«Dere kan ikke drepe noen for en gård»

LILLESTRØM (Dagbladet): Med veivende armer, etteraping av stemmer og en strøm av ord, tegnet Kristin Kirkemo Haukeland et dramatisk bilde av drapsplanlegging og våpentrening på Orderud gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Kirkemo Haukeland (28) hadde svært mye på hjertet da hun slapp til i Eidsivating lagmannsrett i går. I rasende tempo la hun ut om amfetaminrus, det kriminelle miljøet, ville fester, innbrudd, jetpack med dop og ulike menn hun har vært sammen med i tida før og etter trippeldrapene. Dommer Odd Jarl Pedersen slapp knapt til med et eneste spørsmål. Selv de som hadde hørt forklaringen hennes i Nes herredsrett i fjor vår, hadde problemer med å henge med i svingene.

- Når jeg er så nervøs, kommer det bare ut sånn «blablabla», forklarte Kristin og lo litt. Aller ivrigst ble Kristin da hun fortalte om drapsplanleggingen, som angivelig skjedde etter juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998.

Skulle likne innbrudd

- Etter at de andre gjestene hadde gått, fikk jeg beskjed om å hente våpnene som jeg hadde lagt på låven. Lars skulle forklare Per og Veronica hvordan det kunne ha seg at vådeskuddet gikk av tidligere på kvelden, forklarte hun.

Kristin sier at hun pyntet juletreet da Lars begynte å gi Per og Veronica våpentrening - alle tre iført engangshansker. Da hun kom tilbake fra do, hevder hun at Per og Veronica snakket om at de ønsket livet av Marie og Kristian Orderud, Anne Orderud Paust og Per Paust - hvis ikke ville hele verden falle sammen rundt dem.

- Per sa de kunne få det til å se ut som et innbrudd, ved å knuse verandadøra og gå inn fra baksiden. De måtte ta dem som var raskest til beins først - og måtte derfor ta seg ned i underetasjen, sa Kristin til Eidsivating lagmannsrett.

Ifølge Kristin tegnet Veronica kårboligen, med blant annet Anne Orderud Paust og Per Pausts soverom, og la planer for gjennomføringen. Veronica, Per og Lars skal ha snakket om å dra sokker utenpå skoene for ikke å etterlate spor, og om at de måtte koble ut hovedsikringen i entreen i tilfelle det var alarm.

- Da sa jeg: «Dere kan ikke drepe noen for en gård.» Og for første gang så jeg Per virkelig sint. Han sa: «Skjønner du ikke hvor seriøst dette er, Kristin?» sa Kristin med mørk stemme - som om hun var Per.

- Så sa Veronica: «Du skjønner ikke hvor alvorlig dette er: Enten er det de som dør, eller så er det vi», forklarte Kristin og hermet etter Veronicas stemme.

Blei forbannet

Hun forklarte videre at begeret rant over for henne da også samboeren Lars sa at Kristin ikke skjønte noen ting.

:i retten

I GÅR: Etter at Veronica Orderud var ferdig med sin forklaring, begynte søsteren Kristin Kirkemo Haukeland å forklare seg.

KONFLIKTEN: Veronica sier at hun aldri har deltatt i noen drapsplanlegging, mens søsteren Kristin hevder at ekteparet Orderud og Lars Grønnerød lille julaften 1998 planla å drepe Marie og Kristian Orderud, Anne Orderud Paust og Per Paust. Spørsmålet er hvem juryen fester lit til.

REPLIKKEN: - Enten hadde han ikke fått dagens dose med amfetamin, eller så var han bare sur, sa Kristin om en god venn av seg.

TIRSDAG: Rettsforhandlingene fortsetter tirsdag, da Kristin Kirkemo Haukeland skal fortsette sin forklaring.

- Han sa: «Det er du som driter deg ut, Kristin, det er vi alle tre enige i». Jeg ble forbannet og ba Lars dra til helvete og bli der, forklarte Kristin i retten.

Mens Kristin uten stopp nok en gang fortalte historien som har brakt ekteparet Orderud på tiltalebenken, holdt Per blikket festet på svigerinnen hele tida. Søsteren Veronica gjemte ansiktet i hendene og masserte tinningene jevnlig.

Ifølge Kristins forklaring må ekteparet Orderud ha planlagt drapene lenge. Allerede våren 1998 skal de ha spurt henne om hun kunne skaffe torpedoer - men Kristin trodde da at de spurte på vegne av noen andre.

På høsten 1998 hevder Kristin at ekteparet spurte om hun kunne skaffe våpen.

- Det var etter attentatene, og det hadde skjedd mistenkelige ting på gården: Kuer hadde dødd og det var mistenkelig trafikk. De fryktet for sine liv, sa hun.

Kristin fortalte at Lars hadde fått 20000 kroner av Per, og at Kristin så hadde reist til Molde og kjøpt to pistoler som hun ga søsteren før juleselskapet.

Da skal det ved et uhell ha gått av et skudd, da Veronica puttet den ene pistolen i en pose før de andre gjestene kom.

- Hun ble helt hysterisk, sa «huff, det lukter her». Hun var bekymret for at noen kunne ha hørt det, forklarte Kristin.

Men det skal ikke ha blitt snakk om vådeskuddet igjen før gjestene hadde gått.

HØYT TEMPO: Det var ikke bare på vei til vitneboksen Kristin Kirkemo Haukeland holdt høyt tempo i går. Også under vitneprovet gikk det i rasende fart.