Israel varsler fortsatt offensiv:

- Dere kan ikke skjule dere

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at offensiven mot militante palestinere på Gazastripen kommer til å fortsette så lenge det trengs. - Motstanden vil øke, svarer Hamas-leder Ismail Haniyeh.

FLAMMER: Flammer kan ses i Gaza by i det fjerne, mens kamper fortsetter for syvende dag. Foto: APA Images / Shutterstock / NTB
FLAMMER: Flammer kan ses i Gaza by i det fjerne, mens kamper fortsetter for syvende dag. Foto: APA Images / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netanyahu kom med budskapet i en advarsel til Hamas' ledere da han var på besøk i forsvarsdepartementet i Tel Aviv lørdag kveld.

- Dere kan ikke skjule dere. Ikke over bakken, ikke under bakken. Ingen er immun, sa statsministeren.

Det finnes ingen mer rettferdig eller moralsk rett kamp enn den Israel nå utkjemper mot Hamas, uttalte han videre, og takket USAs president Joe Biden og andre verdensledere for støtte.

- Den parten som bærer skylden for konfrontasjonen, er ikke oss. Det er de som angriper oss. Vi er midt i denne operasjonen, og den er ennå ikke over. Denne operasjonen vil fortsette så lenge som nødvendig, sa Netanyahu og fortsatte:

- I motsetning til Hamas, som bevisst forsøker å skade sivile og gjemme seg bak sivile, gjør vi alt for å unngå eller minimere skader mot sivile, og ramme terroristene direkte i stedet.

Lover motstand

Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh på sin side sier at militante palestinske grupper på Gazastripen står klare til å ta i bruk sterkere skyts mot Israel.

- Sionist-fienden angrep Gaza, ødela høyhus og utførte massakre i den tro at dette ville få militante grupper til å trekke seg tilbake. Men ettersom de israelske angrepene eskalerer, kommer motstanden til å øke sin styrke til et høyere nivå, sa Haniyeh i en tale foran noen hundre frammøtte i Qatar lørdag kveld.

- Motstand er den korteste veien til Jerusalem, sa han videre.

Israels angrep mot Gazastripen begynte mandag som svar på at Hamas og andre palestinske militante grupper angrep Jerusalem med raketter. Situasjonen har siden tilspisset seg, og ifølge Al Jazeeras har totalt 145 palestinere nå mistet livet i angrepene.

41 av dem er barn og 23 kvinner.

Ifølge AP er åtte israelere døde, alle sivile, blant dem et fem år gammelt barn.

OPPSUMMERING: Tidligere denne uken fikk verden se et israelsk politi som angrep palestinske muslimer i Al-Aqsa-moskeen. Nå er over 100 personer døde. Vis mer

500 tonn bomber

De siste angrepene har også vært særlig harde. Det israelske militæret (IDF) opplyser at de har brukt 500 tonn bomber, granater og ammunisjon.

Lørdag fortalte IDF-talspersoner at 160 F-16 og F-35-fly deltok i et angrep mot tunnelsystemet Hamas har bygget i området - et angrep som omtales som det største til nå. Flere Hamas-medlemmer skal ha blitt drept, ifølge talspersonene.

Israel har seinere fått kritikk for angrepet og blitt anklaget for å skremme fienden ned i forsvarsposisjoner i systemet ved gi ut en «falsk» melding til mediene. I meldingen skrev de at de inntok Gazastripen med luft- og bakkestyrker, og angrep, men de trakk den etter to timer.

Da hadde de allerede rukket å drive målrettet bombing av tunnelsystemet.

- Det var en manipulasjon, smart og vellykket, sa krigskorrespondent Or Heller til israelske Channel 13 TV fredag.

IDF nekter imidlertid for å ha drevet manipulasjon for å lokke fienden i en dødsfelle.

- Vi driver ikke psykologisk krigføring og har i oppgave å formidle korrekt informasjon ut til folket, sa IDFs talsmann Jonathan Conricus lørdag, ifølge Times of Israel.

Jevnet pressebygning med jorda

Samme dag gjennomførte de et luftangrep mot en 14 etasjes bygning i Gaza som huset lokalene til nyhetsbyråene AP og Al Jazeera, etter å ha gitt eieren av bygningen én times varsel på å evakuere.

Det førte igjen til sterke reaksjoner.

- Vi har kommunisert direkte til israelerne at det å sørge for sikkerheten til journalister og uavhengige medier, er et overordnet ansvar, sa president Joe Bidens talsperson Jen Psaki.

- Dette er en utrolig urovekkende utvikling. Vi unngikk så vidt forferdelige tap av menneskeliv, sa APs president og administrerende direktør Gary Pruitt.

STORE ØDELEGGELSER: Her kollapser pressebygningen i Gaza by. Vis mer

Ifølge Israel gikk de til angrep fordi de mente Hamas skjulte våpen blant sivile i bygningen. FNs generalsekretær António Guterres har seinere kommet på banen.

- Guterres er dypt rystet over ødeleggelsen av et høyhus i Gaza by i et israelsk luftangrep i dag, der flere internasjonale medieorganisasjoner hadde kontorer, sier Guterres' talsmann Stephane Dujarric.

- Guterres er også forferdet over det økende tallet på sivile ofre, blant dem ti personer som tilhørte samme familie, inkludert barn, som følge av et israelsk luftangrep, sier han videre.

FN forsøker aktivt å mekle fram en våpenhvile mellom partene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer