg tilsto. Mediene framstiller meg som tysteren. Andre innsatte har den samme holdningen. Det er tungt å måtte gå i forsvar hele tida, sa Andersen.

- Hvorfor vil du ikke si navnene på de andre som deltok i ranet, spurte hans forsvarer Harald Stabell.

- Jeg bor i et fengsel og har fanger rundt meg hele tida. Jeg skal være der i mange år. Jeg ønsker ikke enda verre forhold, det er slitsomt nok, svarte Andersen.

- En drittsekk, jeg også

image: - Dere kan bare brenne, jeg hater dere!

Aktor Arild Dommersnes ville vite hvordan Lars-Erik Andersen kunne gi et intervju med en avis mens han satt på brev- og besøkskontroll. I intervjuet fortalte Andersen at han hadde alibi for ransdagen, han sov på en sofa hos en ruskamerat.

- Hvordan kunne du gi et intervju mens du satt på strenge restriksjoner? spurte aktor.

- Min daværende forsvarer sa at det var bra å bruke media, svarte Andersen.

- Men hvordan kunne du få ut svarene fra fengslet? fortsatte aktor.

- Det ønsker jeg ikke å svare på. Men det er bare å se på hvem jeg fikk besøk av på den tida, svarte Andersen, og knyttet dermed advokaten også til denne handlingen.

Aktor Dommersnes presset Andersen hardt på detaljer rundt flukten etter ranet. Andersen ville fortsatt ikke røpe medtiltalte, og ville ikke svare på mange av spørsmålene.

Det kom fram under utspørringen at både under varetektsfengslingen og behandlingen av Nokas-saken i tingretten, var det en felles forståelse i ranslaget at Kjell Alrich Schumann skulle beskyttes. Det måtte ikke komme fram at Schumann var drapsmannen under ranet.

- Kriminell ære går foran vennskap. Det var ikke så nøye at folk fikk livstidsdommer, det var viktigere å beskytte Schumann. Jeg er vel en drittsekk, jeg også, bemerket Lars-Erik Andersen.