Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere kan ta al-Qaida hvis dere vil

Hillary Clinton rett i strupen på myndighetene i Pakistan.

 RETT FRA LEVRA:  USAa utenriksminister Hillary Clinton er på offisielt besøk i Pakistan for å ha samtaler med politiske og militære ledere. Hun har kommet med uttalelser om halvhjertet pakistansk innsats før møtene. Her foran Badshadi-moskeen i Lahore torsdag sammen med blant andre Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Quereshi (til venstre). Foto. SCANPIX/EPA.
RETT FRA LEVRA: USAa utenriksminister Hillary Clinton er på offisielt besøk i Pakistan for å ha samtaler med politiske og militære ledere. Hun har kommet med uttalelser om halvhjertet pakistansk innsats før møtene. Her foran Badshadi-moskeen i Lahore torsdag sammen med blant andre Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Quereshi (til venstre). Foto. SCANPIX/EPA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): USAs utenriksminister Hillary Clinton flesket til mot sitt pakistanske vertskap torsdag før hun var blitt oppdatert på siste nytt om terroristjakten i Sør-Waziristan i grenseområdet mot Afghanistan.

På en pressekonferanse med pakistanske journalister i landets nest største by Lahore, la Clinton ikke fingrene i mellom når hun «antydet» at Pakistans regjering har gjort for lite for å finne al-Qaida-lederen Osama bin Laden og hans nærmeste rådgivere i dette området.

- Det er vanskelig for meg å tro at ingen i deres regjering vet hvor de er og ikke kan få tak i dem hvis de virkelig ønsker det.
- Kanskje er det slik. Kanskje er det ikke mulig å få tak i det. Jeg vet ikke, sa Clinton etter at hennes pakistanske kollega hadde vist henne rundt i Lahore tidligere på dagen.

- Verden vil se dem fanget og drept
På spørsmål fra en lokal  journalist hvorfor Pakistan får skylden for all terrorisme i verden når det også har vært bombeaksjoner i Indonesia, på Filippinene og i mange andre land de siste årene, svarte den amerikanske utenriksministeren:
 - Verden vil se at mesterhjernene bak dette terroristsyndikatet blir fanget og drept. Så vidt vi vet, er de i Pakistan.

Det er ikke første gang den ferske amerikanske utenriksministeren har vakt oppsikt med usminket språkbruk på sine statsbesøk. Det har skjedd i Midt-Østen og på hennes første tur til Asia.

Der innledet hun med å si at USA kunne komme til å se gjennom fingrene med Kinas mange brudd på menneskerettighetene for å få kontroll  med atomvåpentruslene fra Nord-Korea
.

Etter Clintons uttalelser om halvhjertet innsats mot al-Qaida, rykket USAs ambassadør i Pakistan, Anne Patterson, ut i pakistanske medier og sa at Clintons bemerkninger var «omtrent» det Obama-administrasjonen hadde fortalt pakistanske ledere tidligere i private samtaler.
- Vi prater ofte om at det er behov for mer fokus på å finne disse lederne. Vi skal også huske at pakistanske myndigheter har mistet mye av kontrollen med dette territoriet nå, og det er derfor de er i Sør-Waziristan akkurat nå, sa amabssadøren, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hillary Clinton møtte også studenter på et universitet i Lahore torsdag, og der gjentok hun sin skepsis til at al-Qaida hadde fått lov til å drive uforstyrret i de pakistanske grenseområdene mot Afghanistan.

- Som å gi bort stater i USA
Hun dro en sammenligning fra hjemlig territorium.

- Det er det samme som om USA skulle tillatt terrorister i Canada å opererere på amerikanske jord. Hvordan skulle det bli hvis vi først lot dem ta staten Washington, så Montana og så de grisgrendte områdene i Dakota, spurte Clinton, som ikke ville svare på kritiske spørsmål  om førerløse, amerikanske dronefly som ble brukt mot mål i Pakistan.

 FUNNET I SØR-WAZIRISTAN:  Passet til den savnede spanske kvinnen Raquel Burgos skal være funnet under terroristjakten i Sør-Waziristan. Hun er gift med marokkanske Amer Azizi, som er etterlyst i forbindelse med angrepet på tårnene i New York 11. september 2001 og terrorbombene på jernbanestasjonen i Madrid i 2004. Foto: SCANPIX/AFP.
FUNNET I SØR-WAZIRISTAN: Passet til den savnede spanske kvinnen Raquel Burgos skal være funnet under terroristjakten i Sør-Waziristan. Hun er gift med marokkanske Amer Azizi, som er etterlyst i forbindelse med angrepet på tårnene i New York 11. september 2001 og terrorbombene på jernbanestasjonen i Madrid i 2004. Foto: SCANPIX/AFP. Vis mer

Møter hærsjefen
Seinere torsdag dro Hillary Clinton videre til Islamabad for å møte Pakistans hærsjef, general Ashfaq Parvez Kayani, om status på terroristjakten i Sør-Waziristan.

Om lag 155 000 av de 500 000 innbyggere i regionen har flyktet siden regjeringsstyrkene med 30 000 mann innledet «opprenskningen» der 17. oktober.

En talsmann for den pakistanske hæren anslo torsdag at det er mellom 5 000 og 8 000 «fiender» i området, derav 1 500 utlendinger - de fleste fra Usbekistan og endel fra Afghanistan.
Tidligere har ledere i den pakistanske hæren sagt at det er 10 000 Taliban. og al-Qaida-sympatisører i regionen.

Spor av 11.september
Samtidig med Hillary Clintons besøk, tok den pakistanske hæren for første gang journalister med inn i Sør-Waziristan.
Der fikk journalistene presentert for to pass som den pakistanske hæren har funnet under husransakinger de siste dagene nær grensen til Afghanistan - og som peker rett mot angrepene på tårnene i New York 11. september 2001.

Soldater skal ha funnet passet til en av de mistenkte bak flyangrepet, Said Bahaji.
Han er tysk statsborger av marokkanske opprinnelse med tilknytning til det tekniske universitetet i Hamburg, der en terrorcelle sto sentralt i planleggingen av angrepet.
Passet skal ha vist at ettersøkte Bahaji reiste fra Tyskland til Karachi 4. september, en uke før angrepet som forandret verdenssamfunnet.

Siste livstegn 2001
Passet til en etterlyst spansk kvinne - Raquel Burgos Garcia - skal også være funnet.
Hun er gift med matokkaneren Amer Azizi, som er mistenkt og etterlyst både for angrepet i New York 2001 og terrorbombene på togstasjonen i Madrid i 2004.

Familien i Madrid har ikke hørt livstegn fra henne siden 2001, og en militær talsmann viste fram papirer med bilder av den spanske kvinnen og hennes visum til India og Iran.

 
 

 STATSBESØK:  USAs utenriksminister under statsbesøket i Pakistan - her med sin pakistanske kollega Shah Mehmood Quereshi foran Badshadi-moskeen i Lahore torsdag. Foto: SCANPIX/EPA.
STATSBESØK: USAs utenriksminister under statsbesøket i Pakistan - her med sin pakistanske kollega Shah Mehmood Quereshi foran Badshadi-moskeen i Lahore torsdag. Foto: SCANPIX/EPA. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media