«Dere kjenner ham ikke. Dere vet ingenting om ham!»

Kjell Alrich Schumann (38) er ikke som andre kriminelle. Han er forkledningsmester, notorisk biltyv og arving til et småbruk i Hedmark. Nå er «Skyggen» siktet for norgeshistoriens mest brutale ran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅSNES (Dagbladet): Om ettermiddagen tirsdag 11. mai i Nordraaks gate på Frogner i Oslo, hovedstadens dyreste og stilleste strøk: I flere timer har sivile politimenn stått midt i dette villaområdet og forsøkt å se uanfektet ut. Men de er konsentrerte. Dette kan være gjennombruddet. De holder øye med en gullfarget Volvo. En eksklusiv bil med stjålne skilter.

I seks timer har de sett på bilen, og ventet på at eieren skal komme. De håper eieren er den etterlyste Kjell Alrich Schumann.

Få timer før har bildet av Schumann blitt sendt ut til alle landets avisredaksjoner. Politiet frykter Schumann skal forsvinne for dem. Igjen. Ingenting skjer på Frogner. Klokka blir fem, og et nytt vaktlag kommer på jobb. De nyankomne tar oppstilling, men rekker ikke engang å parkere bilene sine før de ser at det blinker på Volvoen. Alarmen på bilen blir slått av, og de to klikkene får politiet til å sette i gang. Litt for fort. En sivil politibil raser mot Volvoen, men det er ingen der.

Det eneste politiet ser, er ryggen på en mann som er på vei bort. Fra bilen og fra politiet.

Alltid i ny bil

Kjell Alrich Schumann er odelsgutt til et småbruk i Åsnes i Hedmark. Familien kjøpte småbruket av et dødsbo på 70-tallet. Der vokste han opp sammen med to yngre brødre og en søster. I dag er det lite som minner om drift på gården. En gammel og rusten Mercedes med prøveskilter står parkert under låvebrua. Plasten på høyballene som ligger på jordet, er revet i stykker, og et utrangert militærkjøretøy står forlatt i skogbrynet, sammen med noen gamle oljetønner.

Foreldrene flyttet fra stedet etter at hovedhuset brant ned i 2001, og Schumann skal ha bodd i låven i de periodene han har vært på bruket.

En av hans tidligere venner fikk besøk av 38-åringen så seint som i fjor sommer.

- Han kom på tung motorsykkel, og vi snakket om gamle dager, slik vi pleier å gjøre når han stikker innom. Han har aldri fortalt meg hva han har drevet med, og jeg har aldri spurt noe særlig, forteller kompisen. Hver gang Schumann vendte tilbake til bygda, var det i en ny bil. Favorittene skal ha vært eksklusive Mercedes-modeller.

- De som ikke kjenner ham, kan tro at han er en gentleman. Jeg synes han minner mer om en Jekyll & Hyde-type, sier barndomsvennen.

Dagbladet har snakket med flere som mener Schumann langt fra er den brutale kriminelle som pressen har framstilt ham som. Likevel vil familie og venner ikke stå fram med navn og bilde på grunn av sakens alvorlige karakter.

- Dere kjenner ham ikke. Dere vet ingenting om ham, hevder de.

- Rappet helikopter

På tross av at Schumann har gått på landbruksskole, var han etter hvert lite interessert i å overta gårdsbruket som faren hadde drevet.

- Han syntes det var så dødt her oppe. Han sa at han ville ha mer fart og spenning, forteller en barndomsvenn av Skyggen.

De fire barna på Schumann-bruket hjalp ofte foreldrene i fjøset før skoletid. Det skal ha ført til at 38-åringen ble ertet på skolen. Han var litt over middels på skolen, og en racer både på ski og i løping. Likevel var det få som kom tett innpå odelsgutten fra Finnskogen.

- Han var veldig taus, du skulle nesten tro at han var blyg, forteller en nabo. Ingen av dem ønsker å stå fram med navn, men alle understreker at 38-åringen alltid har oppført seg ordentlig mot dem.

- Ryktene går i bygda, og det er mange som ikke liker Schumann på grunn av det han har gjort, sier en av dem.

Schumann skal også ha tatt seg til rette da han jobbet for et firma som drev med flyfotografering. En dag fikk en kamerat uventet besøk på tunet - av Schumann i et helikopter.

- Vi skjønte ingenting. Det var Kjell som satt bak spakene i helikopteret. Etter å ha hilst på oss, fløy han bort på Schumann-gården, forteller en tidligere kamerat.

- Så vidt jeg forsto, hadde han tatt helikopteret på Gardermoen. Noen timer seinere sto politiet på tunet, sier kameraten.

«Stopp den mannen!»

Alt tyder på at Schumann var på vei til å rømme landet da han ble pågrepet på Frogner i Oslo 11. mai. Et øyenvitne til pågripelsen forteller:

- Jeg hørte noen som ropte «stopp!». Høyt. «Stopp den mannen», ropte de, sier øyenvitnet til Dagbladet. Men mannen stopper ikke. To sivile spanere løper etter og får lagt den flyktende mannen i bakken. Mannen har bart, skjegg og mørkt hår. Men politimennene er ikke i tvil. Det er Kjell Alrich Schumann.

- Politiet var tydelig fornøyd. Jeg skjønte jo ikke hvem mannen på bakken var. Men jeg skjønte at han var en viktig mann for politiet. Veldig viktig, sier vitnet.

«Kjell Alrich Schumann (38), som er siktet

i forbindelse med ranet av Norsk Kontant-

service i Stavanger 5. april, ble pågrepet i

Oslo sentrum tirsdag ettermiddag.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk,»

het det i pressemeldingen fra politiet.

Men øyenvitnet forteller en annen historie.

- Alt skjedde så fort. Som i en amerikansk film. De ropte høyt og voldsomt. De løp etter ham, og to menn tok tak i ham og la ham i bakken. Etterpå kom tre menn løpende med pistoler. De pekte på han som lå nede. Det så uhyggelig ut, sier vitnet.

- Kjente du igjen Schumann fra politibildet i avisa?

- Nei. Jeg kjente ham ikke igjen i det hele tatt. Han hadde kort, mørkt hår og fullskjegg. Det var umulig å se at det var samme mann.

Vannpistol og tabasko

Natt til torsdag 20. juli 1995 kjørte 29 år gamle Schumann på motorsykkel fra Oslo til Solør.

Motorsykkelen var leid ut til Radio1, men stjålet. Schumann kjørte rundt i den lille bygda i Hedmark. Han var på rekognoseringstokt. Schumann hoppet av sykkelen og gjemte seg i noen syrinbusker. Ved Grinder postkontor dukket en postbil opp. Schumann tok på seg finlandshette og sprang mot sjåføren.

«Tiltalte gikk mot sjåføren og rettet

en vannpistol mot ham. Vannpistolen var

en forholdsvis tro kopi av en ekte pistol,

og var fylt med en blanding av pepper

og tabasko, tynnet ut med vann,»

heter det i dommen fra Solør.

Schumann fikk med seg fire verdiposer, i alt 2,5 millioner kroner.

«Skyggen» er straffedømt en rekke ganger. 27. februar 1995 ble han dømt til 90 dagers fengsel i den gang Oslo forhørsrett for blant annet flere tilfeller av biltyveri.

6. mai 1996 møtte Schumann i Solør tingrett, i kommunestyresalen på Kirkenær. Han sto da tiltalt sammen med sin daværende kone, som han giftet seg med en måned tidligere. I retten oppga Schumann at han var selger, men at han ikke hadde inntekt eller formue. Han hadde bodd på flere forskjellige adresser i Oslo før han flyttet hjem til barndomsgården etter at den brant ned.

Schumann var på midten av 90-tallet involvert i driften av firmaet Real Woman. Kona forklarte i retten at hun og Schumann i oktober 1995 reiste til Hongkong og Filippinene. En måned før var de i London, og de brukte vel 50000 kroner på oppholdet. Pengene stammet hovedsakelig fra ranet.

Ble trailersjåfør

«Skyggen» ble dømt til fengsel i tre år og seks måneder. 24. mars 1998 ble han prøveløslatt. I fengselet tok han lastebilsertifikat, og han begynte nå å omtale seg selv som trailersjåfør.

Etter løslatelsen stjal han en lastebil og benyttet den som hjelpemiddel til tyveriene.

I fengsel skal Schumann ha blitt kjent med flere kriminelle. Han kom etter hvert inn i et beinhardt ransmiljø på Østlandet. Etter at han slapp ut, begynte han igjen å stjele biler. Bilene ble, ifølge rettspapirer, parkert på familiegården på Åsnes. Her lagret han også våpen og militæreffekter.

12. juni 2001 satt Schumann igjen på tiltalebenken ved siden av sin advokat Morten Furuholmen.

Denne gangen ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder for fem grove tyverier, to grove helerier, sju simple tyverier, seks simple helerier, fem tilfeller av dokumentforfalskning og en overtredelse av våpenloven.

Fulgte med fra buskene

38-åringen har levd utendørs i perioder. Han skal ifølge Dagbladets opplysninger ha dekksteder i Värmland i Sverige. Han har ledererfaring fra Forsvaret. I tillegg til politiet i Hedmark, har også politiets spesialenhet Catch vært svært interessert i mannen. For noen måneder siden stormet de gårdsbruket på Åsnes.

Schumann skal da ha sittet i buskene og fulgt med på politiets aksjon.

Personer med nært kjennskap til ransmiljøet beskriver Schumann som svært rolig.

- Han ser ut til å ha full kontroll hele tida. Han er rolig, og snakker med ytterst få. Schumann er en planlegger og en som gjennomfører planene sine til punkt og prikke. Han er særdeles våpenkyndig, og kan det meste om motorer, sier de.

I desember i fjor leide han en leilighet på Roaldsøy like utenfor Stavanger sentrum. Dagbladet har snakket med vitner som har sett svenskregistrerte biler i leiligheten. Vitner har også sett forkledningsmesteren Schumann i sentrum av byen.

Utkledd som kvinne

På Frogner i Oslo klarte han ikke å unnslippe: Etter å ha tatt på Schumann håndjern, finner politimennene bilnøklene. De tok fra ham ryggsekken, hvor han hadde pakket med seg penger og klær. Schumann hadde planer om å komme seg vekk.

«Skyggen» klarte å gjemme seg for politiet i over ett år. Politiet hadde spanet og oppsøkt alle tenkelige adresser. Til slutt hadde han ikke så mange tenkelige steder å gjemme seg.

Bekjente sier at Schumann ikke har så mange venner, ikke så mange vaner og at han heller ikke legger igjen mange spor. Men noen.

Politiet vet at 38-åringen har levd en omflakkende tilværelse de siste åra. Han har bodd på flere forskjellige campingplasser. Ett sted kalte han seg «vaktmesteren», et annet sted holdt han seg mest for seg selv. De siste åra har han fått god kontakt med den såkalte «Mr. X» (47), som også er siktet for Stavanger-ranet. Sammen skal de ha dyrket sin felles interesse for avansert overvåkingsutstyr.

Tilnavnet «Skyggen» har han fått fordi han ofte klarer å komme seg unna, og fordi politiet mener han har hatt en rolle i flere uoppklarte ran. Dagbladet har fått informasjon om at han tidligere har brukt de mest fantasifulle forkledninger i rekognoseringsfaser: En gang skal han til og med ha kledd seg ut som ei dame.

Men etter klokka 17.40 på Frogner i Oslo var ikke Schumann lenger sin egen skygge.

PRØVESKILTER: Schumann skal i perioder ha bodd i denne låven på familiens eiendom. En gammel og rusten Mercedes med prøveskilter står parkert under låvebrua.
BOSTED: «Skyggen» leide leilighet i Stavanger fra 21. desember til 3. april. Politiet tror at han levde et dobbeltliv, og brukte et falskt navn.
VITNE: Han var vitne til den dramatiske pågripelsen av Kjell Alrich Schumann på Frogner i Oslo. - Jeg skjønte jo ikke hvem mannen på bakken var. Men jeg skjønte at han var en viktig mann for politiet. Veldig viktig, sier vitnet.
SKYGGEN: Kjell Alrich Schumann har ikke mange venner, ikke så mange vaner og han legger heller ikke igjen mange spor. Forkledningsmesterens flukt endte på Frogner i Oslo om kvelden 11. mai. Foto: Politiet
b> KOMMANDORAN: Politiet mener Kjell Alrich Schumann deltok i dødsranet. Her er ranerne inne i tellesentralen til NOKAS om morgenen 5. april.
FORLATT: På denne gården i Åsnes vokste Kjell Alrich Schumann opp sammen med tre søsken. I dag er stedet forlatt, og bare noen istykkerrevne høyballer minner om gårdsdrift.