- Dere kommer til å angre

Putin advarer Tyrkia.

ADVARTE TYRKIA: Den russiske presidenten Vladimir Putin holdt en pressekonferanse i dag, hvor han advarte Tyrkia om at de kommer til å angre på nedskytingen av det russiske jagerflyet i forrige uke. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / NTB scanpix
ADVARTE TYRKIA: Den russiske presidenten Vladimir Putin holdt en pressekonferanse i dag, hvor han advarte Tyrkia om at de kommer til å angre på nedskytingen av det russiske jagerflyet i forrige uke. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske president Vladimir Putin holdt i dag en TV-sendt tale, hvor han advarte Tyrkia om konsekvense etter at de skjøt ned ett russisk jagerfly i forrige uke.

- Vi vil minne dem på hva de gjorde, de kommer til å angre mer enn én gang, sa han i talen til den russiske befolkningen, ifølge BBC.

- Hvis noen tror at Russland bare vil reagere ved å innføre handelssanksjoner, tar de grundig feil, sa Putin, som beskriver nedskytingen som en «grusom krigsforbrytelse».

- Støtter IS Russland har allerede annonsert flere sanksjoner mot landet, blant annet et forbud mot import av tyrkiske grønnsaker, frukt og noen andre matvarer. I tillegg får ikke russere lenger lov til å reise på pakketur til Tyrkia

I den direktesendte talen beskyldte den russiske presidenten - igjen - Tyrkia for  skjult støtte til terrororganisasjonen IS. Han har tidligere beskyldt dem for å skyte ned flyene for å beskytte IS' oljeindustri.

- Vi har grunn til å tro at avgjørelsen om å skyte ned flyet vårt kom i stand grunnet et ønske om å beskytte oljeforsyningslinjene til tyrkisk territorium, sa Putin på en pressekonferanse i Paris i dag tidligere denne uka.

Tyrkias president Tayyip Erdogan har tidligere avvist beskyldningene om oljehandel med IS.

Hånet Tyrkia er helt tydelig på at det russiske jagerflyet var inne på tyrkisk territorium da de ble skutt ned, og at de hadde gitt pilotene flere advarsler.

- Det er nok bare allah alene som vet hvorfor de gjorde det, hånet Putin i sin tale.

- Og allah bestemte seg for å straffe ledelsen i Tyrkia med å frata dem enhver logikk og fornuft, sa Putin videre, og understreket at han trekker et klart skille mellom det tyrkiske lederskapet og Russlands mange lengeværende og pålitelige venner i landet.

Bomber opposisjonen En russisk pilot ble drept da flyet ble skutt ned. Den siste måneden har Russland gjennomført en rekke bombetokter over Syria. De har bombet mot IS, men også mot den syriske opposisjonen, som ønsker å bli kvitt Bashar al-Assad og hans regime.

Tyrkia er en kraftig Assad-regime-motstander, og har lenge vært anklaget for å la fremmedkrigere dra inn og ut av Syria via Tyrkia. I august i år ble også Tyrkia med i den amerikansk-ledede koalisjonen mot IS.

I dagens tale angrep Putin spesielt det han betegner som tosidighet i kampen mot terror, og sier det trengs en bred, internasjonal front mot terrorisme.