Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dere kommer til å angre

Iran advarer Vesten mot å true landets atomprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tirsdag ble det kjent at Iran har brutt forseglingen ved atom-anlegget Natanz.

Landet hevder at atomprogrammet ikke skal benyttes til å lage våpen, men gjenåpningen har ført til sterke reaksjoner fra store deler av verden.

USA truer med å føre saken for sikkerhetsrådet i FN, der både Russland og Kina er faste medlemmer og har vetorett.

Dette har vært et problem under tidligere konfrontasjoner med Iran, men nå har regjeringene i både Russland og Kina sagt at de er bekymret over at Iran gjenopptar driften.

Det kan føre til at FN setter i verk sanksjoner mot Iran.

Rettigheter

Onsdag slo Irans tidligere president, Akbar Hashemi Rafsanjani, tilbake.

- Dette er et omtålig tema. Vi kan ikke gi fra oss våre rettigheter. Ingen iraner vil gi fra seg rettighetene våre og dere skal vite at vi kommer til å være bestemte, sier han.

image: - Dere kommer til å angre

Til tross for at Rafsanjani gikk av i 1997, er han fortsatt en av landets mest innflytelsesrike politikere.

- Vi vil få våre rettigheter med klokskap. Hvis noen lager problemer for oss, vil de ende opp med å angre på det. Arrogansen og dens allierte vil angre hvis de prøver å hindre oss tilgang til ny vitenskap. Iran vil triumfere, sier han.

Kolonitenkning

Han mener det ikke er frykt for at landet skal lage atomvåpen, som er årsaken til reaksjonene.

- Dette handler om kolonitankegang og Vestens politikk. De ønsker å holde oss tilbake. Selv da vi ble bombardert med kjemiske våpen, gikk vi aldri utover de humanitære grensene.

Samtidig fortsetter resten av verden å rasle med sablene.

- Hvis Iran begynner med anrikelsesprosesser, vil det være svært, svært alvorlig. Hvis forhandlingene ikke fører fram, har vi bare ett valg: Føre saken for Sikkerhetsrådet, sier talsmann Scott McClellan ved Det hvite hus.

Advarer

Frankrikes president Jacques Chirac sier at Iran begår en alvorlig feil hvis de velger å overse advarslene.

Storbritannias utenriksminister, Jack Straw, sier verdenssamfunnet holder på å miste tålmodigheten, mens Tysklands statsminister Angela Merkel, mener Iran sender urovekkende signaler.

Frankrike, Tyskland og Storbritannia vil trolig møtes allerede i morgen for å diskutere en eventuell behandling av saken i FN.

Japan har bedt Iran avslutte atomprogrammet umiddelbart, mens Russland og Kina har uttrykt bekymring over at virksomheten ved Natanz er gjenopptatt.

Selv om det meste av verden står samlet, er det høyst uklart hvor stort press FN kan legge på Iran. Kina og Russland, som har vetorett, vil trolig bare støtte lette sanksjoner.

Iran er OPECs neste største oljeland, og en boikott vil bare få mindre økonomiske konsekvenser, siden landet etter alt å dømme kan operere nesten som normalt i kulissene.

Kilder: Islamic Republic News Agency, Middle East Online, Associated Press, Sky News, Reuters, Fox News.

TRUER: Irans tidligere president, Akbar Hashemi Rafsanjani sier at Iran vil triumfere.
OMSTRIDT: Natanz-anlegget er åpnet igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!